Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Премълчаната история на генерал Луков

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Проф. Никола Алтънков, Звездомир Андронов, Румен Леонидов, Димитър Атанасов и Юлиана Методиева (от ляво надясно)

През последните години той е може би най-оспорваната историческа личност. Комунистите и техните наследници го клеймят като нацист и антисемит, но това най-тежко обвинение се оспорва от двама известни историци – професорите Пламен Павлов от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Медодий“ и Николай Поппетров от Института за исторически изследвания при БАН, макар че тяхното публично изказано мнение някак се губи сред внушените ни обществени нагласи, наследени от времето на социалистическата ни историография.

За сметка на това повечето антикомунисти продължават да величаят днес генерала като националист, като боец, който действително е милеел за България и е рискувал живота си за нея –  точно обратното на мнението на онези, които са убедени, че водачът на Българските национални легиони е почитател на Хитлер и следователно е мразел не само болшевиките и Съветския съюз, а и евреите.

Напоследък всяка години в памет на ген. Луков в София се провежда т.нар. „Луковмарш“, който тази година бе заклеймен и забранен като демонстрация на сборище от неонацисти, неофашисти, расисти и антисемити. В същото време от кметството беше разрешен т.нар. „анти-Луковмарш“, превърнал се в парад за възхвала на комунистите-терористи. Бяха издигнати портрети на ремсистката Виолета Якова, която убива в гръб ген. Луков пред очите на деветгодишната му дъщеря. Нещо повече – някои от младите антифашисти носеха плакати с надписи „Бъди като Виолета“ и „Виолета праща поздрави“.

Тези две обществени събития предизвикаха това предаване, посветено на истините и лъжите около ген. Луков, организирано като аргументирана публична полемика –  нещо, което още не е направено цели тридесет години след края на тоталитарния режим. 

Срещу тезата, че ген. Луков е бил антисемит, опонират историкът проф. Никола Алтънков и младият националист Звездомир Андронов, а мнението, че генералът е нацист, последовател на Хитлер, мразещ евреите, в диспута защитават младият историк Димитър Атанасов и журналистката, главен редактор на сайта „Маргиналия“, Юлиана Методиева.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джаз музикантът Боби Вълчев: В Дубай няма канализация

Джаз изпълнителят Боби Вълчев живее от години в Дубай и отдавна подминава без смайване архитектурните чудесии, по които ахка обикновеният турист. Боби Вълчев е един от известните музиканти в емирствата. След като завършва Музикалката академия в София с две специалности – джаз пиано и композиция, той става асистент на Милчо Левиев в майсторския му клас и..

публикувано на 16.10.21 в 09:35

Реторичният заряд на личните имена

Христофор Митиленски е византийски професионален светски поет, живял в началото на ХI век. Ползвал се е с високо социално положение заради ерудицията и поетичното си майсторство. Сред творбите му дори съществува, макар и частично запазен, стихотворен „репортаж“ за конни надбягвания, чрез който той предава вълнуващото събитие на приятели и други почитатели..

публикувано на 15.10.21 в 08:25

ХХI Международна научна конференция Строителство и архитектура

Строителство на публични сгради и нови болници в пандемична и постпандемична среда, архитектурно наследство, безопасност и сигурност в строителството, устойчиво строителство и екологична сигурност – тези и още много други теми ще бъдат представени на международната конференция на висшето строително училище „Любен Каравелов“, София. То е..

публикувано на 14.10.21 в 15:55

Грузия – на цар Тамара и пещерния ѝ дворец

Днес ще ви разкажа за Грузия. Моята Грузия. Такава каквато я видях, почувствах и обикнах. Различната Грузия, онази, в която не танцуват виртуозите от ансамбъл "Сухишвили", а дребни като шепа монахини правят вино и пеят ектении с ангелски гласове. Където в лозята зреят древни сортове, а високо в планината жените баят на сиренето, точно както..

публикувано на 14.10.21 в 12:05

България в Коми

По-възрастните сред нас добре помнят името Автономна съветска социалистическа република Коми, днес Република Коми в състава на Руската федерация – най-отдалечената част на европейска Русия – безбрежна тайга и 9 месеца зима.  Много българи, близо сто хиляди души, предимно мъже, но и семейства, отиваха в Коми по спогодба за съвместен дърводобив между СССР..

обновено на 14.10.21 в 10:23