Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският език е невероятен кентавър

Албена Димитрова пише романите си на френски език с български акцент

Албена Димитрова
Снимка: Божина Панайотова

През първите два дни на VII Международен литературен фестивал в София се проведе Международна конференция под мотото "Да пишеш на френски", организирана от Международната организация на франкофонията. В този колоквиум бяха обсъдени цял спектър от теми, върху които френскоезичните автори са фокусирали вниманието си, създавайки своите литературни творби. Сред тях са съвременните политически и социални въпроси, множествеността на идентичността, сексуалността и насилието. Албена Димитрова е един от чуждестранните гости на литературния фестивал. Тя гостува и на "Артефир".

Дарина Маринова и Албена Димитрова (вдясно)

Коя е Албена Димитрова

Няколко месеца преди падането на Берлинската стена Албена Димитрова заминава за Франция. Научава езика, получава икономическо образование. Работи в областта на създаването на математически модели на системните рискове в областта на масовата приватизация и корупционните механизми. Заема отговорни постове в международните отдели на престижни държавни и частни финансови институции... Но артистичната атмосфера на Париж повлиява по неподозиран начин бъдещите проекти на българката. От 2014 година Албена Димитрова изцяло се посвещава на писането на романи, театрална и танцова драматургия и киносценарии. Тя пише на френски език.

„Ще вечеряме на френски“ (Nous Dinerons en Français) е дебютният ѝ роман, публикуван от издателство Galaade през 2015 година. Романът веднага прави впечатление на критиците и публиката, номиниран е за множество награди, сред които Анаис Нин, Сезам, Гран Екол, Порт Доре (финалист), Награда на петте континента (финалист). През 2016 година с книгата си „Ще вечеряме на френски“ младата авторка печели Наградата на Европа за франкофонска литература. Романът е публикуван и на немски език в превод на Никола Денис.

Междувременно Албена Димитрова работи с трупите на Комеди Франсез и Compagnie 111/Aurélien Bory. Участва в екипа на филмите „Космонавтите“ и „Червено, твърде червено“ на Божина Панайотова (официална селекция на Биеналето в Берлин 2018 г.)

В най-скоро време предстои издаването на първия роман от тетралогията на Албена Димитрова „Лобистката“, озаглавен „Пътека с шест завоя“ (Six Virage Road). Специално за слушателите на "Артефир" на Българското национално радио авторката разкри, че в основата на сюжета ще бъде монетарната политика. Тя си поставя артистичната задача чрез похватите на художествената литература да разкрие какво е това пари. Героите на романа живеят в съвременна Франция, а времето на действието е миг преди финансовата криза от 2008 година.

Пророческият – що се отнася до спекулата – роман „Пари“ на Емил Зола, недооценен справедливо от неговите съвременници, според Албена Димитрова е своеобразен мост към нейната „монетарна“ тетралогия „Лобистката“. Очакваме българска версия или превод на романите на Албена и ѝ пожелаваме успех.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30

Инициатива насърчава деца в неравностойно положение да посещават театрални постановки

"60 от сърце" е благотворителната инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяка нейна постановка се пазят 60 места, които се предоставят на деца от домове или деца в неравностойно положение или деца на бежанци. Първият спектакъл на компанията е "Островът на съкровищата", пиратско комедийно приключение за деца и..

публикувано на 24.04.24 в 10:10