Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Климатът - причина за най-голямата глобална стачка в историята

БНР Новини
Мария Мира Христова и Антоанета Йотова в студиото на „Нашият ден“
Снимка: Кирил Чобанов

Борбата с климатичните промени застана във фокуса на 74-та сесия на Общото събрание на ООН и в основата на най-голямата глобална стачка в историята на човечеството. Извън манипулациите и гръмките фрази на форумите, които вече не променят климата, а често размиват информацията, по-тихо говорят учените и експертите. Защо е важно да ги чуем?

В студиото на „Нашият ден“ по темата „Климатични промени и политики“ анализира климатологът Антоанета Йотова; с новини от Ню Йорк и с коментар на събитията се включва екологът от „За Земята“ Генади Кондарев, а Константин Христов от WWF очертава феномена на глобалната стачка, в която се включва и България.

Защо е важно Народното събрание на Република България да приеме, дори след дълго закъснение, Национална стратегия за адаптиране към климатичните промени? Каква е ролята на Института по метеорология и хидрология за културата по отношение на адаптация към климатичните промени? Какви са отговорностите на МОСВ и какво показват моделните резултати за бъдещето на Земята и човечеството – чуйте още в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В огъня хората виждат силата на природата да се роди отново

Точно в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато е денят на св. св. Константин и Елена по стар стил, се извършва тази игра по огън, това тайнство. Основният ритуал е танцуването в жарава – нещо изключително, заради което традицията на нестинарството в България е включена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Доколко всичко,..

публикувано на 03.06.20 в 11:47

С колело в София, ама друг път

Една от откроимите разлики между София и европейските градове е липсата на велосипедна инфраструктура. По време на изолацията още повече хора се убедиха в достойнствата и ползите от придвижване с колело, въпреки това не изглежда в скоро време промяна на трафика да е възможна. Има добри пожелания и тържествено откриване на велоотсечки, но велосипедна..

публикувано на 03.06.20 в 10:18

Филмова онлайн поредица "Коя е България"

" Коя е България " е проект, който изследва образа на съвременния българин чрез кратки документални филм-портрети. Според Световния доклад за щастието България е една от най-нещастните страни, заемаща 100-но и 97-о място в проучването през 2018 г. и 2019 г. Първите места заемат страни, водещи по фактори като здравеопазване, приходи и сигурност, но също..

публикувано на 03.06.20 в 10:15

Спомен за Невена Коканова

Голямата дама на българското кино Невена Коканова си отива от този свят на 3 юни 2000 г.  Въпреки славата, която ѝ носят големите ѝ филмови и театрални роли, Коканова остава в паметта на съвременниците си със земното си присъствие. Неизкушена от славата и признанието, тя е деликатната, ранима, скромна и търсеща, звезда от различен порядък.  "В своя живот..

публикувано на 03.06.20 в 09:34

Уроци по родолюбие с Искрен Красимиров

Ботев ни трябва не като паметник, а като жив пример за нова България ,  казва Искрен Красимиров, преподавател в Нов български университет, автор и режисьор на документални филми за Христо Ботев и за големите герои на България. Сега той пише и книга, озаглавена „Убий Ботев“, която ще оповести малко известни факти за живота на воеводата и..

публикувано на 02.06.20 в 16:32