Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите в журналистиката: Димитър Панайотов и Александър Николов

Димитър Панайотов (вляво) и Александър Николов
Снимка: личен архив

Димитър Панайотов завършва „Журналистика“ във ФЖМК. Александър Николов – „Фотожурналистика“ в London College of Communication. Запознават се покрай страстта им към фотографията. За единия – любителска, за другия – професионална. Заедно следват магистратурата Е-Европа при проф. Нели Огнянова. Там се обединяват около другата им обща страст – документалната журналистика. Историята, която искат да разкажат заедно, при това в детайли, не закъснява. А проф. Огнянова им показва най-подходящия начин да я реализират. Вече близо четири години те правят именно това – разработват „Последният дар на човека“. Трансмедиен проект, който засяга донорството на органи в България.

Трансмедийното разказване на истории е малко познато у нас. Димитър и Александър го сравняват с франчайза в ентъртеймънта. За да разкажат историята на „Последният дар на човека“, те използват различни медийни канали – книга, интерактивен уебсайт, изложба, снимки, текст, видео и аудиозаписи. Историята е разделена на отделни сегменти, които представят един завършен разказ. Обединени заедно обаче те превръщат историята в един свят, който разгръща основната тема – донорството у нас.

България е на последно място по донорство на органи в ЕС. Темата е лична за Димитър и Александър. Разглеждат я документално, чрез множество интервюта и лични истории. Разглеждат я и от религиозна гледна точка. Стараят се чрез средствата на документалистиката да постигнат обективност. „Последният дар на човека“ е кауза за тях. Това те посочват, макар и да имат леки разногласия, като по-важно дори от факта, че най-вероятно ще са първите, които ще създадат трансмедийна история у нас.

Димитър Панайотов и Александър Николов разчитат на лични средства и енергия за каузата им. Срещат подкрепа от немалко хора и са благодарни за това. „Последният дар на човека“ тепърва ще се развива и ще намира своите съмишленици. През това време Митко и Сашо работят и върху други проекти. Като „Ден“ например. Подкаст, в който разказват най-важните новини от деня за 8 минути. Преди 17 часа. Там „готвенето“ не е по-малко. Напротив. Те – Митко като главен редактор и Сашо като редактор и водещ – и техните колеги всеки ден се впускат в проверката на важното за света от всяка гледна точка. Основната им цел е да информират, да посочват контекста и да създадат цялостен поглед над случващото се в световен мащаб.

Митко е създател и главен редактор и на „Под моста“. Специализирал се в разработването на дигитално съдържание и не иска да се занимава с нищо друго освен с журналистика. Сашо има награда от Кралското фотографско общество и първо място на „БГ Прес Фото 2012“. Има и изложби зад гърба си – в Барселона и в Грузия. Той иска да ангажира публиката с проектите си.

Димитър Панайотов и Александър Николов са лицата на „Младите в журналистиката“ – авторската рубрика на „Мрежата“. Чуйте какво имат да ви кажат за трансмедиите, за обективността и „готвенето“ в журналистиката, за това защо как го казваш зависи от това на кого го казваш.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54