Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24-часов маратон на Краля на унгарската циганска цигулка Роби Лакатош

24-часовият „Пънк Джаз“ на Бинар – продължение на „Аларма“ по програма „Христо Ботев“

БНР Новини

Каналът „Пънк Джаз“, който може да се слуша ежедневно на сайта на Бинар, както и на общия плейър на БНР, следва принципите, заложени в самото предаване „Аларма“: мултикултурализъм (но естествен, а не механичен или маркетингов), оргиналност, неконформизъм, изследователски подход, търсене на връзките и отношенията между нещата… Защото между „пънк“ и „джаз“ (в стотиците смисли и на двете понятия) има цяла вселена от жанрове, субжанрове и кръстоски, останали встрани от медийно-музикалния мейстрийм, робуващ на корпоративни интереси, на манипулаторски концепции или на общото ниско ниво на експертиза в изоставащите (или ако това звучи грубо – развиващите се) пост-феодални страни като България.

Т.е. на този 24-часов музикален канал Майлс, Леми, Колтрейн, Ник Кейв, Жакоб до Бандолим, Еди Кокрън, Джими Хендрикс, Зорн, Запа, монголското народно пеене, камбоджанският лоу-фай рокендрол, Сибусиле К’аба, Napalm Death, праисторическият блус, Тобиас Бернструп, авангардизмът в електронната музика и The Pogues не само че не се изключват взаимно, а напротив – допълват се толкова естествено, колкото и в истинския свят (различен от този, който се опитват да ни пробутат за истински по телевизора и в разните съмнително статистики и класации)…

Създаден през 2012 г. заедно със самото Радио Бинар в рамките на БНР, стриймът „Пънк Джаз“ е един от седемте 24-часови музикални онлайн канала на радиото, събрали цялото световно музикално богатство, разпределено в уникални категории – на принцип, съвсем различен от този в комерсиалните радиостанции. „Пънк Джаз“, разбира се, е продължение на младия тогава радиофестивал „Аларма Пънк Джаз“, роден от своя страна в рамките на вечерното предаване за култура на програма „Христо Ботев“ Аларма“, всяка делнична вечер от 21:30 до 23:00 ч.

А след като сте чули интересно 90-минутно предаване по програма „Христо Ботев“, на „Пънк Джаз“ стрийма (вече онлайн в реално време) – имате възможност да дообогатите познанията си в съответната насока, слушайки цели музикални албуми, кураторски пейлисти или колекции, свързани с конкретната тема.

И, да, ако в четвъртък вечер сме ви изкушили с интервюто си с Краля на унгарската циганска цигулка Роби Лакатош, тази събота (14 декември), в деня на концерта на големия музикант в Зала 1 на НДК на нашия 24-часов музикален стрийм канал ви предлагаме… 24-часов маратон с негова музика – авторска и препрочити на големите майстори (Брамс, Манчини, Джанго Райнхарт, Джон Уилямс…), в комбо и със симфоничен оркестър, като солист и в среща на сцената, или в студио с други големи виртуози (Бирели Лагрен, Менухин, Шиничи Киношита...). Приятно слушане!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30