Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кога словото спира да действа

Михайлина Павлова и Калин Ангелов в студиото на "Мрежата"
Снимка: Таня Димова

В световния ден на правата на човека Българският хелзинкски комитет връчи отличията си на личности и организации в защита на правата на човека, животните и околната среда.

„Мрежата“ насочи вниманието си към наградата „Застъпник на годината“, която  комитетът връчи на адв. Калин Ангелов, дългогодишен защитник на правата на лишението от свобода. Разговор в студиото за срещите и подкрепата му за Джок Полфрийман, за откритостта и смелостта, за разликата между значението на изразите "Аз не съм" и „Аз съм“. За харизмата и отговорността. За свободата на словото, което спира да действа, когато е безгранично. Кой и колко се страхува от медиите?

А иначе за времената, в които, когато просташкият език минава за свобода на словото, е добре човек да си наложи цензура.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нотариалната дейност в условията на пандемия

"Нотариусите изпълняваме задълженията си по закон от самото начало на извънредното положение, каза Красимир Анадолиев – председател на Камарата на нотариусите в България. Ние сме натоварени от държавата с публични функции и ги изпъляняваме като всички публични органи в страната. Осигурихме непрекъсваем достъп до нотариалната услуга и по този начин..

публикувано на 27.11.20 в 12:45
Зоран Заев в интервюто за българската агенция БГНЕС

Има ли промяна в отношението на Северна Македония към България

Изпълнението на Договора за добросъседство с България ще бъде закон. Историята ни не е споделена, а обща. Политиците от бивша Югославия ни държаха разделени. Това казва  премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в интервю за БГНЕС . "Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония..

публикувано на 27.11.20 в 12:10

Ден без покупки

Днес се отбелязва Международният ден без покупки. Денят е и е вид протест срещу прекомерното консуматорство. Инициативата започва още в края на 90-те във Ванкувър от художника Тед Дейв и постепенно набира популярност.  В Северна Америка, Финландия и Швеция Денят без пазаруване обикновено е след Деня на благодарността, на много места е в последната събота..

публикувано на 27.11.20 в 11:51

Румен Гълъбинов: Буферите в Бюджет 2021 не са достатъчни

След тридневни дебати през седмицата окончателно бяха приети в парламента текстовете на държавния бюджет за 2021 г. Данъчно облекчение от 450 лева ще могат да ползват семействата с едно дете догодина. Това решиха окончателно депутатите с промени, направени през преходните и заключителните разпоредби. За две деца в семейния бюджет могат да останат 900..

публикувано на 27.11.20 в 10:50

Българските стартъп компании – предизвикателства и перспективи

Тази година България е домакин на Централноевропейските стартъп награди (CESA).  На 27 ноември ще бъдат връчени наградите на най-добрите стартъп компании в Централна и Източна Европа – част от мрежата на глобалните стартъп награди. Подборът е от 7 региона в 63 държави от Европа, Азия и Африка, разпределени в 10 категории, ще бъдат отличени като шампиони в..

обновено на 26.11.20 в 14:16