Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От пакта „Молотов – Рибентроп“ до 38-ия паралел

Вячеслав Молотов подписва пакта за ненападение между Германия и СССР. На заден план в средата: Йоахим фон Рибентроп и Йосиф Сталин.
Снимка: wikimedia.org

В разгара на лятото на 1939 г. в Москва е сключен Пактът „Молотов – Рибентроп“, с който се дава действителен картбланш за започване на Втората световна война. Споразумението, чиято подготовка върви от пролетта, е подписано на 23 август и само след 8 дни Вермахтът и Червената армия нападат Полша от запад и изток, поделяйки си я помежду си. Англия и Франция, предпочитайки да си затворят очите пред съветската агресия, но не можейки да сторят същото пред национал-социалистическата, обявяват война на хитлеристка Германия. На най-кървавия конфликт в историята на човечеството е поставено началото. След 6 години светът ще е в руини, а коалицията между водещите западни демокрации Великобритания и Съединените щати, френските сили на генерал Шарл де Гол и сталинския Съветски съюз излиза победител над Третия Райх, милитаристка Япония и Италия на Мусолини. Зловещото противопоставяне е отнело живота повече от 60 млн., 60% от които цивилни. Това обаче не стряска влезлите в нов режим на противоборство между антагонистичните режими на комунистическия тоталитаризъм и демократичните общества, които в опит за премерване на силите влизат във война на Корейския полуостров само 5 години след края на Втората световна война. Конфликтът трае от 20.VІ.1950 г. до 27. VІІ. 1953 г. и отново е зареден с последствия за света, които и досега оказват влияние върху процесите в него.
В „Премълчаната история“ свързваме тези летни трагически дати, за да открием доколко сме се отърсили от моментите на омраза и нетърпимост, довели до толкова жертви и разрушения. Помагат ни за това гостите Тони Николов – философ, журналист, публицист, и Аврам Агов – експерт по Азия и Далечния изток, преподавател по световна история на ХХ век в университета на канадския град Ванкувър.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Словното богатство на Учителното евангелие на Константин Преславски

Международен екип от учени работи по съставянето на двуезични речници старобългарско-гръцки и гръцко-старобългарски към значимото средновековно произведение.  Учителното евангелие е сбирка от 51 беседи за неделните дни, включваща основно преводни текстове от Йоан Златоуст, Кирил Александрийски и други църковни отци. Едно от дидактичните слова, уводните и..

публикувано на 22.10.21 в 14:50
Иван Абрашев - „Без заглавие“; Сирак Скитник - „Замък“; Жорж Папазов – „Портрет на Гео Милев“

Модернизмът или модернизмите ни

Да се говори за български модернизъм вече се превърна в общо място, особено след 1989 г., когато постулатите на социалистическия реализъм бях взривени, осмени, снети. Само че – когато нещо се превърне в общо място, появява се опасността говоренето за него да стане клиширано, повърхностно, банализирано. Слава богу, има достатъчно български..

публикувано на 22.10.21 в 08:30

В Япония бакшишът е обида

Юлияна Антонова-Мурата е най-ревностният посланик на Япония, но макар да е дипломат по професия, няма официален мандат. Тя е автор на трилогията „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“, и новоизлязлата книга „Сан сан, Япония“. Това четиво е нежен звън от душата на г-жа Мурата. Авторката излива любовта си към японския морал и съпричастност...

публикувано на 21.10.21 в 08:25
Графиня Мари дьо Тили

Графиня Мари дьо Тили: На път спазвайте местните нрави

Графиня Мари дьо Тили произхожда от благороднически род, чиито корени се губят в средните векове. Родителите ѝ са били френски дипломати и тя решава да преподава протокол и етикет, след като дълги години съветва приятелите си как да се държат в обществото. Дамата създава Ателието за изискани маниери и комуникации French Touch и става..

публикувано на 19.10.21 в 12:52

„Горичка в количка“ продължава с „Приказки за гората“

Идеята за пътуващ екип от горски педагози „зрее“ няколко години, докато се реализира като образователната кампания „Гората и климатичните промени“. Партньори в начинанието са сдружение „Горичка“, Съюзът на лесовъдите в България и Изпълнителната агенция по горите. „Горичка в количка“ е пъстро климатично фургонче, оборудвано с инструменти, материали и..

публикувано на 19.10.21 в 08:15