Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Където и да те ухапе комодският варан, все умираш

Наталия Гуркова и дъщеря ѝ за приключението конкурс в Бразилия. Божидар Караджов за енергийните зони у нас. Шанай от Абланица за легендите в Западните Родопи

13
Караджов камък
Снимка: Портал 12

Преди време обявиха Наталия Гуркова за Мис България на всички времена. И наистина, нито една хубавица не е достигнала нейния рекорден брой титли от конкурси за красота. Но дъщеря ѝ Джорджия Михалевич току-виж, минала майка си по корони. Защото стана Малка Мис България на 6 годинки, а неотдавна се върна от Рио де Жанейро с титлата Литъл Мис Нейшънс, еквивалент на Мис свят при 10-годишните. Те ще ни разкажат какво е да се явиш на международна надпревара и… да умреш от студ в Бразилия. Двете дами споделят не само за прелестите на Рио де Жанейро, ами и за отношенията между претендентките в детски конкурс за красота.

Джорджия Михалевич признава, че мечтае да отиде на конкурс за красота в Азия. И да го спечели, разбира се.

Знаете ли колко географски обекта на име Абланица съществуват в България? Четири! Три села в Благоевградско, Пазарджишко и Ловешко, река в Западните Родопи плюс курорт в Северна Македония. Днес Шанай ще ни отведе в селото с 3000 хиляди жители на двайсетина километра от Гоце Делчев. С речовитата девойка се запознах насеминара на фондация "Българска памет", на който 60 младежи от Родопите, Северна Македония и Сърбия придобиха бизнес умения за проспериращи професии и предприемачество. Шанай ни отвежда до римския мост, в който е вградена сянката на млада невеста и Драганината скала, чиято легенда се доближава до тази за Калиакра.

Два маршрута представят България като място за посещение, съизмеримо с Перу и Тибет. Те са обединени под мотото „Енергийно презареждане“ и разкриват на пътешествениците богатствата на страната ни от необичаен и непознат за мнозина ракурс – като един от най-силните енергийни центрове на планетата. Помолих нашия гид в дебрите на необяснимото Божидар Караджов да разкрие своето виждане за енергийните зони у нас. Той е баща на три деца и има две висши образования. В момента готви докторантура в Москва. Автор е на няколко книги, сред които и „Индиго децата на света“ – преведена на английски и руски език. Миналата година беше вписан в елитната класация на най-известните пророци в света.

Ако ви кажа, че гостенката ми е ходила на Малките зондски острови, най-много да повдигнете рамене, но щом спомена, че е била по местата, където се въди едно от най-страшните животни на планетата комодският варан, съм сигурна, че ще наострите уши. Журналистката от БТА Оля Ал-Ахмед се е доближила на 2 метра до гущера, за когото казват, че няма значение къде ще те ухапе, все си умираш.

А Оля Ал-Ахмед добави: Какво знаем за комодските варани или т.нар. Komodo Dragons? Ще се постарая кратко и много красноречиво да разкажа за най-огромните влечуги на света, които са застрашени от изчезване и аз имах възможността да ги видя на 2 метра разстояние! Любезните домакини ни транспортираха с кораб до остров Ринча. Тръгнахме из острова заедно с двама рейнджъри, държащи в ръцете си големи сопи с раздвоен край, за да блокират главата на варана, ако рязко се влоши поведението му. Предупредиха ни, че ако вараните се активират, да бягаме на зиг-заг, защото варанът бяга само в права посока и по този начин ще го объркаме. Комодският варан обитава най-вече на остров Ринча в Индонезия. Това е на-големият и опасен гущер на планетата. 

Яде само месо, дори и човешко! В устата му виреят 62 силно токсични бактерии, затова дори доближаване до слюнката му е крайно опасно. Езикът на гущера достига до 50 см. Варанът се храни с елените, воловете и дивите бикове, обитаващи острова. Ужасяващото е, че вараните са канибали! Те могат да се изядат един друг, майката може да си хапне варанчетата, затова когато се излюпят, те бягат надалеч от родителите си и се катерят по дърветата, за да оцелеят!

Комодският варан се преструва на мързелив и обичащ да лежи, в същото време е много агресивен, става и напада рязко, без да подозирате. Затова, ако искате да посетите острова и да видите този гигантски гущер отблизо, трябва да спазвате следните правила: не се доближавайте на по-малко от 3-4 метра, не правете резки движения, не размахвайте с чанти и апарати, тъй като това ги дразни и те рязко могат да ви ги отнемат заедно с ръката ви.


В галерията са използвани снимки на Наталия Гуркова, Оля Ал-Ахмед, Портал 12, Божидар Караджов.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Даровете на смъртта

Прогресът на биоинформатиката, генетиката, биотехнологиите и тъканното инженерство дават надежда, че ще можем, ако не да срутим, то поне да избутаме нататък последната бариера – смъртта. Какво ще се случи обаче, когато доближим безсмъртието? Дали в стремежа си да се избавим от човешката участ, няма да се превърнем в нещо друго? Стоян Ставру и..

публикувано на 18.06.21 в 11:32

Средновековен панаир в Талин

В Стария град на Талин са запленени от историята. Ако като мен попаднете през уикенда на площада пред кметството, със сигурност ще се окажете във въртопа на истински средновековен панаир. Благородни дами и кавалери танцуват монотонни дворцови танци, пъстри сергии предлагат дудуци и лъкове, ръчно духано стъкло и домашни сапуни с билки, плетива..

публикувано на 18.06.21 в 07:55

Робството е феномен от зората на историята до наши дни

Индианката Покахонтас се залюбила с британеца Джон Смит преди шест века. Малко известно е обаче, че Джон Смит, авантюрист отвсякъде, е бил продаден като роб по-късно на мюсюлмански господар, и по всяка вероятност е посетил Варна тъкмо по тази причина, а после и полуостров Крим. Град Сочи на езика на езика на черкезкия народ убихи е „Пазар на..

публикувано на 16.06.21 в 17:18

За Храма на Мелпомена

„Отколе ни е казано, че всички Пътища към Храма водят. А Храмът на Изкуството е онзи, в който вечно търсим знаците за овладяване и на космичното, и на катадневното общение… … веднъж намерили се – да забравим разноликите Пътеки, по които сме вървели. Да обединим творящата енергия и заедно да тръгнем по единствения път към умножаване жреците..

публикувано на 16.06.21 в 10:12

Софийската духовна семинария обучава и формира личности

Вече повече от век Средното общообразователно духовно училище подготвя кадри не само за Църквата, но и за различни сфери на дейност. Немалко изявени държавни мъже от близкото ни минало са започнали пътя си оттам. Учебното заведение е със статут на общообразователно духовно училище, едно от двете в България, заедно с пловдивското. Дипломите, които..

публикувано на 15.06.21 в 09:05