Един незаслужено забравен учен

2
Проф. Димитър Чернев
Снимка: Христо Петров

Има поговорки, които обичаме да повтаряме по-често от другите. Сред тях е и онази, която гласи: „Всяко чудо за три дни!“ Лошото е, че подобни фрази, „снабдени“ с крилца, твърде често служат за оправдание на нашето късопаметство – в това число по отношение на забележителни българи, благодарение на които страната ни се приобщава чрез своето национално самочувствие към останалия свят.

Роденият във Варна инженер и изобретател проф. Димитър Чернев, емигрирал на запад през 1956 година и отишъл си от нашия земен свят през 2012 година, е един от тези българи. Името му е свързано с доказани новаторски постижения в областта на магнитните носители, на лазерната физика и авангардните технологии за овладяването на Космоса. Както и с използването на Слънцето като алтернативен енергиен източник – проучване, довело го до създаването на уникален слънчев хладилник на основата на използването на природни зеолити. Има над 60 патента, регистрирани в САЩ, Европа, Япония и Австралия, като броят на патентованите от НАСА и други секретни институти негови изобретения до момента все още не е известен.

Подробностите за живота и постиженията на големия учен и изследовател узнаваме от проф. Огнян Петров от Института по минералогия и кристалография „Акад. Иван Костов“ при БАН и журналиста Христо Петров, посещавал проф. Чернев в САЩ.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Врагът на моя враг...

Денга треската е инфекция, причинена от вирус, който се предава от комари. Свързваме я с тропичните и субтропичните райони, където средата е благодатна за размножаването на комарите, същевременно има голяма концентрация на хора. С глобалното затопляне се очаква географският обхват на денга да се разшири. Подобно на маларията, вирусите на денга са..

публикувано на 23.10.21 в 10:57

Словното богатство на Учителното евангелие на Константин Преславски

Международен екип от учени работи по съставянето на двуезични речници старобългарско-гръцки и гръцко-старобългарски към значимото средновековно произведение.  Учителното евангелие е сбирка от 51 беседи за неделните дни, включваща основно преводни текстове от Йоан Златоуст, Кирил Александрийски и други църковни отци. Едно от дидактичните слова, уводните и..

публикувано на 22.10.21 в 14:50
Иван Абрашев - „Без заглавие“; Сирак Скитник - „Замък“; Жорж Папазов – „Портрет на Гео Милев“

Модернизмът или модернизмите ни

Да се говори за български модернизъм вече се превърна в общо място, особено след 1989 г., когато постулатите на социалистическия реализъм бях взривени, осмени, снети. Само че – когато нещо се превърне в общо място, появява се опасността говоренето за него да стане клиширано, повърхностно, банализирано. Слава богу, има достатъчно български..

публикувано на 22.10.21 в 08:30

В Япония бакшишът е обида

Юлияна Антонова-Мурата е най-ревностният посланик на Япония, но макар да е дипломат по професия, няма официален мандат. Тя е автор на трилогията „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“, и новоизлязлата книга „Сан сан, Япония“. Това четиво е нежен звън от душата на г-жа Мурата. Авторката излива любовта си към японския морал и съпричастност...

публикувано на 21.10.21 в 08:25
Графиня Мари дьо Тили

Графиня Мари дьо Тили: На път спазвайте местните нрави

Графиня Мари дьо Тили произхожда от благороднически род, чиито корени се губят в средните векове. Родителите ѝ са били френски дипломати и тя решава да преподава протокол и етикет, след като дълги години съветва приятелите си как да се държат в обществото. Дамата създава Ателието за изискани маниери и комуникации French Touch и става..

публикувано на 19.10.21 в 12:52