Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Равноправието на малките езици в рамките на европейското образование

Тържество “С България в сърцето” по случай 3 март в Първо българско училище „Иван Вазов”, гр. Арма, Северна Ирландия
Снимка: www.bgschoolni.co.uk архив

Равнопоставен ли е българският език спрямо другите европейски езици и може ли да бъде признат за матуритетен? 

Предизвикателствата при преподаване на българския език като чужд, както и преподаването на английския на новодошлите деца от България – са част от темите на започналата вчера в Белфаст конференция на българските училища в чужбина. Ще бъде разгледан и въпросът за равнопоставеността на българския език спрямо другите европейски езици и ще бъдат обединени усилията, заедно с другите европейски "малки езици", българският да бъде признат за матуритетен. Събитието, което събира над 100 представители на български училища на едно място, се организира от Асоциация „Българска култура и образование” и Първо българско училище „Иван Вазов”, гр. Арма, Северна Ирландия със съорганизатори МОН - България, Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и Университета Ълстър в Белфаст.

Вчера участниците в конференцията бяха приети в парламента на Северна Ирландия в замъка Стормонт, после се проведе кръгла маса с участието на МОН и Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), на която бяха обсъдени добри практики и иновативни методи за обучението по български език в българските училища зад граница. Беше обсъден и проектът на Постановление 90 за българските неделни училища в чужбина и на Националната програма "Роден език и култура", както и процедурата по вписване на нови неделни училища в списъка на министъра на образованието – а това засяга работата на всички тези над 420 неделни български училища по целия свят. 

Това трябва да бъде разглеждано в контекста на усилията на АБУЧ за равноправие на т.нар. "малки езици", какъвто е и българският в рамките на ЕС, както и за възможността получените дипломи за владеене на български език да служат като предимство при кандидатстване в университет и при наемане на работа – нещо, което към момента не е така и това демотивира учениците в неделните училища.

Българският министър на образованието и науката Красимир Вълчев ще се включи тази вечер чрез директна конферентна връзка в официалното откриване на конференцията. В днешната работа на конференцията участват представители на правителството на Северна Ирландия от министерството на икономиката и министерството на образованието. Участва и ректорът на ПУ "Паисий Хилендарски" във връзка с методологията на обучението по български език. Ще бъдат обсъдени стратегиите за обучаване на български език в чужбина с представители на Ълстърския университет, който е домакин на събитието.

Сътрудничеството между образователните министерства на двете страни е свързaно и с желанието да се помогне за разпространението на проекта за изменение на Постановление на Министерския съвет № 103 от 1993 г., което предоставя възможност за кандидатстване във висши училища в България. Конференция дава добра възможност българските университети да популяризират постановлението и по този начин ще се подпомогне така желаната политика за продължаване и приемственост в образованието. Това ще улесни завръщането на българските младежи, завършили средно образование извън в страната ни. Има и обучения на преподаватели. Темите на курсовете ще са разделени в три модула и ще се проведат, както следва: „Добри и иновативни практики в преподаването на български език като чужд”, „Интерактивни методи в преподаването на История на България” и „Традиции и културно наследство”. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Латински смутители в Константинопол

За Православната и Католическата църкви днес всички знаят, че имат различия, свързани с разбирането на каноните на вярата, с ритуални практики, с богослужебните процедури. В миналото обаче това не е било толкова ясно, дори обратно – мнозина теолози и църковни дейци са се опитвали да намерят общ път, благодарение на който противоречията да бъдат..

публикувано на 27.11.20 в 08:35
Българското училище „Д-р Стамен Григоров“ в Женева

На училище в Швейцария

За швейцарското образование, впрочем, както и за самата държава, не се чува много. Това не пречи международното изследване ПИЗА да отчита много добри резултати на 15-годишните швейцарски ученици. В опит да разберем каква е формулата за успеха на средното образование там се опитахме да получим представа за него чрез личния опит на едно..

публикувано на 26.11.20 в 19:51

SOS Детски селища България за правата на децата

В края на миналата седмица се навършиха 31 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Една от най-големите международни организации, която се грижи за защита на правата на децата в България, е SOS Детски селища . Как Организацията гарантира спазването на правата на децата; как самите деца научават за правата си и как участват в..

публикувано на 26.11.20 в 08:25

Питайте преводачите или професия медицински преводач

Медицинският превод е област, с която се запознаваме в тежки и критични за нас или близките ни ситуации. Иначе тя е жизнено необходима при обмена на знания и опит в медицинската общност.  С какво се сблъсква медицинският преводач в работата си, как се научава да поема огромната отговорност да намери най-точното и недвусмислено съответствие на..

обновено на 25.11.20 в 12:11

Допълнителната и алтернативна комуникация – светът и ние

Немислимо е днес да си представим развитието на която и да е област от живота ни без новите технологии. Как те променят живота на хората с увреждания и проблеми в комуникацията; какви възможности за себеизразяване им предоставят; достъпни ли са за нуждаещите се от тях и в България. За всичко това разговаряхме в предаването от 23 ноември . Наш..

публикувано на 25.11.20 в 08:35