Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Светлин Пенков: Можем да създадем среда, която да стимулира по-високите технологии

Снимка: pixabay.com

Представете си, че има компютър, който вместо вас би обобщил целите ви, би подредил задачите ви за деня. Инж. Светлин Пенков, председател на УС, и Кристина Ескенази, член на УС на новосъздадения клъстер "Изкуствен интелект", гостуваха в студиото на "Нашият ден" и разказаха за своята дейност:

"Представете си, че имате много задачи, които трябва да изпълните. Аз се заинтересувах как роботите могат да правят това и как те биха извлекли информация, за да направят след това компютърна програма."

Младият български IT специалист д-р Светлин Пенков е бил около 10 години част от екипа на FiveAI − най-голямата стартъп компания за автономни коли във Великобритания. Светлин ръководи екип, разработващ модели за ситуационно предвиждане поведението на останалите участници в движението – автомобили, управлявани от хора, велосипедисти и пешеходци. Научноизследователската му дейност е с фокус върху задачи за изкуствен интелект, изискващи по-сложни когнитивни функции. Пенков е доктор по роботика и изкуствен интелект от Единбургския университет. 

През август 2019 г. д-р Светлин Пенков се връща, за да работи в България и тук той стартира същата дейност. Казва, че от опита си в чужбина, работейки в огромна компания, на върха на технологиите, е разбрал, че за да стигнеш на такова ниво, не се изискват някакви невероятни ресурси. Ключов фактор е човешкият ресурс. "В България виждам огромен потенциал в тази насока. Едно от нещата, за които искам да работя активно, е у нас да изградим място, където да развиваме наука на световно ниво", споделя д-р Светлин Пенков.

"Осъзнах, че България има изключителен потенциал в сферата на изкуствения интелект. Има много млади момичета и момчета, изключително умни, но някой трябва да насочи интереса и вниманието им в тези технологии." - категоричен е Пенков. 

"Именно това е потенциалът на България. Тук можем да създадем такава среда, която да стимулира още по-високите технологии, за да предоставяме по-интересни решения на по-трудни проблеми."

Светлин Пенков беше отличен с грамота „Джон Атанасов 2019“, която се присъжда за изключителни постижения в областта на компютърно базираните технологии. 

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Георг Краев: Мартеницата – чудото, което ни прави българи

Какво ни казва мартеницата и първомартенската обредност? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Георг Краев “Мартеницата е онова чудо, което ни прави българи. Без мартеницата не съм уверен, че щеше да го има онзи огън на българското, който звучи във всичко, включително и в днешното суникакво българско съществуване . Казвам суникакво,..

публикувано на 01.03.21 в 15:23

Протести срещу застрояването на българското Черноморие довечера в София, Пловдив и Русе

Инициативата „Зелени закони“ и гражданската коалиция „За да остане природа в България“ организират днес в три града протести срещу унищожаването на природата по Черноморието. В София протестът започва в 18.30 ч. от паметника на Алеко Константинов на бул. Витоша, а шествието ще премине пред сградите на Министерския съвет и на Народното събрание и..

публикувано на 01.03.21 в 15:15

Занаятчийско училище отваря врати в Пловдив

В Пловдив се поставя началото на уникално занаятчийски училище. Официално отворя врати на 6 март. Проектът е на Министерството на културата, община Пловдив и в партньорство с Регионалната занаятчийска камара в града. Идеята е да се обучават деца на различни български занаяти. Като самото занаятчийски училище ще се помещава в сградите..

публикувано на 01.03.21 в 14:03
Мартин Кадинов

Мартин Кадинов: Родителите да разберат защо децата играят видеоигри и да поиграят и те

На 1 март имен ден има един човек, който е превърнал детското си хоби в доходен бизнес. Това е Мартин Кадинов, съосновател на TDB Play – агенция с фокус гейминг, електронни спортове и Geek култура и организатор на „Българския гейминг маратон“. Мартин Кадинов е Главен герой в “Нашият ден“. “Ако трябва да категоризирам себе си,..

публикувано на 01.03.21 в 13:10

Столична община - актуални тенденции в развитието

Актуалните тенденции в развитието на икономиката, населението и обитаването в Столична община, както и състоянието на транспортната, енергийната и ВиК инфраструктура в столицата, публикува на страницата си общинското предприятие “Софияплан“. Те са част от мащабно проучване на различните аспекти от градското развитие на столицата в рамките на..

публикувано на 01.03.21 в 11:23