Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден за борба с насилието над жени и момичета

Снимка: БГНЕС

Международният ден за елиминиране на насилието срещу жени – 25 ноември – е обявен с Резолюция на Общото събрание на ООН на 17 декември 1999 г., но активистки от различни организации го отбелязват още от 1981 г. 

У нас също отбелязваме датата. Според скорошна статистика  74 на сто от случаите на домашно насилие са свързани с неразбирателство между бивши или настоящи партньори. 

Насилието над жени не е само проблем у дома, но все пак това са най-честите оплаквания. “21% психически тормоз, а останалите 78,5% заявяват физическо насилие. Става въпрос за ситуации, в които се разделят двама души – било то съпрузи или партньори. И в ситуациите на раздяла – доста рисков период, най-често  случват инциденти с конфликти и насилие“ – това са изводите на скорошно проучване.

Какво може да направи жертвата на домашно насилие и какво можем да направим всички ние като общество, как да реагираме, към кого да се обърнем – в студиото на "Нашият ден" Мария Мира Христова разговаря с психолога Маргарита Бакрачева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

45 години от откриването на Международната детска асамблея "Знаме на мира"

На 16 август 1979 г. в София е открита първата Международна детска асамблея "Знаме на мира" с  девиз "Единство, творчество, красота" и основен принцип: "Всеки може да бъде творец в Асамблеята на мира". Асамблеята продължава до 25 август 1979 г . Организирана е по инициатива на председателя на Комитета за култура Людмила Живкова, а неин..

публикувано на 16.08.24 в 12:18

Срещу войната и за музиката: Историята на един украински музикант в България

Павло Христофоров е роден в Киев, Украйна, и е потомък на българи от Запорожката област.  Музикалният му път започва още на 10-годишна възраст, когато постъпва в музикално училище, а любовта му към музиката бързо се превръща в страст. Преди девет години Павло пристига и се установява в България. Въпреки че професионално работи в IT сектора, той не..

публикувано на 16.08.24 в 10:06

Допълнителното пенсионно осигуряване – какво постигнахме и какво предстои?

Неотдавна в страната ни бе завършен преглед на частното пенсионно осигуряване, извършен съвместно от няколко български институции и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). По този повод в ефира на предаването "Нашият ден" бе поканена Диана Йорданова , заместник-председател на Комисията за финансов надзор, която сподели..

публикувано на 15.08.24 в 12:29
Украински войник говори с близките си след размяна на пленници между двете воюващи страни. Януари 2024 г.

Избрано: Философски размисли за войната и личната свобода

През август в ефира на предаването "Нашият ден" припомняме някои от най-ярките интервюта и разговори. Такова е интервюто със Смилен Марков, преподавател по християнска философия във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", излъчено през януари. В рамките на рубриката "Разговорът" на предаването Марков предлага философски анализ..

публикувано на 15.08.24 в 11:30

Лятна връзка с България: Специалните полети, които ни връщат у дома

През лятото много млади българи, живеещи в чужбина, се завръщат в родината си, за да се насладят на топлината и атмосферата на българското лято и да прекарат време със своите близки. Програмата "Полет към дома", създадена от националния авиопревозвач, предлага именно такава възможност – да улесни завръщането на сънародниците ни за летния сезон...

обновено на 15.08.24 в 10:56