Преди и след Земята

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Снимка: Rawpixel

„Животът – преди и след Земята“ е заглавието на забележителна статия, написана от биолозите Алексей Шаров и Ричард Гордън, преобърнала стереотипните представи за възникването на живота на нашата планета.

В своето хипотетично проучване те прилагат един от прочутите закони на Гордън Мур, според който компютърната памет се усъвършенства експоненциално и на всеки две години броят на транзисторите в интегралните схеми се удвоява.

Правят го нетрадиционно: заместват транзисторите с основните градивни елементи на нуклеиновите киселини – нуклеотидите, а интегралните схеми – с генетичен материал. Резултатът е повече от изненадващ: ако се екстраполира правилото назад във времето, се оказва, че за да се развие животът в цялата му сложност от самото начало са необходими поне... 9 милиарда години. Възрастта на Земята обаче се изчислява едва на около 4 и половина милиарда. 

Може ли да се обясни този парадокс? Успяха ли най-сетне учените да стигнат до единно понятие за живота или същества като вирусите и мулетата продължават да предизвикват неразрешими засега спорове? Има ли нови хипотези за произхода на самия живот извън нашата планета?

С физикохимика от СУ „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Николай Денков търсим отговорите.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Врагът на моя враг...

Денга треската е инфекция, причинена от вирус, който се предава от комари. Свързваме я с тропичните и субтропичните райони, където средата е благодатна за размножаването на комарите, същевременно има голяма концентрация на хора. С глобалното затопляне се очаква географският обхват на денга да се разшири. Подобно на маларията, вирусите на денга са..

публикувано на 23.10.21 в 10:57

Словното богатство на Учителното евангелие на Константин Преславски

Международен екип от учени работи по съставянето на двуезични речници старобългарско-гръцки и гръцко-старобългарски към значимото средновековно произведение.  Учителното евангелие е сбирка от 51 беседи за неделните дни, включваща основно преводни текстове от Йоан Златоуст, Кирил Александрийски и други църковни отци. Едно от дидактичните слова, уводните и..

публикувано на 22.10.21 в 14:50
Иван Абрашев - „Без заглавие“; Сирак Скитник - „Замък“; Жорж Папазов – „Портрет на Гео Милев“

Модернизмът или модернизмите ни

Да се говори за български модернизъм вече се превърна в общо място, особено след 1989 г., когато постулатите на социалистическия реализъм бях взривени, осмени, снети. Само че – когато нещо се превърне в общо място, появява се опасността говоренето за него да стане клиширано, повърхностно, банализирано. Слава богу, има достатъчно български..

публикувано на 22.10.21 в 08:30

В Япония бакшишът е обида

Юлияна Антонова-Мурата е най-ревностният посланик на Япония, но макар да е дипломат по професия, няма официален мандат. Тя е автор на трилогията „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“, и новоизлязлата книга „Сан сан, Япония“. Това четиво е нежен звън от душата на г-жа Мурата. Авторката излива любовта си към японския морал и съпричастност...

публикувано на 21.10.21 в 08:25
Графиня Мари дьо Тили

Графиня Мари дьо Тили: На път спазвайте местните нрави

Графиня Мари дьо Тили произхожда от благороднически род, чиито корени се губят в средните векове. Родителите ѝ са били френски дипломати и тя решава да преподава протокол и етикет, след като дълги години съветва приятелите си как да се държат в обществото. Дамата създава Ателието за изискани маниери и комуникации French Touch и става..

публикувано на 19.10.21 в 12:52