Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Дубай думата „невъзможно“ не съществува

Ирина Люцканова за „Покана за пътуване“

БНР Новини
3
Снимка: Ирина Люцканова

"Дубай… Преди да стегна куфара за там, без да искам, напълних главата си с клишета. Тръгнах с убеждението, че това е един кух, лъскав свят, който няма как да се хареса на човек като мен – казва Ирина Люцканова. – Че в Дубай можеш да видиш само огромни и скъпи търговски центрове, многозвездни хотели и лъскави коли. „Никакъв шанс да ти допадне!“, твърдяха приятели. Тъй като бях чувала много и противоречиви мнения и за друга моя любима дестинация – Египет, все пак оставих нищожен процент и на шанса да не се разочаровам от Обединените арабски емирства.

За пореден път в историята си на турист, пътешественик и  човек, който търси различната гледна точка, се убедих, че предразсъдъците и клишетата ни лишават от уникалността и сладостта на живота.

Не бих искала да изпадам в подробности за местата, които посетихме, защото това са традиционните за всеки турист обекти. Важното за мен беше, че преживях пътуването под мотото, което екскурзоводката на групата сподели с нас още в първия ден по време на обзорната обиколка на Дубай. „В речника на лидерите думата „невъзможно“ не съществува” – казва един от лидерите на Обединените арабски емирства, министър-председател и вицепрезидент, емир на Дубай – Шейх Мохамед Ал Мактум. Тези думи ме накараха да видя Дубай от перспективата на израстването. Те са толкова знакови за прогреса на Дубай, че можеш да ги разпознаеш материализирани навсякъде, например във факта, че Дубай е най-бързо разрастващият се град в света. Във факта, че първият изкуствен остров в света – Палмовите острови са построени в Дубай. Във факта, че Бурж Халифа е най-високата сграда в света. Дубай държи също така рекорда за най-голям търговски център, най-голям аквариум и е пример за прогресивен и спокоен живот.

А на критиците, които ще кажат, че това се дължи единствено на петрола, ще споделя факта, че петролът осигурява по-малко от 6% от дохода на емирството.

Основните приходи идват от търговията, туризма и финансовите услуги. Останалото е въпрос на добро управление от мъдри управници, които живеят и работят с визия и мащаб.

Ако се върнем назад във времето преди откриването на петрола, емирството е било пустиня, а камилите – необходимо и жизненоважно средство за придвижване, а не туристическа атракция. Градът е основан от 800 души през 1833 година и е тънел в нищета и пясъци. Основен поминък на местното население са били риболовът, уловът на бисерни миди, занаятите и търговията. След откриването на нефта през 1966 година градът бързо се разраства и благодарение на мъдрото управление на своите шейхове се е превърнал в мегаполис от бъдещето и желана туристическа дестинация.

Днес Дубай е зона, освободена от данъци – не се облагат с данъци доходите и ръстът на капитала. Това прави града изключително привлекателен за хора от целия свят, които идват тук да живеят, работят и инвестират. Не на последно място – Дубай е изключително безопасен град с много ниски нива на престъпност и строги закони, което привлича туристи от цял свят. Тук, ако те хванат да караш с превишена скорост, получаваш солена глоба, а втория път оставаш без книжка до живот. Ако караш пил, озоваваш се в затвора.  

Навсякъде в Дубай ще ви посрещнат усмихнати и отзивчиви хора. Видимо е, че всеки работи с удоволствие и позитивна нагласа, което впечатлява особено много нас, българите, свикнали да бъдат навиквани, че нарушават сладката дрямка на продавачките в магазините. Всички в сферата на услугите говорят добър английски и не се колебаят да отговорят на въпросите на любопитните туристи. 

Екскурзоводката ни разказа, че често се случва да видят на улицата самия шейх, който е излязъл лично да контролира работата на обикновените работници. Изключително обичан от поданиците си, Шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум е известен със своите огромни благотворителни дарения, които имат за цел преодоляване на недостига на знания в арабския регион спрямо развития свят.


Той се стреми към подобряване на стандарта на образованието и научните изследвания в региона, развитие на лидерски програми за младежта, стимулиране създаването на работни места. 

Един от местните ни екскурзоводи, Хамид сподели, че хората в Дубай са щастливи и благодарни, че в емирството няма политически партии и политици. Така хората са сигурни, че всички средства отиват само за подобряване на живота на хората, за развитието на града, а не се озовават в нечий личен джоб. „В речника на лидерите думата „невъзможно“ не съществува”. Тези думи бележат стремежа към прогрес на една нация, която в недалечното минало е живяла в бедност, а днес е превърнала пустинята в оазис.

В моите спомени Дубай ще остане не с лъскавия нощен живот, скъпите коли и хотели, а с неугасващото желание и постоянни усилия на лидерите му да бъдат първи във всичко.    




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Ива Петкова

Прозаичен поглед към офталмологията…

На фона на брилянтната поезия, посветена на най-сетивния и раним орган в човешкото тяло, погледнахме делово и прагматично на тази медицинска специалност. Направихме го заедно с проф. Ива Петкова – водещ офталмолог, хирург и преподавател, ръководител на специализирана болница, с практика в нея и в МБАЛ "Александровска". Обсъдихме най-важните и..

публикувано на 15.04.24 в 13:51
Ликийски гробници

В турския курорт Фетие планината целува морето

Пратеници на турския курортен град Фетие пристигнаха у нас, за да представят красотите му, природата и възможностите за почивка. За разлика от станалите класически Кушадасъ, Анталия   и Бодрум, това селище на Средиземно море не е много популярно сред българите. На мен ми допадна как там боровата гора почти целува морето, разделяна от него само от..

публикувано на 14.04.24 в 17:05

Над 5 тона пластмасови бутилки са събрали деца и ученици в Месеца на рециклирането

От две години Световният ден на рециклирането, инициатива, която официално се координира в България от сдружение "БГ Бъди активен" и е част от кампанията "Искам да съм полезен…Рециклирай ме!" прераства в Месец на рециклирането. От сдружението отправят покана към училища и детски градини да измислят и осъществят прояви, свързани с рециклирането, и..

публикувано на 13.04.24 в 09:35

Георги Баев: Демонстрация на космическа храна ще видят днес деца от Велико Търново

Клуб "SPACE DIVISION” в Национален военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново е създаден през 2015 година от преподавателя д-р Георги Баев. Той обединява интересите на курсанти и студенти в сферата на високите технологии, с акцент върху космоса.  От шест години младежите от клуба отбелязват 12 април с различни инициативи, съобщи в..

публикувано на 12.04.24 в 10:36
Проф. Георги Желев

Международният ден на авиацията и космонавтиката – Ден на отворените врати в ИКИТ-БАН

По повод на Международния ден на авиацията и космонавтиката, 55-годишнината на Института по космически изследвания и технологии към БАН (ИКИТ-БАН) и 45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов Институтът за космически изследвания и технологии организира Ден на отворените врати, който ще се състои на 12 април от 10.00 до 14.00 часа..

публикувано на 12.04.24 в 09:15