Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страници из българската музика: 105 години от рождението на Димитър Сагаев

Димитър Сагаев е свидетел и участник в големите исторически и художествени повратности в 20-ото столетие. Мечтае да стане пианист – ученик е на Димитър Ненов и от него усвоява финеса, естетиката и етиката на истинския творец. Преживява войната като участник, настъпват размирните времена след деветосептемврийския преврат, който откъсва България духовно от европейската култура. Надживява оковите на т.нар. "соцреализъм" – успява да си извоюва свой собствен художествен изказ. В изпълнените с напрежение и злост битки срещу „буржоазното влияние” на „формализма – т.е. срещу композиторите, дръзнали да заговорят с по-модерен език, етиката на Сагаев не му позволи да хвърли камък срещу нито една от „враждуващите” страни. Изповядваше убеждението, че всеки трябва да пише според нагласата и способностите си.

Инструментална и жанрова всеобхватност характеризира творчеството му. Не остави без внимание нито един жанр от симфоничната и камерната музика, обект на творческите му интереси бяха сценичните жанрове – опери и балети; обичаше словото и го вплете в песни и вокално-симфонични произведения.

В Музикалните вечери на 14 февруари от 19.30 часа ще звучат някои от творбите Димитър Сагаев, както и фрагменти от разговор с композитора от 2003 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50