Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българското кино – акцент на 24-тия международен София филм фест

Кадър от документалния филм „Мълчание с достойнство“ на Адела Пеева
Снимка: SFF.bg

От 2002-ра до 2020 г. в програмата Ново българско игрално кино на София филм фест са представени публични прожекции на 191 български игрални филма. Отделно са документалните премиери, миноритарните копродукции и класически български филми. От 2003 г. в програмата на фестивала съществува и традиционният конкурс за български късометражен филм. 

В тази програма са представени над 210 български късометражни филма. 

През 2002 г. за първи път са поканени фестивални директори и програматори, които гледат на закрити прожекции новите български филми в завършен и незавършен вид. Благодарение на тези прожекции много от новите български филми намират своята реализация на престижни международни фестивали.

През 2004 година стартира първият копродукционен пазар на София филм фест – София Мийтингс. Една от основните му програми е представянето на новите български филми на закрити прожекции. Досега в програмата на София Мийтингс са включени и прожектирани пред фестивални програматори 105 български игрални и някои документални филми.

Другата основна програма на София Мийтингс са проектите за нови игрални филми, които имат потенциал да бъдат създавани в условията на международна копродукция. От 2004 година насам в основните секции за първи, втори и трети филм на режисьора, както и в секцията „банка“, са били представяни 132 български мажоритарни игрални проекти.

Светлана Дамянова представи в „Артефир“ новото българско кино в програмата на предстоящия София филм фест през март.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Културата на бързи обороти – 5-11 април

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за последната седмица – 5-11 април. Ето и някои от акцентите в предаването от 11 април. В предаването „Семейно радио“ в събота художникът и ръководител на детски работилници по изобразително изкуство Христо Кърджилов отправи покана за..

публикувано на 12.04.21 в 19:17

В началото бе сценарият

Езикът на драматургията облича в думи добрата филмова идея и все пак, как се превръща тя в добър сценарий? Историята е това, което може да грабне зрителя или изцяло да го отблъсне. Какви са тънкостите в това тя да звучи достоверно и в същото време изкусно да изненадва и истински да докосва? Нека заедно разкрием какво е необходимо, за да бъдат положени..

публикувано на 12.04.21 в 18:58

“Ханът и империята“ – новото в реставрираната версия на “Хан Аспарух“

На 12 април в зала 1 на Националния дворец на културата от 19.30 часа е премиерата на филма „Ханът и империята“. Прожекцията на филма е сред специалните събития в програмата на фестивала “Киномания“. С прожекцията се отбелязва 40-ата годишнина от официалното откриване на НДК.  „Ханът и империята“, отново под режисурата на акад. Людмил..

обновено на 12.04.21 в 18:46

Варненският театър чества юбилея си с премиера на спектакъла „100!“

Отлаганото на два пъти честване на вековния юбилей на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна ще се състои на 12 и 13 април. Това трябваше да стане на 12 март – датата, когато се навърши точно един век от създаването на първия професионален театър във Варна през 1921 година. Заради усложнената вирусна ситуация честването беше отложено с..

публикувано на 12.04.21 в 14:15
„Принцеска красота“, кадър от видео, 2020

Лично, общо, глобално

Българските художници, които живеят и работят в чужбина, са важни не само с творчеството си. А и с това, което отразяват в своето изкуство. Те са връзката на българската артсцена с международната. Произведенията им събират общности и различия, специфични чувствителности, контексти и гледни точки към тях.  Даниела Костова е именно от тези артистични..

публикувано на 12.04.21 в 10:22