Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Псевдо-Дионисий Ареопагит в културно-историческите традиции на Изток и на Запад

Дионисий Ареопагит, стенопис от ХVІ в.
Снимка: Уикипедия

Мащабна конференция, посветена на рецепцията на Псевдо-Дионисий Ареопагит, знаменития неизвестен християнски учител от края на V - началото на VІ век, се проведе през септември във Варна. С участието на международно признати авторитети по темата от Германия, Италия, Русия, САЩ, Великобритания, Австрия, Черна гора, Румъния, България конференцията, организирана от проф. Георги Каприев (СУ), д-р Надежда Жечкова (СУ) и д-р Смилен Марков (ВТУ), се превърна в събитие от световно значение за философската и историческа медиевистика с важността и многообразието на темите, представени в докладите:

• тълкуване на връзката на Дионисий с Атинския неоплатонизъм (проф. Марк Едуардс и проф. Тео Кобуш);
• вътрешните норми на източното и западното възприемане на Дионисий (проф. Георги Каприев);
• влиянията на Динисий върху византийската източноправославна традиция (о. д-р Майнолди, проф. Дейвид Брадшоу, проф. Иван Христов, д-р Смилен Марков, проф. Кристоф Ерисман);
• мястото на Дионисий в ученията на големите западни мислители като Алберт Велики (д-р Мария Бургер, д-р Хенрик Анчулевич), Тома от Аквино (проф. Андреас Шпеер), Николай от Куза (проф. Изабел Мандрела), Герард от Ценад (д-р Клаудио Месарош) и Ерфуртските картузианци (проф. Михаил Хорков);
• въздействието на Дионисий върху възлови за Средновековието богословски и философски теми – символът като граница (доц. Гергана Динева), законът, редът и равенството (д-р Филип Иванович), европейската политическа традиция (проф. Гюнтер Меншинг).

Влиянието на свети Дионисий, покровител на френските крале, върху развитието на богословската, философска и историческа мисъл през средните векове и на Изток, и на Запад трудно може да се измери, достатъчно е само да се спомене, че той е автор на идеята за катафатическото (позитивното) и апофатическото (негативното) разбиране на Божествената същност.

В „Премълчаната история“ се обръща внимание върху това значимо, проведено в България научно събитие, за същността и протичането на което разговаряме с организаторите проф. Георги Каприев и д-р Смилен Марков, и студента Василен Василев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Георгиев

Изкуственият интелект и новите устройства могат да са полезни при определени условия

"В зората на айфоните, тъй като и аз бях пленен от новите технологиите, когато децата ми бяха 12-13 годишни, за първи път им дадох възможност да се докоснат до дигитални устройства, но сега, при децата от "Z" поколението, тази граници се смъква много и днес нормалното общуване лице в лице е вече непознато за младите", заяви в предаването "Следобед за..

публикувано на 30.07.24 в 10:27

Разновидности на звука "л" в българските диалекти

Дали заради онова прословуто телевизионно шоу от 2003 г., което роди песента "Сакауец" на "Хиподил" или заради близост в звученето, но в пространството битува твърдението, че пернишкото "л" е същото като онова "лениво" "л", подобно на "у", което се разпространява епидемично най-вече в речта на младите. Дори беглият досег до различните български..

публикувано на 30.07.24 в 08:10
История и съвременност в Баку

Старият Баку – декор от "Диамантената ръка"

Всеки, който е гледал "Диамантената ръка" с Юрий Никулин, ще се почувства у дома си в старата част на Баку Ичери Шехер. Да, да, снимките с ориенталския привкус на този и други известни съветски филми са реализирани в тази част на азербайджанската столица. В Двореца на Ширваншах, например, ще ви покажат стълбите, по които Андрей Миронов тича в..

публикувано на 30.07.24 в 07:55

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10