Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на заетостта и професиите на бъдещето

Моника Моралийска и Нина Цанева в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: БНР

Какви ще бъдат промените на пазара на труда вследствие на дигитализацията и на бързия напредък на технологиите, как цифровите технологии, изкуственият интелект и роботиката трансформират същността на заетостта – това бяха въпросите, коментирани в студиото на „Нашият ден“. 

Дни след участието си в международна конференция в Лисабон, посветена на бъдещето на заетостта и на професиите на бъдещето, в „Нашият ден“ гостува Моника Моралийска, доктор по икономика, главен асистент в катедра „МИО и бизнес“ в УНСС и председател на сдружение „Дигитален хъб България“. 

Според Моника Моралийска новите технологии ще доведат до големи загуби на работни места (особено на нискоквалифициран труд) и могат да изострят съществуващото социално неравенство. Според изразените тези в конференцията над половината от всички прогнозираните загуби на работни места ще бъдат в търговията на едро и дребно, в производството, административни и поддържащи услуги и в транспорта и съхранението. За разлика от тях образованието, здравеопазването, грижите за деца и възрастни, дейностите, при които има по-малко рутинни задачи, са изложени на минимален риск от автоматизиране и затова ще бъдат съхранени.

В същото време се очаква още по-голямо увеличение на новите форми на нестандартна заетост, като работата вкъщи, например. Основното предимство на работата вкъщи е премахване на пространствените и времевите ограничения и предлагане на по-голяма гъвкавост къде и кога да се върши работа, и води до спестяване на време за пътуване до и от работното място. Всичко това дава възможност за по-добър общ баланс между работа и личен живот и осигурява по-висока производителност. 

Защо се очаква образованието и уменията да имат все по-голямо значение, защо хората ще трябва да се включват в непрекъснато обучение и защо в бъдещите учебни програми трябва да се наблегне не само на развитието на дигиталните умения, науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), но и на хуманитарните науки и развитието на „човешки“ умения като съпричастност, убеждаване, комуникация и възможност за решаване на проблеми – можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54