Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Псевдо-Дионисий Ареопагит в културно-историческите традиции на Изток и на Запад

Дионисий Ареопагит, стенопис от ХVІ в.
Снимка: Уикипедия

Мащабна конференция, посветена на рецепцията на Псевдо-Дионисий Ареопагит, знаменития неизвестен християнски учител от края на V - началото на VІ век, се проведе през септември във Варна. С участието на международно признати авторитети по темата от Германия, Италия, Русия, САЩ, Великобритания, Австрия, Черна гора, Румъния, България конференцията, организирана от проф. Георги Каприев (СУ), д-р Надежда Жечкова (СУ) и д-р Смилен Марков (ВТУ), се превърна в събитие от световно значение за философската и историческа медиевистика с важността и многообразието на темите, представени в докладите:

• тълкуване на връзката на Дионисий с Атинския неоплатонизъм (проф. Марк Едуардс и проф. Тео Кобуш);
• вътрешните норми на източното и западното възприемане на Дионисий (проф. Георги Каприев);
• влиянията на Динисий върху византийската източноправославна традиция (о. д-р Майнолди, проф. Дейвид Брадшоу, проф. Иван Христов, д-р Смилен Марков, проф. Кристоф Ерисман);
• мястото на Дионисий в ученията на големите западни мислители като Алберт Велики (д-р Мария Бургер, д-р Хенрик Анчулевич), Тома от Аквино (проф. Андреас Шпеер), Николай от Куза (проф. Изабел Мандрела), Герард от Ценад (д-р Клаудио Месарош) и Ерфуртските картузианци (проф. Михаил Хорков);
• въздействието на Дионисий върху възлови за Средновековието богословски и философски теми – символът като граница (доц. Гергана Динева), законът, редът и равенството (д-р Филип Иванович), европейската политическа традиция (проф. Гюнтер Меншинг).

Влиянието на свети Дионисий, покровител на френските крале, върху развитието на богословската, философска и историческа мисъл през средните векове и на Изток, и на Запад трудно може да се измери, достатъчно е само да се спомене, че той е автор на идеята за катафатическото (позитивното) и апофатическото (негативното) разбиране на Божествената същност.

В „Премълчаната история“ се обръща внимание върху това значимо, проведено в България научно събитие, за същността и протичането на което разговаряме с организаторите проф. Георги Каприев и д-р Смилен Марков, и студента Василен Василев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Врагът на моя враг...

Денга треската е инфекция, причинена от вирус, който се предава от комари. Свързваме я с тропичните и субтропичните райони, където средата е благодатна за размножаването на комарите, същевременно има голяма концентрация на хора. С глобалното затопляне се очаква географският обхват на денга да се разшири. Подобно на маларията, вирусите на денга са..

публикувано на 23.10.21 в 10:57

Словното богатство на Учителното евангелие на Константин Преславски

Международен екип от учени работи по съставянето на двуезични речници старобългарско-гръцки и гръцко-старобългарски към значимото средновековно произведение.  Учителното евангелие е сбирка от 51 беседи за неделните дни, включваща основно преводни текстове от Йоан Златоуст, Кирил Александрийски и други църковни отци. Едно от дидактичните слова, уводните и..

публикувано на 22.10.21 в 14:50
Иван Абрашев - „Без заглавие“; Сирак Скитник - „Замък“; Жорж Папазов – „Портрет на Гео Милев“

Модернизмът или модернизмите ни

Да се говори за български модернизъм вече се превърна в общо място, особено след 1989 г., когато постулатите на социалистическия реализъм бях взривени, осмени, снети. Само че – когато нещо се превърне в общо място, появява се опасността говоренето за него да стане клиширано, повърхностно, банализирано. Слава богу, има достатъчно български..

публикувано на 22.10.21 в 08:30

В Япония бакшишът е обида

Юлияна Антонова-Мурата е най-ревностният посланик на Япония, но макар да е дипломат по професия, няма официален мандат. Тя е автор на трилогията „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“, и новоизлязлата книга „Сан сан, Япония“. Това четиво е нежен звън от душата на г-жа Мурата. Авторката излива любовта си към японския морал и съпричастност...

публикувано на 21.10.21 в 08:25
Графиня Мари дьо Тили

Графиня Мари дьо Тили: На път спазвайте местните нрави

Графиня Мари дьо Тили произхожда от благороднически род, чиито корени се губят в средните векове. Родителите ѝ са били френски дипломати и тя решава да преподава протокол и етикет, след като дълги години съветва приятелите си как да се държат в обществото. Дамата създава Ателието за изискани маниери и комуникации French Touch и става..

публикувано на 19.10.21 в 12:52