Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Равноправието на малките езици в рамките на европейското образование

Тържество “С България в сърцето” по случай 3 март в Първо българско училище „Иван Вазов”, гр. Арма, Северна Ирландия
Снимка: www.bgschoolni.co.uk архив

Равнопоставен ли е българският език спрямо другите европейски езици и може ли да бъде признат за матуритетен? 

Предизвикателствата при преподаване на българския език като чужд, както и преподаването на английския на новодошлите деца от България – са част от темите на започналата вчера в Белфаст конференция на българските училища в чужбина. Ще бъде разгледан и въпросът за равнопоставеността на българския език спрямо другите европейски езици и ще бъдат обединени усилията, заедно с другите европейски "малки езици", българският да бъде признат за матуритетен. Събитието, което събира над 100 представители на български училища на едно място, се организира от Асоциация „Българска култура и образование” и Първо българско училище „Иван Вазов”, гр. Арма, Северна Ирландия със съорганизатори МОН - България, Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и Университета Ълстър в Белфаст.

Вчера участниците в конференцията бяха приети в парламента на Северна Ирландия в замъка Стормонт, после се проведе кръгла маса с участието на МОН и Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), на която бяха обсъдени добри практики и иновативни методи за обучението по български език в българските училища зад граница. Беше обсъден и проектът на Постановление 90 за българските неделни училища в чужбина и на Националната програма "Роден език и култура", както и процедурата по вписване на нови неделни училища в списъка на министъра на образованието – а това засяга работата на всички тези над 420 неделни български училища по целия свят. 

Това трябва да бъде разглеждано в контекста на усилията на АБУЧ за равноправие на т.нар. "малки езици", какъвто е и българският в рамките на ЕС, както и за възможността получените дипломи за владеене на български език да служат като предимство при кандидатстване в университет и при наемане на работа – нещо, което към момента не е така и това демотивира учениците в неделните училища.

Българският министър на образованието и науката Красимир Вълчев ще се включи тази вечер чрез директна конферентна връзка в официалното откриване на конференцията. В днешната работа на конференцията участват представители на правителството на Северна Ирландия от министерството на икономиката и министерството на образованието. Участва и ректорът на ПУ "Паисий Хилендарски" във връзка с методологията на обучението по български език. Ще бъдат обсъдени стратегиите за обучаване на български език в чужбина с представители на Ълстърския университет, който е домакин на събитието.

Сътрудничеството между образователните министерства на двете страни е свързaно и с желанието да се помогне за разпространението на проекта за изменение на Постановление на Министерския съвет № 103 от 1993 г., което предоставя възможност за кандидатстване във висши училища в България. Конференция дава добра възможност българските университети да популяризират постановлението и по този начин ще се подпомогне така желаната политика за продължаване и приемственост в образованието. Това ще улесни завръщането на българските младежи, завършили средно образование извън в страната ни. Има и обучения на преподаватели. Темите на курсовете ще са разделени в три модула и ще се проведат, както следва: „Добри и иновативни практики в преподаването на български език като чужд”, „Интерактивни методи в преподаването на История на България” и „Традиции и културно наследство”. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Светослав Георгиев

Доц. Светослав Георгиев: Животът ни като цивилизация зависи от геологията

Геологическият институт е създаден с указ от 11 февруари 1947 г., с който Българската академия на науките и изкуствата е преобразувана в Българска академия на науките. Той е един от първите институти, сформирани с помощта на материалната база и личния състав на Геологическия и Минерало-петрографския отдел на Природонаучния музей. Пръв научен..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
Проф. Веселин Дафов

В търсене на идеите и хората, които променят света

Първи пилотен Национален фестивал "Идеите, които променят света" организира Националният университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет. Поканени за участие са деца и ученици от предучилищна възраст до последния гимназиален клас. Своите идеи за решаване на реални проблеми или оригинален поглед върху най-важните..

публикувано на 19.04.24 в 09:35

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25