Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Равноправието на малките езици в рамките на европейското образование

Тържество “С България в сърцето” по случай 3 март в Първо българско училище „Иван Вазов”, гр. Арма, Северна Ирландия
Снимка: www.bgschoolni.co.uk архив

Равнопоставен ли е българският език спрямо другите европейски езици и може ли да бъде признат за матуритетен? 

Предизвикателствата при преподаване на българския език като чужд, както и преподаването на английския на новодошлите деца от България – са част от темите на започналата вчера в Белфаст конференция на българските училища в чужбина. Ще бъде разгледан и въпросът за равнопоставеността на българския език спрямо другите европейски езици и ще бъдат обединени усилията, заедно с другите европейски "малки езици", българският да бъде признат за матуритетен. Събитието, което събира над 100 представители на български училища на едно място, се организира от Асоциация „Българска култура и образование” и Първо българско училище „Иван Вазов”, гр. Арма, Северна Ирландия със съорганизатори МОН - България, Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и Университета Ълстър в Белфаст.

Вчера участниците в конференцията бяха приети в парламента на Северна Ирландия в замъка Стормонт, после се проведе кръгла маса с участието на МОН и Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), на която бяха обсъдени добри практики и иновативни методи за обучението по български език в българските училища зад граница. Беше обсъден и проектът на Постановление 90 за българските неделни училища в чужбина и на Националната програма "Роден език и култура", както и процедурата по вписване на нови неделни училища в списъка на министъра на образованието – а това засяга работата на всички тези над 420 неделни български училища по целия свят. 

Това трябва да бъде разглеждано в контекста на усилията на АБУЧ за равноправие на т.нар. "малки езици", какъвто е и българският в рамките на ЕС, както и за възможността получените дипломи за владеене на български език да служат като предимство при кандидатстване в университет и при наемане на работа – нещо, което към момента не е така и това демотивира учениците в неделните училища.

Българският министър на образованието и науката Красимир Вълчев ще се включи тази вечер чрез директна конферентна връзка в официалното откриване на конференцията. В днешната работа на конференцията участват представители на правителството на Северна Ирландия от министерството на икономиката и министерството на образованието. Участва и ректорът на ПУ "Паисий Хилендарски" във връзка с методологията на обучението по български език. Ще бъдат обсъдени стратегиите за обучаване на български език в чужбина с представители на Ълстърския университет, който е домакин на събитието.

Сътрудничеството между образователните министерства на двете страни е свързaно и с желанието да се помогне за разпространението на проекта за изменение на Постановление на Министерския съвет № 103 от 1993 г., което предоставя възможност за кандидатстване във висши училища в България. Конференция дава добра възможност българските университети да популяризират постановлението и по този начин ще се подпомогне така желаната политика за продължаване и приемственост в образованието. Това ще улесни завръщането на българските младежи, завършили средно образование извън в страната ни. Има и обучения на преподаватели. Темите на курсовете ще са разделени в три модула и ще се проведат, както следва: „Добри и иновативни практики в преподаването на български език като чужд”, „Интерактивни методи в преподаването на История на България” и „Традиции и културно наследство”. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мечка попаднала в капан на бракониери

Срещу двукраките хищници

Злобата почивен ден няма – така ни повтаряше един наш мъдър познат. Нямат почивен ден и онези, които денонощно вредят на дивеча, на природата и на истинските, почтените ловци. Доказаха го поредните две престъпления от изминалите десетина дни – край Тетевен и край Чипровци, където бяха убити бременна кошута и два сръндака. Ето заради това няма да има..

публикувано на 29.05.20 в 16:45
Акад. Никола Съботинов

Главен герой: Акад. Никола Съботинов

Акад. Никола Съботинов е български учен-физик, академик, председател на Българската академия на науките от 2008-2012 година. За него Нобеловият лауреат в областта на лазерите Николай Барсов казва: "Български учени създадоха нови типове лазери, които по качества и параметри превъзхождат известните в света лазери от този тип".  Акад. Никола Съботинов..

публикувано на 29.05.20 в 09:58

Новият стар проблем – радонът

Пандемията, предизвикана от последния коронавирус, насочи вниманието на учените към преосмисляне на научните приоритети, свързани не само с лечението на Covid-19, но и с профилактиката на белодробните заболявания.  Сред тях освен тютюнопушенето и замърсяването с въглероден и азотен диоксид на въздуха, който дишаме, се открояват нерешените проблеми..

публикувано на 28.05.20 в 17:20
Гроба на Змей Горянин в двора на манастир „Седемте престола“ в Стара планина, близо до Своге.

Змей Горянин – забравеният и забранен писател и публицист

Змей Горянин, псевдоним на писателя Светозар Акендиев Димитров, е име в българската културна история, дълго време премълчавано и дори забранявано. Причината е ясна – осъден на една година затвор от Народния съд, произведенията му са включени в списъка на забранените книги, дейността му е порицавана и наблюдавана. А всъщност провинението му е..

публикувано на 28.05.20 в 09:15

Скуката – непочетената муза

Скуката минава за лошо нещо, особено пък за творец, бил той писател, музикант или художник. В днешно време скуката е едва ли не стигма. Да скучаем, предполага да не сме вдъхновени, а вдъхновението днес има висок обществен статус. Оказва се обаче, че скуката е сред важните фактори, обуславящи творческия процес. Тихата муза на скуката стои зад ред велики..

публикувано на 27.05.20 в 12:43