Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Совалка на социалната промяна изстрелва младежи в Благоевград

Американският университет в България с първи конкурс за социално предприемачество

Снимка: БГНЕС

Първият по рода си конкурс за социално предприемачество в Югозападна България Innovation Station: Social Change Starts Here! (Станция Иновация: Социалната промяна започва тук) ще се проведе в Американския университет в България (АУБ) между 7 и 9 февруари. Във висшето училище се събират ученици и студенти между 17 и 25 години, които искат да направят българското общество по-добро, предлагайки решения на социални проблеми. Събитието се организира от студентският Better Community Club („Клуб за по-добро общество“) към АУБ, за да мотивира Поколението Z да предопредели курса на совалката на социалната промяна. То е обезпечено изцяло от даренията на компании в България, както и на възпитаници на АУБ от страната и чужбина.

Президентът на Better Community Club и студент в АУБ Ася Величкова обясни: По идеята за състезание по социално предприемачество работим повече от година. Разработихме стратегия как да съберем креативни студенти и ученици от цяла България, с най-добрите преподаватели от АУБ и най-успешните НПО-та в България. И тази стратегия се нарича Innovation Station: Social change starts here. От нашата станция за иновация ще потегли совалката на социалната промяна. Ще потегли с най-блестящите, смели, умни и усмихнати млади хора, които не са безразлични към социалните проблеми и са готови да се изправят срещу тях и да ги решат! Целият екип работи неуморно месеци наред и сме сигурни, че ще успеем да превърнем състезанието в ежегодна традиция и поле за нови изяви на бъдещето на България."

Преподавателят и съветник на Better Community Club Сабина Аронова Вийн споделя: „Състезанието по социално предприемачество е доказателство, че съществуват умни, добре образовани и предприемчиви младежи от Поколението Z, на които изобщо не им е все едно в какво общество живеят. Студентите от Клуба работят по организацията на състезанието денонощно и усилията им са на път да се увенчаят с успех. Има надежда, щом зад добрата социална кауза стои и младото поколение!“ 

Над 50 са участниците в конкурса – студенти от АУБ и ученици от София, Варна, Благоевград, Харманли, Кърджали, Симитли, Петрич, които ще бъдат разпределени в отбори. Техните амбиции са подкрепени от 12 неправителствени организации: Младежка фондация „Арете", „Университет за деца“, „Заедно в час“, Фондация ПИНК, Международната награда на херцога на Единбург, Тръст за социална алтернатива, Фабрика за идеи, Активно българско общество, Мрежа „Хлебни къщи“, Сингъл степ, Кан Академия, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, които са предоставили за решаване социални казуси от тяхната практика, и чийто представители ще бъдат ментори на отборите заедно с преподаватели от АУБ. В рамките на състезанието представители на първата в региона акселераторска програма по предприемачество към АУБ Elevate ще разкрият тайните на добрата презентация. Изненади пък са подготвили от други два студентски клуба на АУБ: Broadway Performance Club и Dance Crew. 

Отборите трябва да предложат оригинално и устойчиво решение на социален проблем и да представят визията си пред седемчленно експертно жури в състав: независимият социален предприемач Калинка Василева, управителят на езикови училища „Интелект" Ваня Ананиева, социалният предприемач с международен опит Серхио Еспиноса, професорът по бизнес технологии от АУБ Тимъти Клиъри, журналистът и писател Даниел Пенев, маркетинг-гуруто Георги Малчев и Фиданка Бачева-МакГрат от Европейската банка за възстановяване и развитие. Тяхна е задачата да раздадат наградния фонд измежду разнородните, но значими идеи на младежите, включително и голямата награда – посещение с напълно покрити разходи на Международния форум за социално предприемачество в Баку, Азербайджан, през април. Тя е осигурена от Алтернативи Интернешънъл, а победителите ще имат възможността да се срещнат със социални предприемачи от цяла Европа и да обсъдят ролята на социалното предприемачество в младежката заетост и социалното развитие на Стария континент. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53