Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моето писмо към България

За България, като мечта и блян, към който искаш да се върнеш... Какво мислят за България младите българи, които живеят в чужбина? Какви са техните стремежи, страхове и упования? Лилиана Славова, председател на фондация "Шанс за децата и природата на България", разказа в "Нашият ден" за литературния конкурс „И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!“, организиран от фондацията. 

Новото в тазгодишното издание на конкурса е, че за първи път участници са български младежи, родени и/или живеещи по всички краища на света. Те писаха на тема „Моето писмо към България“. Най-активно участие взеха млади българи от Испания, Италия, Турция, Германия, Франция, Норвегия и Словакия. Журито с председател Радослав Гизгинджиев определи на първо място творбата на Юмюгюл Чавдарова на 18 г. от Текирдаг, Турция; на второ място е Богослава Петрова на 17 г. от Мюленбекер Ланд, Германия; почетното трето място е за Александър Крумов, 15 г. от Бремен, Германия. Очаква се книгата с наградените есета да бъде представена през месец май, когато е и годишният празник на организаторите. Корицата отново е на най-талантливите възпитаници на фондацията и центъра за млади таланти от проектите по изкуства. 

"Нашата цел беше не само да потърсим най-добре пишещите деца, но и да разберем какво се случва с мисленето и светогледа им. Интересното е, че нагласите на младите и в България, и зад граница са подобни. Едните като че ли се сбогуват с нея завинаги, а другите искат да останат или да се завърнат, вторите като че са повече. От творбите разбрахме, че децата вече знаят, че човек открива кой е и къде принадлежи най-вече когато отвори очите и сетивата си и се вгледа и в други светове и култури.

Хубаво и смислено е да се пътува, а след това е още по-хубаво да се завърнем." – обобщава Лилиана Славова.

Наградената за есето "Огънче от родното огнище" Юмюгюл Чавдарова, ученичка от 12-и клас на Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Истанбул, подчерта, че най-много обича да обича.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поезията на Каръл Ан Дъфи в първо издание на български език

На 26 април от 18.30 часа в новото пространство за събития "Светофар" в София ще се състои премиерата на поетичната книга "Кой те обича" от Каръл Ан Дъфи. За поезията на британската поетеса, поет лауреат на Обединеното кралство (2009-2019 г.), ще говорят издателят и преводач на книгата Калоян Игнатовски , Надежда Радулова и Мария П. Василева...

публикувано на 26.04.24 в 07:50

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50