Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският език е невероятен кентавър

Албена Димитрова пише романите си на френски език с български акцент

Албена Димитрова
Снимка: Божина Панайотова

През първите два дни на VII Международен литературен фестивал в София се проведе Международна конференция под мотото "Да пишеш на френски", организирана от Международната организация на франкофонията. В този колоквиум бяха обсъдени цял спектър от теми, върху които френскоезичните автори са фокусирали вниманието си, създавайки своите литературни творби. Сред тях са съвременните политически и социални въпроси, множествеността на идентичността, сексуалността и насилието. Албена Димитрова е един от чуждестранните гости на литературния фестивал. Тя гостува и на "Артефир".

Дарина Маринова и Албена Димитрова (вдясно)

Коя е Албена Димитрова

Няколко месеца преди падането на Берлинската стена Албена Димитрова заминава за Франция. Научава езика, получава икономическо образование. Работи в областта на създаването на математически модели на системните рискове в областта на масовата приватизация и корупционните механизми. Заема отговорни постове в международните отдели на престижни държавни и частни финансови институции... Но артистичната атмосфера на Париж повлиява по неподозиран начин бъдещите проекти на българката. От 2014 година Албена Димитрова изцяло се посвещава на писането на романи, театрална и танцова драматургия и киносценарии. Тя пише на френски език.

„Ще вечеряме на френски“ (Nous Dinerons en Français) е дебютният ѝ роман, публикуван от издателство Galaade през 2015 година. Романът веднага прави впечатление на критиците и публиката, номиниран е за множество награди, сред които Анаис Нин, Сезам, Гран Екол, Порт Доре (финалист), Награда на петте континента (финалист). През 2016 година с книгата си „Ще вечеряме на френски“ младата авторка печели Наградата на Европа за франкофонска литература. Романът е публикуван и на немски език в превод на Никола Денис.

Междувременно Албена Димитрова работи с трупите на Комеди Франсез и Compagnie 111/Aurélien Bory. Участва в екипа на филмите „Космонавтите“ и „Червено, твърде червено“ на Божина Панайотова (официална селекция на Биеналето в Берлин 2018 г.)

В най-скоро време предстои издаването на първия роман от тетралогията на Албена Димитрова „Лобистката“, озаглавен „Пътека с шест завоя“ (Six Virage Road). Специално за слушателите на "Артефир" на Българското национално радио авторката разкри, че в основата на сюжета ще бъде монетарната политика. Тя си поставя артистичната задача чрез похватите на художествената литература да разкрие какво е това пари. Героите на романа живеят в съвременна Франция, а времето на действието е миг преди финансовата криза от 2008 година.

Пророческият – що се отнася до спекулата – роман „Пари“ на Емил Зола, недооценен справедливо от неговите съвременници, според Албена Димитрова е своеобразен мост към нейната „монетарна“ тетралогия „Лобистката“. Очакваме българска версия или превод на романите на Албена и ѝ пожелаваме успех.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09