Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Четвъртък, 19 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Етерично-маслени култури: Приложението на етерично-маслените култури и на продуктите от тях

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Градът разказва истории: За традициите, запазени в село Бистрица, но и за скрития смисъл на празниците. Пътуване в света на българските обичаи с Анелия Овнарска-Милушева, докторант в катедра „Етнология“ в Софийския университет и автор на книгата „Думам ти, щерко“. Как се променят ритуалите в различните райони на страната.
• Маршрути: Босненските пирамиди – разказ за долината на Босненските пирамиди, разположени близо до град Високо.
• Пътуване с деца: Репортаж от историко-археологическия резерват „Плиска“, най-многолюдния град на ранносредновековната българска държава.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Музика от САЩ

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на фолклорен ансамбъл „Варна“, Величка Станева, Мария Бинева и други.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„За бебетата и щъркелите“, автор: дете

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Първо заседание на Европейския парламент – на тази дата през 1958 година.
• Една история с много неизвестни – ескортирано пътуване от румънската граница до София с въпроси без отговор – разказва журналистът и общественик Кристина Христова.
• Как съществуващите социални системи работят или не работят в извънредна обстановка – разговор с преподавателя в дисциплината „Глобални рискове на сигурността“ Васил Георгиев.
• Където икономическата и социалната сфера се срещат – как държавата ще се погрижи за оцеляването на бизнеса и на отделния работещ човек – разговор със синдикалиста Ваня Григорова и икономиста Даниел Парушев.
• Дистанционната работа по време на новите извънредни мерки и задълженията на работодателите за безопасността на работното място в условията на обявената пандемия – разговор с експерта Мария Коларова-Титопулу.
• Човекът: Хората, които измислиха как да работят – среща с персоналния треньор Иван Стамов.
• Какво разбрахме за образователната ни система в дните, в които тя „затвори“ вратите си? Как родителите да работят с децата си и какъв да е подходът на специалистите към тях, за да е успешно обучението? Защо точно сега е важно да говорим за образование? Разговор с експерта в сферата на хуманните педагогики Антон Каро.
• Включване на слушатели – как се справят с работа от вкъщи родителите на малки деца.
• Образование за големи – онлайн обучение за работещи от вкъщи, които признават дефицит на технологични познания. Разговор с Илиян Петров, управител на учебен център.
• Една кондукторка за това как действа БДЖ в извънредната ситуация – как осигурява служителите и пътниците си.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
• Песни от албума The Very Thought Of You от 1958 г. на Нат Кинг Кол с диригент и оркестратор Гордън Дженкинс.
• Изпълнения на Джордж Бенсън от различни периоди на музикалната му кариера.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• ТР „Сфумато“ по време на извънредно положение – разговор със Стефан Иванов.
• Любов Кронева представя книгата си „Бабини Ягини“.
• Людмила Миндова за романа на Горан Войнович „Югославия, моя страна“.
• Рада Шарланджиева за превода си на Светислав Басара и романа му „Ангелът на атентата“.
• Константин Щъркелов. Самотникът скитник – изложба в СГХГ по случай 130 години от рождението му.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Протестни движения и социална критика днес. Проф. Боян Знеполски за новото си изследване  „Епоха на разломи. Криза на идентичностите и социална критика“.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
60 минути с елегантната, мелодична и изпълнена със завладяващо настроение музика на виенския класик Йозеф Хайдн. Ще звучат части из двете му забележителни оратории: „Сътворението“ и „Годишните времена“, както и фрагменти из негови инструментални концерти, симфонии и операта „Орфей и Евридика“.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Предизвикателства пред съвременната ембриология
С ембриолога д-р Георги Николов разговаряме за авангардните технологии, използвани за решаване на редица проблеми, свързани с вътреутробното развитие по време на бременност, за перспективите, които се очертават в развитието на репродуктивната биология и асистираната репродукция в близко бъдеще, както и за законодателните дилеми, пред които е изправен контролът при клонирането на хора.
• Златното сечение: коментар на докторанта от Института по молекулярна биология при БАН Александър Атемин за проекта deCODE – един, вече почти осъществен цялостно на практика проект за разчитането на ДНК профилите на жителите на Исландия.
• Вечният двигател: разказ на проф. Радка Кънева от Медицинския университет в София за първите, превърнали се в безсмъртни човешки клетки на Хенриета Лакс, изучавани до днес от учените с помощта на създадена още преди 70 години биобанка в Балтимор.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
История на изкуството за деца
• Картините на чешкия художник Карел Шкрета.
• Кралската златна чаша,която разказва историята на Света Агнес.
• Стъкло от Мурано.
• Композиторът Монтеверди.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Годишните времена в музиката: Пролет

