Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Неизвестният Йордан Радичков

Снимка: архив

Наскоро хилядите приятели и почитатели на големия писател Йордан Радичков отбелязаха неговата 90-годишнина. По този повод проф. Мария Младенова е напът да осъществи своята отдавна замислена идея, да събере на едно място спомените за Радичков.

Проф. Младенова ги е издирила от различни регионални и национални вестници, литературни списания, алманаси и книги с мемоари. Това, което разказват съвременниците за бащата на „Суматоха“, „Свирепо настроение“ и „Опит за летене“, допълва представите ни за личността на вълшебника мъдрец. Текстове са от 47 души, плюс още 30, които са написани специално за настоящия сборник и в него ще се публикуват за първи път. В книгата участват 70 българи и 7 чужденци.

Оказа се, че най-често по различни поводи спомени за Йордан Радичков е писал световноизвестният славист и българист проф. Джузепе Дел’Агата, който пръв в Италия привлича вниманието на студентите си, а след това и на редица известни издатели и преводачи, към явлението Радичков. Така и „Ние, врабчетата“ зачуруликват на италиански, а след тях излизат още няколко сборника с разкази и новели.

Теодосий Спасов, Румен Леонидов, проф. Джузепе Дел’Агата и Борислав Геронтиев (от ляво надясно)
Какъв е точно броят на италианските книги на Радичков, кога и как са били издадени, разказва самият проф. Дел’Агата, който гостува в студиото, заедно с проф. Младенова и с писателя Борислав Геронтиев. От Пловдив в разговора се включва и Недялко Славов, но не в ролята си на писател, а като някогашен издател на Радичков.

За първи път в националния ефир ще научите как се е появило уникалното издание на „Смокове в тревите“, което отдавна е библиофилска рядкост.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Латински смутители в Константинопол

За Православната и Католическата църкви днес всички знаят, че имат различия, свързани с разбирането на каноните на вярата, с ритуални практики, с богослужебните процедури. В миналото обаче това не е било толкова ясно, дори обратно – мнозина теолози и църковни дейци са се опитвали да намерят общ път, благодарение на който противоречията да бъдат..

публикувано на 27.11.20 в 08:35
Българското училище „Д-р Стамен Григоров“ в Женева

На училище в Швейцария

За швейцарското образование, впрочем, както и за самата държава, не се чува много. Това не пречи международното изследване ПИЗА да отчита много добри резултати на 15-годишните швейцарски ученици. В опит да разберем каква е формулата за успеха на средното образование там се опитахме да получим представа за него чрез личния опит на едно..

публикувано на 26.11.20 в 19:51

SOS Детски селища България за правата на децата

В края на миналата седмица се навършиха 31 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Една от най-големите международни организации, която се грижи за защита на правата на децата в България, е SOS Детски селища . Как Организацията гарантира спазването на правата на децата; как самите деца научават за правата си и как участват в..

публикувано на 26.11.20 в 08:25

Питайте преводачите или професия медицински преводач

Медицинският превод е област, с която се запознаваме в тежки и критични за нас или близките ни ситуации. Иначе тя е жизнено необходима при обмена на знания и опит в медицинската общност.  С какво се сблъсква медицинският преводач в работата си, как се научава да поема огромната отговорност да намери най-точното и недвусмислено съответствие на..

обновено на 25.11.20 в 12:11

Допълнителната и алтернативна комуникация – светът и ние

Немислимо е днес да си представим развитието на която и да е област от живота ни без новите технологии. Как те променят живота на хората с увреждания и проблеми в комуникацията; какви възможности за себеизразяване им предоставят; достъпни ли са за нуждаещите се от тях и в България. За всичко това разговаряхме в предаването от 23 ноември . Наш..

публикувано на 25.11.20 в 08:35