Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно иновативно училище в Копривщица

Училище "Любен Каравелов" - Копривщица
Снимка: Фейсбук страница на училището

Историята на едно иновативно училище в България или защо училището "Любен Каравелов " в Копривщица избра сугестопедичния метод на обучение като възможен и успешен за своите деца? Сугестопедичният метод се използва при чуждоезиковото обучение, компютърно моделиране се изучава още от началния курс, а всички деца се учат да свирят на музикални инструменти. 

Мария Паралеева, преподавател в иновативното училище "Любен Каравелов", обясни: "Аз съм начален учител и при нас сугестопедията навлезе в ограмотяването в 1-ви клас – това е една от иновациите, също и английски език в начален етап. 

За ограмотяването

В начален етап за мен това е най-важното – да могат децата бързо да се научат да четат. Методът сугестопедия дава точно това. Граматиката се усвоява с много по-бързи темпове, по-голям е обемът на материала, който децата могат да поемат, и най-важното – 

Децата не се изморяват така бързо, както при аналитико-синтетичния метод.

Всеки учител, който полага усилия да обучи децата и ги обича, намира своя начин. Ние в нашето училище намерихме сугестопедията. Това е български метод на проф. Георги Лозанов и проф. Евелина Гатева. При този метод има няколко закона и първият е любов – любов към професията, любов към децата. Да си дадем свободата, ние, учителите – да развием материала по интересен начин. Идеята на сугестопедията е да се синхронизират нещата с желанието на другите. Учителят обикновено казва "Искам да направите това", вместо "Бихте ли искали да направите това". Защото ако на всяко дете според темпото му се даде време, то би разкрило своите резерви."

С любов и желание се постига всичко, категорична е Мария Паралеева.

Настоящият кмет на Копривщица Бойка Дюлгерова и предишен директор на иновативното училище "Любен Каравелов" е човекът – първоначален двигател на нещата в училището. Тя разказа за "Нашият ден" историята на училището, за това как ѝ е дошла идеята да използва метода сугестопедия, и за надгражданията:

"Всички ми казваха преди 10 години, че това в Копривщица не може да се случи, но се случи. Аз вярвам, че винаги когато човек работи, когато вярва в нещо, когато духът го иска, винаги се случва."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53