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Портрети
Концерт на Роза Цветкова, Костадин Михайлов, Никола Ганчев и други изпълнители.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Малкият галициец“, по испанска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
Представяме два записа от международния музикален обмен с участието на български музиканти.
Първият запис е от 15 август 2019 г., когато на Залцбургския фестивал под диригентството на Рикардо Мути е изпълнен Реквием на Джузепе Верди. Солисти са били Красимира Стоянова-сопран, Анита Рачвелишвили-мецосопран, Франческо Мели-тенор и Ирдар Абдразаков-бас. Участвали са още хорът на концертната асоциация на Виенската държавна опера и виенската филхармония.
Втория запис е от Южна Корея от музикалния фестивал на Великите планини в Пьонгчанг на концерт състоял се на 26 юли 2019 г., в който е взел участие виолистът Максим Рисанов. Една от изпълнените творбите е на Добринка Табакова. Ще чуем Сюита в джаз стил с Максим Рисанов-виола и Джонг-Хай Парк-пиано

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Поручик Бенц“ от Димитър Димов – 34 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Какво е дистанционно образование, как се въвежда моделът „Едно към едно“ и „Виртуална класна стая“ и пътят към Проектно базирано образование – за това ще говорим в „Аларма“ с Александър Ангелов – председател на Център за творческо обучение.
• Цветан Цветанов за творчеството на Урсула Легуин

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Изпълнения на класически джаз квартети: „Чарлс Бел квартет“, „Гари Бъртън квартет“, „Джаз Фокус ’65 квартет“ (Милчо Левиев – пиано, Симеон Щерев – флейта, Любомир Мицов – контрабас, Петър Славов – барабани).

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 29 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Така не постъпва никой“ от Рут Рендъл Участват: Илия Добрев, Петя Силянова, Ириней Константинов, Лидия Вълкова, Меглена Караламбова, Вълчо Камарашев, Красимир Обретенов, Димитър Иванов, Веселин Мезеклиев, Емил Манасиев. Режисьор: Илия Атанасов. от 1.30 до 3.00 часа Хумор и сатира..

публикувано на 28.03.20 в 08:25

Събота, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Проекта на холандският мулти-инструменталист Лукасен, „Ayreon“ със седми двоен студиен албум „01011001“. Всъщност, това е мащабна рок опера, чийто сюжет е фантазна история за зараждането и гибелта на човечеството, базиран на сюжетите на предходните албуми на групата. Нео-прогресив..

публикувано на 27.03.20 в 19:12

Петък, 27 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Храмовете в различните култури: Нетрадиционни храмове – друвни и съвременни от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Сценичните партньорства на баритона Кирил Манолов от 2.00 до 3.00 часа Покана за пътуване • В японски град галят питомни елени и сърни –..

публикувано на 26.03.20 в 08:50

Четвъртък, 26 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Етерично-маслени култури: Легенди и приказки за розата от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам от 2.00 до 3.00 часа А сега накъде • Градът разказва истории: Sofia Bird Walks – едни нетрадиционни разходки в града. Разговор със Страхил Пеев и Георги Камов..

публикувано на 25.03.20 в 08:45

Сряда, 25 март

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Улпия Ескус: Величието на Улпия Ескус от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Песенни текстове на: Рики Лий Джонс, Стийв Поркаро, Матей Стоянов, Лукатър, Дейвид Пейч, Джозеф Уилиамс, Джей Грейдън, Дейвид Фостър. Изпълнения на Майкъл Джексън, група „Тото“,..

публикувано на 24.03.20 в 16:31