Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Премълчаната история на генерал Луков

БНР Новини
Проф. Никола Алтънков, Звездомир Андронов, Румен Леонидов, Димитър Атанасов и Юлиана Методиева (от ляво надясно)

През последните години той е може би най-оспорваната историческа личност. Комунистите и техните наследници го клеймят като нацист и антисемит, но това най-тежко обвинение се оспорва от двама известни историци – професорите Пламен Павлов от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Медодий“ и Николай Поппетров от Института за исторически изследвания при БАН, макар че тяхното публично изказано мнение някак се губи сред внушените ни обществени нагласи, наследени от времето на социалистическата ни историография.

За сметка на това повечето антикомунисти продължават да величаят днес генерала като националист, като боец, който действително е милеел за България и е рискувал живота си за нея –  точно обратното на мнението на онези, които са убедени, че водачът на Българските национални легиони е почитател на Хитлер и следователно е мразел не само болшевиките и Съветския съюз, а и евреите.

Напоследък всяка години в памет на ген. Луков в София се провежда т.нар. „Луковмарш“, който тази година бе заклеймен и забранен като демонстрация на сборище от неонацисти, неофашисти, расисти и антисемити. В същото време от кметството беше разрешен т.нар. „анти-Луковмарш“, превърнал се в парад за възхвала на комунистите-терористи. Бяха издигнати портрети на ремсистката Виолета Якова, която убива в гръб ген. Луков пред очите на деветгодишната му дъщеря. Нещо повече – някои от младите антифашисти носеха плакати с надписи „Бъди като Виолета“ и „Виолета праща поздрави“.

Тези две обществени събития предизвикаха това предаване, посветено на истините и лъжите около ген. Луков, организирано като аргументирана публична полемика –  нещо, което още не е направено цели тридесет години след края на тоталитарния режим. 

Срещу тезата, че ген. Луков е бил антисемит, опонират историкът проф. Никола Алтънков и младият националист Звездомир Андронов, а мнението, че генералът е нацист, последовател на Хитлер, мразещ евреите, в диспута защитават младият историк Димитър Атанасов и журналистката, главен редактор на сайта „Маргиналия“, Юлиана Методиева.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици в Париж издават вестник „Вазовчета“

„Една нова идея, едно ново начало. Горда съм с малките журналисти! Колко е хубаво, когато и родителите помагат в усвояването на българския език!“ – това са думи на доц. дпн Елена Сачкова, директор на Българското училище „Иван Вазов“ в Париж . А идеята децата да имат свой вестник е на майка на ученик. Преподавателката Янета..

публикувано на 02.12.20 в 09:50

Природен парк "Сините камъни" празнува 40 години

За любителите на природата, за любителите на красотата, за приятелите на животните – за всички, които търсят хармония и спокойствие, Природен парк "Сините скали" в Сливен предлага своите необятни и разнообразни атракции. Разположен на повече от 11 хиляди хектара, в парка могат да се наблюдават над 97 вида растения, над 244 вида животни от различни..

публикувано на 01.12.20 в 17:18
Левисън Уд

Бавното пътуване на Левисън Уд

„Разказите на Киплинг разпалваха младежкото ми увлечение по колониалното минало на Великобритания и най-вече намесата ѝ в Индия и високопланинските проходи, водещи към вътрешността на Азия. „Човекът, който искаше да бъде крал“ и класическият му роман „Ким“ разпалваха въображението ми и ме караха да съжалявам, че не съм роден сто години по-рано“, пише..

публикувано на 30.11.20 в 14:47

Латински смутители в Константинопол

За Православната и Католическата църкви днес всички знаят, че имат различия, свързани с разбирането на каноните на вярата, с ритуални практики, с богослужебните процедури. В миналото обаче това не е било толкова ясно, дори обратно – мнозина теолози и църковни дейци са се опитвали да намерят общ път, благодарение на който противоречията да бъдат..

публикувано на 27.11.20 в 08:35
Българското училище „Д-р Стамен Григоров“ в Женева

На училище в Швейцария

За швейцарското образование, впрочем, както и за самата държава, не се чува много. Това не пречи международното изследване ПИЗА да отчита много добри резултати на 15-годишните швейцарски ученици. В опит да разберем каква е формулата за успеха на средното образование там се опитахме да получим представа за него чрез личния опит на едно..

публикувано на 26.11.20 в 19:51