Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Равноправието на малките езици в рамките на европейското образование

Тържество “С България в сърцето” по случай 3 март в Първо българско училище „Иван Вазов”, гр. Арма, Северна Ирландия
Снимка: www.bgschoolni.co.uk архив

Равнопоставен ли е българският език спрямо другите европейски езици и може ли да бъде признат за матуритетен? 

Предизвикателствата при преподаване на българския език като чужд, както и преподаването на английския на новодошлите деца от България – са част от темите на започналата вчера в Белфаст конференция на българските училища в чужбина. Ще бъде разгледан и въпросът за равнопоставеността на българския език спрямо другите европейски езици и ще бъдат обединени усилията, заедно с другите европейски "малки езици", българският да бъде признат за матуритетен. Събитието, което събира над 100 представители на български училища на едно място, се организира от Асоциация „Българска култура и образование” и Първо българско училище „Иван Вазов”, гр. Арма, Северна Ирландия със съорганизатори МОН - България, Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) и Университета Ълстър в Белфаст.

Вчера участниците в конференцията бяха приети в парламента на Северна Ирландия в замъка Стормонт, после се проведе кръгла маса с участието на МОН и Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), на която бяха обсъдени добри практики и иновативни методи за обучението по български език в българските училища зад граница. Беше обсъден и проектът на Постановление 90 за българските неделни училища в чужбина и на Националната програма "Роден език и култура", както и процедурата по вписване на нови неделни училища в списъка на министъра на образованието – а това засяга работата на всички тези над 420 неделни български училища по целия свят. 

Това трябва да бъде разглеждано в контекста на усилията на АБУЧ за равноправие на т.нар. "малки езици", какъвто е и българският в рамките на ЕС, както и за възможността получените дипломи за владеене на български език да служат като предимство при кандидатстване в университет и при наемане на работа – нещо, което към момента не е така и това демотивира учениците в неделните училища.

Българският министър на образованието и науката Красимир Вълчев ще се включи тази вечер чрез директна конферентна връзка в официалното откриване на конференцията. В днешната работа на конференцията участват представители на правителството на Северна Ирландия от министерството на икономиката и министерството на образованието. Участва и ректорът на ПУ "Паисий Хилендарски" във връзка с методологията на обучението по български език. Ще бъдат обсъдени стратегиите за обучаване на български език в чужбина с представители на Ълстърския университет, който е домакин на събитието.

Сътрудничеството между образователните министерства на двете страни е свързaно и с желанието да се помогне за разпространението на проекта за изменение на Постановление на Министерския съвет № 103 от 1993 г., което предоставя възможност за кандидатстване във висши училища в България. Конференция дава добра възможност българските университети да популяризират постановлението и по този начин ще се подпомогне така желаната политика за продължаване и приемственост в образованието. Това ще улесни завръщането на българските младежи, завършили средно образование извън в страната ни. Има и обучения на преподаватели. Темите на курсовете ще са разделени в три модула и ще се проведат, както следва: „Добри и иновативни практики в преподаването на български език като чужд”, „Интерактивни методи в преподаването на История на България” и „Традиции и културно наследство”. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свищовската търговска гимназия

Държавната търговска гимназия "Димитър Хадживасилев" в Свищов е едно от първите действащи професионални училища в България, за които разказваме в нашата радиоенциклопедия. Създадена е през 1883 г. Впрочем за първи път частно търговско училище или Първобългарско приватно училище в Свищов е открито още преди Освобождението – през 1873 г. от..

публикувано на 29.07.24 в 16:05

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов.  "Математика без граници", според..

публикувано на 29.07.24 в 11:10
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чийто мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18