Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Заедно – различни“ – изложба в галерия „Сезони“

БНР Новини
Отражение I/Димитър Чолаков
Снимка: Галерия "Сезони"

Големият наш съвременен художник професор Димитър Чолаков е поканил 11 художници от едно поколение, обединени в проекта „Заедно – различни“, представен в галерия „Сезони“.

С част от авторите Димитър Чолаков е учил заедно в Художествената гимназия, после в Художествената академия и до днес свързва житейския си и творчески път с тези артисти. 

За реализирането на проекта си Димитър Чолаков събира приятелите си творци Владимир Пенев, Валери Чакалов, Десислава Минчева, Димитър Рашков, Димитър Грозданов, Ивайло Мирчев, Свилен Блажев, имена значими за нашата култура, заедно и силни в своето различие.

„Общ е принципът за пластично организиране на художественото пространство – казва Димитър Чолаков, защитавайки своята идея, – но през годините всеки е намерил свой собствен изказ. Всеки е различен и разпознаваем“.

Специално за изкуството на Димитър Чолаков, който показва в изложбата в „Сезони“ 11 свои картини, Десислава Минчева казва: „Игра и фантазия“. Зряла игра на зрял хедонист. Картините му изглеждат направени като че от един-единствен полъх на вятъра. Има само разказване на приказки. Приказки за хора, обичащи света, разказвани от човек с голямо въображение“. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.