Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петъчни специални концерти от архива на „Аларма“

Невен Кидеров, Аюуне Суле и Mad Bear на плажа във Варна,
Снимка: Емил Пенчев

В периода на задължителна самоизолация, карантина и спазване на социална дистанция екипът на предаването „Аларма“ и фестивала за нова музика „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“ е подготвил петъчна серия, в която ще бъдат излъчени някои ключови концерти, които сами сме организирали и/или които сме записали през последните 2-3 години. Всички тези концерти са част от златния фонд на предаването, а селекцията включва изцяло непозната на по-широката аудитория продукция – т.е. редки записи на иначе познати ви групи и музиканти, които обаче излъчваме за първи път. Започваме тази вечер (20 март 2020) с концерт на триото на Аюуне Суле (глас и традиционна ганайска китара „колого“) с Невен Кидеров (перкусии) и Mad Bear (електронни фонове, басови честоти) в „Кубо“ на плажа във Варна, проведен през юни 2019 г. като част от второто българско турне на Суле. 

Аюуне Суле е певец, занаятчия-обущар, лютиер и мултиинструменталист от Кумаси (Гана). Свири от 9-годишен, като първия инструмент си го изработва сам. Представител е на етноса „фрафра“. На световната публика е известен и като член на квинтета на Кинг Аишоба, а у нас е свирил, джемил и/или записвал също така с Теодосий Спасов, Васил Хаджигрудев, Константин Кучев, Светлана Василева-Стрела, Влада Томова, Деян Драгиев-Даката, „Ша-Ша“, Александър Даниел и Росен Захариев. С последните двама също има трио, с което през 2018 г. свири на Варненския джаз фестивал и на фестивала „Джаз на село“ в Камен бряг, а през 2019 г. откри фестивала „Афровизия“ за групата на нгони-виртуоза Басеку Куяте от Мали в София.

Инструментът на Суле – „колого“ (двуструнна китара с корпус, направен от калабаш и козя кожа) – е познат в Западна Африка от хилядолетия и си съперничи с малийското „нгони“ за титлата „прадядо на съвременната китара“. Песните на Суле са както трансово-лечебно-ритуални, така и политически, и включват теми като равноправието на жените и мъжете, обединението на различните народи в Африка и др. С Невен Кидеров от „Таралеща“ (също занаятчия, работещ с ръцете си – „proper hands for the job“) има особено музикално родство – за Невен Суле казва, че го вдъхновявал да свири и някои свои старите песни, които от години не е свирил. А концертът, който ще звучи в ефира на програма „Христо Ботев“ от 21.30 до 23.00 ч. довечера, е част от нашата съвместна варненска инициатива с Младежка фондация „Аморфа“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37
Мариус Донкин

Мариус Донкин взе голямата награда на Международния фестивал "МоноАкт" – Косово

Химн за обичта и толерантността е монодрамата "Господин Ибрахим и цветята на Корана", с която актьорът Мариус Донкин спечели голямата награда на VI издание на Международния фестивал "МоноАкт" в Косово . Пет пиеси участваха в състезателната програма, като моноспектакълът по едноименното произведение на Ерик-Еманюел Шмит заслужи овациите на..

публикувано на 28.06.24 в 15:59

Международният форум за кирилицата продължава

Това издание на "Артефир" пренася слушателите на церемонията по откриването на Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Двудневното събитие, инициирано от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, започна на 27 юни в зала 6 на НДК и продължава днес (28 юни) в Регионалния исторически музей - Пловдив...

публикувано на 28.06.24 в 15:10
Кадър от филма „Защото обичам лошото време“

София Филм Фест на път

Повече от 15 години инициативата "София филм фест на път" възпитава вкус към стойностно кино. Програмата включва филми, прожектирани на последните издания на кинофорума. Всяка година се добавят нови български градове. През 2024 г. за първи път ще се проведат "СФФ в Пазарджик" и "СФФ в Якоруда". Предстои и 12-ото издание на "СФФ в Севлиево". В..

публикувано на 28.06.24 в 14:45

На слънце и на сянка

В редакция "Хумор и сатира" сме загрижени както за нашите слушатели на слънце, така и за нашите слушатели на сянка. И едните, и другите тази неделя след новините в 18 часа ще могат да чуят: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьора Васил Попов, чийто деветдесети рожден ден отбелязваме...

публикувано на 28.06.24 в 14:30