Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какво да пипнем по света за късмет в любовта

Верона, гърдата на Жулиета

Никоя възраст не е достатъчно солидна пречка за среща с любовта. Оказва се, че по света има доста места, където с лесен ритуал можете да измолите нов плисък на емоции. Почти всички от тях са в Европа. Така че няма да се наложи да пътувате и много надалеч.

Верона, гърдата на Жулиета

Търсите своята половинка? Мечтаете за споделена любов? Тичайте към Виа Капело 23 във Верона, Италия. Там се намира домът на Шекспировата героиня с бронзовата ѝ фигура в двора.

За да добиете взаимност в чувствата, трябва да потъркате дясната гърда на бронзовата Жулиета. Всеки ден статуята се обсажда от хиляди туристи. Независимо дали са емоционално обвързани или не, всички минават на поклонение при символа на чистата любов.

Дълго време хората оставяли бележки с желанията си по стените на дома на Жулиета. Някои направо дращели графити по тях, по-деликатните залепвали листчетата с дъвка. През годините нещата ескалирали. Тогава властите на Верона решили да реставрират стените в оригиналния им вид. Сега всеки посетител на Музея на Жулиета може да напише писмо с молба за успех в любовните дела, а всички бележки се пазят в дома на любимата на Ромео. Разбира се, туристите не знаят, че статуята, която самоотвержено пипат, е копие. От милионните ласки дясната гърда на оригиналната скулптура се протрила и се появила пукнатина.

Париж, гробът на Виктор Ноар

Френският журналист Виктор Ноар бил застрелян в дуел с Пиер Бонапарт, племенник на Наполеон. Трагичното събитие се случило в далечната 1870 година. След погребението към гроба на журналиста в Пер-Лашез жените започнали да проявяват голямо внимание. Заради кой знае как възникналата легенда, че последният покой на журналиста дарява плодородие, късмет в любовта и помага да раждането на желани деца.

Днес девойки и дами, които лелеят потомство, се тълпят на прочутото гробище в центъра на Париж край гроба, превърнал се в щастлив талисман. За популярността на мястото свидетелства идеално полираното от милиони ръце мъжко достойнство на Ноар. Ако откриете паметника и го потъркате на правилното място, можете да си възвърнете мъжката сила и успехът в делата на Амур.

Флоренция, фонтанът Поркелино

Бронзовата скулптура с автор Пиетро. Така е позната на всички посетители на Флоренция. Много е лесно да бъде открита. Просто попитайте къде се намира коженият рай на Сан Лоренцо и ще намерите прасенцето на късмета. За да ви споходи обаче, е необходимо да спазите строг ритуал. Първоначално докоснете животинката, после сложете на езика му монета. Ако паричката падне във водата, а не остане на парапета на фонтана, ще ви върви в любовта.

Кипър, Заливът на Афродита

Заливът в Кипър, където Афродита, богинята на любовта, се е родила от морската пяна, гарантира дълга и щастлива любов и семейно щастие на бъдещите младоженци. Пожелайте си такава любов, а после се изкъпете с възлюбения в ласкавите вълни на залеза. А после закачете на близко дърво някакво украшение, за да се сбъдне наричането.


Прага, фигурата на Ян Непомуцки на Карловия мост

Магическият Карлов мост изпълнява желания от 1357 година. За да се окажете сред онези, които вече са изпитали възможностите му, трябва с една ръка да докоснете статуята на Ян Непомуцки, а с другата да погалите кученцето на барелефа. Ще го познаете без затруднение по това, че е излъскано. Освен това можете да поставите лявата си ръка върху кръста на мраморната плоча, но така че пръстите ви да докосват всяка от петте звезди и да гледате водата. А ако сте влюбени, целунете се на моста и си намислете желание.

Египет, Луксорският скарабей

На територията на храмовия комплекс в Луксор, Египет, се намира статуята на свещения бръмбар – скарабей. За да изпълни вашето желание, е нужно да знаете формулирате точно какво искате и да преброите до 9.

За да заработи скритата сила на бръмбара във ваша полза, тръгнете обратно на часовниковата стрелка, галейки скарабея и бройте завъртанията. Ако мечтаете за богатство, обиколете го три пъти. За съкровена любов – седем пъти, а ако искате бебче – девет пъти. Важното е да не объркате бройката.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Цветков

Събуждане с Милен Цветков в навечерието на будителите

Доколко е важно събуждането, ако сте в ролята на зрител или слушател на сутрешен блок? Въздействието върху деня, съзнанието, мислите, постъпките е неизбежно. Сутрин сме настроени към възприятия по особен начин. Моделът „сутрешен блок“ е анализиран от мнозина, а тази седмица се навършиха 20 години от старта на „Здравей, България“ с първи водещ –..

публикувано на 30.10.20 в 08:48

Прощаваме се с Негрита Георгиева

С болка съобщаваме, че ни напусна Негрита Георгиева – координатор на редакция „Радиотеатър“. Тя посвети почти целия си професионален път на Българското национално радио, а Радиотеатърът беше за нея любов и съдба. Негрита с цялото си сърце му се беше посветила.  Изцяло предана, силно емоционална, грижовна, светла и добра, въвлечена във всички наши..

публикувано на 30.10.20 в 07:50

Археолози откриха цяла мраморна маса от IV-V век в крепостта Петрич кале

Археолози са открили изцяло запазена мраморна маса при проучванията през тази година в крепостта Петрич кале в община Аврен. Това съобщава за БТА ръководителят на проучванията Мария Манолова-Войкова. Тя уточнява, че датировката на масата е от късноримската-ранновизантийска епохи или IV-V век. Според специалиста масата е изключително рядък паметник...

публикувано на 29.10.20 в 16:48

Млади хора от Пернишко ще се обучават по предприемачество

Млади хора от Перник, Радомир, Брезник, Трън и други населени места в областта  ще бъдат обучавани по предприемачество с цел постигане на умения за стартиране на собствен бизнес . Трейнингът се организира от Българската платформа за международно развитие (БПМР) и Центъра за развитие на устойчиви общности (ЦРУО) в партньорство с Асоциацията на..

публикувано на 29.10.20 в 16:00

Академията за лични финанси – за умното управление на парите

Финансовото здраве е от основно значение за благосъстояние на всеки човек и семейство. Набор от знания и умения, с които да боравим с парите си, да ги инвестираме, да се застраховаме от различни неблагополучия, да се осигуряваме за старини или болест – важни познания, които липсват на много част от хората.  Тази година е осмото издание на Академията за..

публикувано на 30.10.20 в 08:20