Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пуристи или глобалисти сме днес

Най-опростено и така може да се формулира въпросът, който си задават авторките на доклад, основан на представително социологическо проучване на обществените нагласи към съвременния книжовен български език, доц. Руска Станчева и проф. Красимира Алексова. Доколко е податлив на чуждоезикови влияния родният ни език и как да се отнасяме към „чуждиците“, са двата въпроса към 1000 пълнолетни гражданина страната ни.  Отговорите показват отчетлив превес на едната позиция. Коя е тя – чуйте от разговора с проф. Красимира Алексова.



• Езикови справки по радиото: „тол такса“, „ивент барман“ „коронавирус“, „COVID-19“?




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо лабрадорите и ретривърите са толкова лакоми?

Те са звездите на кучешкия свят – най-любимата и желана порода кучета. Често имат и професия – водачи или актьори. Безспорен факт е, че те са винаги гладни. В рубриката "Науката не спи" Никола Кереков разказва защо лабрадорите и ретривърите са толкова лакоми. Учени от университета в Кеймбриж засичат мутация на специфичен ген у лабрадорите и..

публикувано на 09.07.24 в 13:33

Метаматериалите – наука, неразличима от магията

"Всяка достатъчно напреднала технология, е неразличима от магията", казва фантастът Артър Кларк. Във Физическия факултет на СУ група млади хора правят така, че магията да придобие реални измерения. Невидими повърхности, по-здрави конструкции, по-гъвкави основи – метаматериалите са изкуствени композитни материали с предварително зададени свойства,..

публикувано на 09.07.24 в 12:21
Ясен Пенчев, Даниел Койнов, аз, Андрей Стефанов, Веселин Маркович, златни медалисти по информатика на България от Международната жаутиковска олимпиада

Еврика! Успешни българи: Борис Михов

Борис Михов е един много добър състезател по информатика. Той е ученик в СМГ "Паисий Хилендарски", участва в различни отбори и е посещавал множество състезателни форуми. Определя себе си себе си като ценител на разнообразната храна, хубавата музика и интересните сериали. Борис Михов е отличен със стипендия от Фондация "Еврика" заради бронзовия..

публикувано на 08.07.24 в 17:05

Творби на Сезар и Пикасо в подножието на Фуджи

Представете си 70 хиляди квадратни метра парк, в който шедьоврите са така органично вплетени в природата, че сякаш винаги са били там. А когато става дума за Музея под открито небе в японското градче Хаконе думата шедьоври никак не е пресилена щом става дума за творби от автори като Огюст Роден, Сезар и Хенри Мур. Културното средище, отворило..

публикувано на 08.07.24 в 08:35
Орхидея Anacamptis palustris или блатен салеп (снимка: Елка Стойчева група

Орхидеите в България: Епизод 1 – Запознаване

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 05.07.24 в 08:35