Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Заедно – различни“ – изложба в галерия „Сезони“

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Отражение I/Димитър Чолаков
Снимка: Галерия "Сезони"

Големият наш съвременен художник професор Димитър Чолаков е поканил 11 художници от едно поколение, обединени в проекта „Заедно – различни“, представен в галерия „Сезони“.

С част от авторите Димитър Чолаков е учил заедно в Художествената гимназия, после в Художествената академия и до днес свързва житейския си и творчески път с тези артисти. 

За реализирането на проекта си Димитър Чолаков събира приятелите си творци Владимир Пенев, Валери Чакалов, Десислава Минчева, Димитър Рашков, Димитър Грозданов, Ивайло Мирчев, Свилен Блажев, имена значими за нашата култура, заедно и силни в своето различие.

„Общ е принципът за пластично организиране на художественото пространство – казва Димитър Чолаков, защитавайки своята идея, – но през годините всеки е намерил свой собствен изказ. Всеки е различен и разпознаваем“.

Специално за изкуството на Димитър Чолаков, който показва в изложбата в „Сезони“ 11 свои картини, Десислава Минчева казва: „Игра и фантазия“. Зряла игра на зрял хедонист. Картините му изглеждат направени като че от един-единствен полъх на вятъра. Има само разказване на приказки. Приказки за хора, обичащи света, разказвани от човек с голямо въображение“. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Антони Дончев представя новия си албум „ЗuР“

Маестро Антони Дончев представя пред публика своя най-нов албум „3uР“. Джаз стилистиката и съвременната музика – това могат да очакват почитателите на джаза и не само. "Аз не обичам определенията и не търся жанрови характеристики. Като че ли това вкарва в някакви зависимости. Затова нека всеки разбира музиката, така както сам реши", казва маестрото в..

публикувано на 08.12.21 в 16:53

Връчват наградите от конкурса за студентско творчество на името на Георги Черняков

Георги Черняков е ментор на стотици днешни писатели, преводачи, журналисти, драматурзи. На 8 декември e връчването на наградите от Националния литературен конкурс за студентско творчество на името на Георги Черняков. В различни категории ще бъдат наградени участниците в седмото издание на литературния конкурс. Церемонията е в Камерната зала на..

публикувано на 08.12.21 в 16:05

Ованес Торосян: Хамлет може да бъде всеки един от нас

С премиера посреща публиката си тази вечер (8 декември) Драматичният театър „Иван Радоев” в Плевен. Най-новото заглавие в неговия афиш е „Хамлет”. Постановката по прочутата трагедия на Уилям Шекспир е дело на Ованес Торосян, който е избрал да работи по превода на Гео Милев. „През 2012 година участвах в постановката на Явор Гърдев на „Хамлет“ в..

публикувано на 08.12.21 в 15:02

Нова зала „Резонанс“ в Дома на киното

Нова зала „Резонанс“ ще има Дома на киното от 14 декември, а първата изява там ще бъде от 19 часа – гостуване на писателя Георги Господинов, който ще представи филмите на Теодор Ушев, създадени по негови творби и получили признанието на Американската киноакадемия – „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“. Като част от инициативите на програмата кино..

публикувано на 08.12.21 в 11:22

„Студентите: изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

Изложбата  „Студентите: изящното в текстилното изкуство” обединява два юбилея: 60 години от създаването на специалността в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК като място за представяне на най- доброто от съвременното изкуство.  Интригуващата експозиция от избрани текстилни произведения е под наслов „Студентите:..

публикувано на 08.12.21 в 08:15
Подкасти от БНР