Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кога словото спира да действа

Михайлина Павлова и Калин Ангелов в студиото на "Мрежата"
Снимка: Таня Димова

В световния ден на правата на човека Българският хелзинкски комитет връчи отличията си на личности и организации в защита на правата на човека, животните и околната среда.

„Мрежата“ насочи вниманието си към наградата „Застъпник на годината“, която  комитетът връчи на адв. Калин Ангелов, дългогодишен защитник на правата на лишението от свобода. Разговор в студиото за срещите и подкрепата му за Джок Полфрийман, за откритостта и смелостта, за разликата между значението на изразите "Аз не съм" и „Аз съм“. За харизмата и отговорността. За свободата на словото, което спира да действа, когато е безгранично. Кой и колко се страхува от медиите?

А иначе за времената, в които, когато просташкият език минава за свобода на словото, е добре човек да си наложи цензура.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очарованието да си влюбен в планината

Марта Лафер и Крум Сираков умеят да разказват увлекателно за планината. Има свой език, в който вплитат ентусиазма на изследователя, възторга на откривателя и търпението на водача и учителя. Увличат в планински приключения децата за да им покажат, че света е необятен, а общуването с природата естествено състояния на човека. Общуването с природата..

публикувано на 28.11.21 в 10:35
Ставрофорен иконом Ангел Ангелов

В памет на ставрофорен иконом Ангел Ангелов

„Чрез слова си напътил езичниците към Божията вяра, преблажений, с дела си издигнал себе си в божествения и безпечален живот, като си просиял с чудеса пред тия, които с вяра пристъпват към тебе, и със знамения преславно си озарил мрака. Заради това Клименте, славим твоята божествена памет.“ – се казва в посветения на св. Климент Охридски тропар,..

публикувано на 28.11.21 в 09:05

Има ли мъката информационна стойност

Как броим жертвите? Как се „отразява“ трагедия? Има ли мъката информационна стойност? Човешката драма за политическа употреба. Защо?  Какво трябва да направи добрият журналист с историята, трагедията, с провокатора? Разговор в предаването „Мрежата“ с журналистките Мария Милкова и Елена Кодинова и със социолога доц. д-р Алексей Пампоров. Мария Милкова..

публикувано на 27.11.21 в 11:30
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Имуществени спорове и проблеми с администрацията

Слушателка от София е гражданин на САЩ, без да губи българското си гражданство. Има завещание от баща си за 1/4 от неговото собствено жилище, а другите 3/4 идеални части са прехвърлени срещу издръжка и гледане на нейния брат. Той е български гражданин, живее постоянно на територията на България, живее в София в същото жилище. Брат ѝ обаче придобива с..

публикувано на 26.11.21 в 14:35

Финалната фаза на преговорите за съставяне на правителство

Преговорите за съставяне на правителство навлизат във финалната си фаза. Днес е предпоследният ден за дискусии.  На масата за преговори сядат експертите в направленията "Труд и социални грижи", "Туризъм", "Национална сигурност" и "Спорт". Началото на преговорите беше поставено във вторник, ден след балотажа за президент, когато изборните..

публикувано на 26.11.21 в 12:29