Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Медии – дарители – корпорации

Споменаването на марка е наказуемо само ако е свързано с призив за потребление

| обновено на 22.11.19 в 11:34
4
Снимка: www.bia-bg.com

"Да извадим успеха от анонимност" – това е името на дискусия, организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара, Асоциацията на индустриалния капитал и Българската стопанска камара. Дискусионният форум третира липсата на съвременен разказ за успехите на българските технологии, наука и бизнес и се проведе на 18 ноември 2019 г.  Той е част от кампанията "Да успеем в България!", чиято цел е популяризирането на успехите на българските предприятия и предприемачи. Днес, 21 ноември, президентът награждава корпоративни дарители. 

Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, обясни в "Нашият ден"

Какво би искал бизнесът от медиите

"След социологическото проучване на "Тренд" разбрахме, че 74% от запитаните смятат, че в електронните медии преобладават негативните новини, 63% искат да научават за успехите на българските предприемачи, 5:3 смятат, че българската икономика се развива в негативна посока, което очевидно не е така, гледайки статистиката и наоколо. Имаме траен и стабилен ръст на икономиката. 

Има една дезинформация на обществото по няколко линии

"През ден имаме откриване на нови мощности, заводи, цехове, но имената им не научаваме от медиите. И това не се санкционира от СЕМ, а има по-скоро укриване на информация. Волно или неволно действа автоцензура и това масово не се знае. Тази автоцензура пречи хората да бъдат информирани. По няколко линии е укрит успехът. Не се назовават имената на компаниите при репортажи, категоричен беше Васил Велев от АИКБ.

Розита Еленова, член на СЕМ:

Дали става дума за автоцензура или за някакви регулаторни изисквания

"В своята работа винаги се опитвам да спомагам за колаборацията между медия и бизнес, фирма, бранд.

Кога можем и кога законът забранява споменаването на фирми или марки

"Когато нещо е в полза на обществото, тогава това име трябва да бъде споменавано. Разбира се, в частта реклама законът защитава потребителя. Преди 7 години СЕМ конкретно формулира в методически указания, които дават малко повече яснота. 

Споменаването на марка е наказуемо само ако е свързано с призив за потребление

"Само ако има призив за купуване и призив, в който да се хвалят качествата на това място. Защо медиите не промениха своето поведение, аз нямам отговор. Може би медиите са в дълг за това, че не съобщават добрите практики. СЕМ в своята практика няма наложена глоба на която и да е медия за съобщаване на име, фирма, марка, ако това е свързано с положителна практика", подчерта Еленова.

"Освободете се от личната си автоцензура, нека да има повече положителни новини. Нека бизнесът, когато прави добро за обществото, обществото също да го подкрепя", апелира Еленова.

Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ:

Къде и как се определя границата между скритото търговско съобщение и правото на пълна информация 

"Законът може и да не пречи съвсем, но тълкуването му е двусмислено и телевизиите гледат да са от сигурната страна на разделителната линия. Съобщаването за целта на продукцията, очевидно, не е реклама. Но по сегашната практика законът дава възможност за "висяща брадва". И ние искаме промени в закона." 

Васил Велев отправи предложение към Емил Кошлуков: "Следващият път, когато премиерът открива нов завод, нека назоват името на завода, ако ви глобят, АИКБ поема глобата."

На това Кошлуков отговори: "Ние в БНТ много искаме да отразяваме конкретно ролеви модели и постижения. Хубаво е това да бъде променено в закона. Има мегдан за ремонт на закона, за да е недвусмислена трактовката на този проблем

За да спрем да премълчаваме корпоративното дарителство, трябва поправка в Закона за радиото и телевизията

"Такъв текст би развързал ръцете на журналистите. Нека улесним работата на журналистите, а не да ги призоваваме към доблест. Задачата на БНТ е една-единствена – да насърчава запазването на българската идентичност, българската култура и на българската икономика", категоричен беше Кошлуков.

Красимира Величкова от Българския дарителски форум:

Добрите практики на дарителите – независимо дали са на компании, фондации или хора – не бива да остават анонимни, нито безименни

"Предложението на Българския дарителски форум е да има промяна в закона, така че медиите да се чувстват по-спокойни. Законодателното предложение е изготвено и представено в комисията по култура и медии към НС. Не само регулацията и законодателството пречат. Явно е въпрос на знание и на това да не се продължава по инерция. Много е важно аудиторията да бъде качествено информирана."

Обществените медии следва да имат още по-голяма отговорност към обществото, подчерта Величкова и допълни, че напоследък вече имената на победителите се отразяват.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В огъня хората виждат силата на природата да се роди отново

Точно в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато е денят на св. св. Константин и Елена по стар стил, се извършва тази игра по огън, това тайнство. Основният ритуал е танцуването в жарава – нещо изключително, заради което традицията на нестинарството в България е включена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Доколко всичко,..

публикувано на 03.06.20 в 11:47

С колело в София, ама друг път

Една от откроимите разлики между София и европейските градове е липсата на велосипедна инфраструктура. По време на изолацията още повече хора се убедиха в достойнствата и ползите от придвижване с колело, въпреки това не изглежда в скоро време промяна на трафика да е възможна. Има добри пожелания и тържествено откриване на велоотсечки, но велосипедна..

публикувано на 03.06.20 в 10:18

Филмова онлайн поредица "Коя е България"

" Коя е България " е проект, който изследва образа на съвременния българин чрез кратки документални филм-портрети. Според Световния доклад за щастието България е една от най-нещастните страни, заемаща 100-но и 97-о място в проучването през 2018 г. и 2019 г. Първите места заемат страни, водещи по фактори като здравеопазване, приходи и сигурност, но също..

публикувано на 03.06.20 в 10:15

Спомен за Невена Коканова

Голямата дама на българското кино Невена Коканова си отива от този свят на 3 юни 2000 г.  Въпреки славата, която ѝ носят големите ѝ филмови и театрални роли, Коканова остава в паметта на съвременниците си със земното си присъствие. Неизкушена от славата и признанието, тя е деликатната, ранима, скромна и търсеща, звезда от различен порядък.  "В своя живот..

публикувано на 03.06.20 в 09:34

Уроци по родолюбие с Искрен Красимиров

Ботев ни трябва не като паметник, а като жив пример за нова България ,  казва Искрен Красимиров, преподавател в Нов български университет, автор и режисьор на документални филми за Христо Ботев и за големите герои на България. Сега той пише и книга, озаглавена „Убий Ботев“, която ще оповести малко известни факти за живота на воеводата и..

публикувано на 02.06.20 в 16:32