Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският език е невероятен кентавър

Албена Димитрова пише романите си на френски език с български акцент

Албена Димитрова
Снимка: Божина Панайотова

През първите два дни на VII Международен литературен фестивал в София се проведе Международна конференция под мотото "Да пишеш на френски", организирана от Международната организация на франкофонията. В този колоквиум бяха обсъдени цял спектър от теми, върху които френскоезичните автори са фокусирали вниманието си, създавайки своите литературни творби. Сред тях са съвременните политически и социални въпроси, множествеността на идентичността, сексуалността и насилието. Албена Димитрова е един от чуждестранните гости на литературния фестивал. Тя гостува и на "Артефир".

Дарина Маринова и Албена Димитрова (вдясно)

Коя е Албена Димитрова

Няколко месеца преди падането на Берлинската стена Албена Димитрова заминава за Франция. Научава езика, получава икономическо образование. Работи в областта на създаването на математически модели на системните рискове в областта на масовата приватизация и корупционните механизми. Заема отговорни постове в международните отдели на престижни държавни и частни финансови институции... Но артистичната атмосфера на Париж повлиява по неподозиран начин бъдещите проекти на българката. От 2014 година Албена Димитрова изцяло се посвещава на писането на романи, театрална и танцова драматургия и киносценарии. Тя пише на френски език.

„Ще вечеряме на френски“ (Nous Dinerons en Français) е дебютният ѝ роман, публикуван от издателство Galaade през 2015 година. Романът веднага прави впечатление на критиците и публиката, номиниран е за множество награди, сред които Анаис Нин, Сезам, Гран Екол, Порт Доре (финалист), Награда на петте континента (финалист). През 2016 година с книгата си „Ще вечеряме на френски“ младата авторка печели Наградата на Европа за франкофонска литература. Романът е публикуван и на немски език в превод на Никола Денис.

Междувременно Албена Димитрова работи с трупите на Комеди Франсез и Compagnie 111/Aurélien Bory. Участва в екипа на филмите „Космонавтите“ и „Червено, твърде червено“ на Божина Панайотова (официална селекция на Биеналето в Берлин 2018 г.)

В най-скоро време предстои издаването на първия роман от тетралогията на Албена Димитрова „Лобистката“, озаглавен „Пътека с шест завоя“ (Six Virage Road). Специално за слушателите на "Артефир" на Българското национално радио авторката разкри, че в основата на сюжета ще бъде монетарната политика. Тя си поставя артистичната задача чрез похватите на художествената литература да разкрие какво е това пари. Героите на романа живеят в съвременна Франция, а времето на действието е миг преди финансовата криза от 2008 година.

Пророческият – що се отнася до спекулата – роман „Пари“ на Емил Зола, недооценен справедливо от неговите съвременници, според Албена Димитрова е своеобразен мост към нейната „монетарна“ тетралогия „Лобистката“. Очакваме българска версия или превод на романите на Албена и ѝ пожелаваме успех. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

We See Ukraine и късчетата надежда

We See Ukraine, проектът, който представя артистичната реакция на шестима съвременни артисти на войната в Украйна, достигна своята финална фаза. След уъркшопи, срещи, обучения и две изложби – в Пловдив и в Загреб, творбите на украинците Олга Филончук, Дария Пугачова, Михайло Барабаш и Ирина Ворона, на хърватина Игор Грубич и българката Анна Стоева..

публикувано на 22.02.24 в 18:05
Лорънс Дърел

Лорънс Дърел и неговият Авиньонски квинтет

Първите две части от пенталогията "Авиньонски квинтет" на Лорънс Дърел са "Мосю, или Принцът на мрака" и "Ливия, или Погребан жив". Те излязоха за първи път на български език в един том в превод на Паулина Мичева.  Другите три части се очаква да бъдат публикувани във втори том в края на годината. Това са "Констанс, или Самотни занимания", "Себастиан,..

публикувано на 22.02.24 в 17:35

125 години от рождението на Дечко Узунов

Редица инициативи отбелязват годишнината на именития наш художник. В родния му град Казанлък Художествената галерия открива днес изложба "Голямото надлъгване. Към изложбата на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал".  Партньори на проекта за цялостното честване са Софийската градска художествена галерия, Държавната агенция "Архиви"..

публикувано на 22.02.24 в 17:03

Модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури

"Една модерна книга, която поставя българската наравно с другите литератури". Така проф. Амелия Личева определя книгата на проф. Румяна Л. Станчева "Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа". В нея на достъпен за по-широка публика език се правят паралелни прочити на автори от европейското културно пространство, сред..

публикувано на 22.02.24 в 16:09
Димитра Попова и Любомира Костова

"Скадинди лапер" и магията на кукления театър в най-необичайни места

 Как се променя кукленият театър, адаптира ли се към нови сцени – в "Нашият ден" гостуват Любомира Костова , режисьор на детския спектакъл "Скадинди лапер" и Димитра Попова , автор на текста и актриса. Кукленото представление е дело на независима театрална формация, която обичайно се занимава и с японски марионетен театър.  "Скадинди лапер" е..

публикувано на 22.02.24 в 12:18