Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полина Паунова: Свобода на словото е журналистите да говорят с факти

Полина Паунова от „Свободна Европа“
Снимка: www.svobodnaevropa.bg

Тази седмица бяха раздадени наградите на Фондация „Валя Крушкина“ за „смелата българска журналистика с човешко лице“. Голямата награда бе присъдена на Полина Паунова от „Свободна Европа“. С нея говорим за свободата на словото у нас, както и за намеренията, които премиерът преди дни заяви в ефира на БиТиВи някой ден да стане разследващ журналист.

„Ако премиерът стане разследващ журналист, най-вероятно ще бъде нает от Делян Пеевски и неговите медии. Партиите им работят добре заедно, може това сътрудничество да прерасне в една красива журналистика“, каза Полина Паунова.

На въпрос защо политици си позволяват арогантно поведение към журналисти, тя отговори:

„Журналистите много отдавна превърнаха министър-председателя в единствен източник на информация. Това е опасно и от гледна точка на журналистическите рефлекси, и на обществената информираност. Каквото каже той, медиите не го проверяват, а го приемат за факт.

Собствеността на медиите, тяхното разпространение, финансирането им с европейски пари, това са все неща, с които властимащите си откупуват възможност да бъдат представяни като симпатични в определени медии. И от там нататък вече никой не пита, а ако някой се осмели да пита, тези, които са питани, се дразнят. В по-добрия вариант питащият е наруган, в по-лошият – ние само можем да гадаем какво се случва, но видяхме как имена в българската журналистика бяха тактично отстранени. Това са поредица свързани помежду си факти и ние само можем да гадаем например кой се е обаждал на Светослав Костов, за да свали Силвия Великова от ефир. То по условие властта винаги иска да изглежда добре в медиите, но обръщате ли внимание, че те вече не се крият, че делят журналистите на добри и лоши, на ваши и наши. Истинската свобода на словото не е някой да говори каквото си иска, а е когато журналистите говорят с факти.

Но тук има нещо интересно. Можем да направим паралел между заявките на г-н Борисов да се промени медийната среда у нас и всички препоръки на Венецианската комисия относно независимостта на съдебната власт и механизма за разследване на главния прокурор, които, г-н Борисов каза, ще приемем. Какво чухме тази сутрин – че главният прокурор ще може да бъде разследван от независим прокурор, избран с 2/3 мнозинство от прокурорската колегия във ВСС. Но всички публични данни, които имаме до този момент, сочат, че прокурорската колегия във ВСС е изключително зависима от главния прокурор и политическите власти. Което означава, че този независим прокурор няма да изглежда така независим. От тази гледна точка медийните опити, които ще видим за промяна на медийната среда у нас, няма да бъдат много по-различни от това, което видяхме днес. И все пак това, което зависи от нас, е да показваме всеки път, че медиите имат значение“, каза Полина Паунова. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54