Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Александър Носиков, кардиолог:

Не можем да спрем да лекуваме нашите сърдечноболни пациенти

Д-р Александър Носиков
Снимка: Емил Николов

"Ние, кардиолозите, не можем да спрем да лекуваме нашите сърдечноболни пациенти, не можем и да ги лекуваме онлайн – каза д-р Александър Носиков, гост на рубриката "Главен герой" на "Нашият ден".

В болницата, където работи той, има изградени ясни правила какво трябва да правят пациентите и самите лекари, които просто не могат да спрат работа.

"Препоръката да се носят маски е чудесна – но когато маски има. В условия на дефицит, който не е само у нас, а в цяла Европа, когато маските се изкупуват, няма за лекарите и медицинските специалисти, на които са най-нужни.

Това не е първата пандемия, която преживяваме. Всяка година хиляди хора умират от грип или последствията му. След прекаран грип, вероятността от инфаркт нараства многократно. Така че тази ситуация рано или късно ще свърши, по-добре рано, отколкото късно, разбира се.

Китай се справи, Корея се справи, Италия започва да овладява... Ще се справим и ние. 

През това време обаче трябва да подредим приоритетите си – кое е важно за нас, за здравето ни – за личното и за общественото ни здраве" – каза д-р Носиков.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Домът на утрешния ден

Как така нямаш телевизор, накъде гледат всички мебели у вас? – това е реплика на Джоуи Трибиани – един от героите на прочутия сериал „Приятели“. А преди мебелите да се насочат към тв екрана, семействата са се събирали на голямата баварска маса във вестибюла, за да научат от радиото всичко, което се случва по света. Промените в света променят и..

публикувано на 26.01.21 в 08:50

Еврика! Успешни българи: Елена Николова

„Не се страхува да се впуска в решаването на трудни задачи  и го прави с жар“ – това казва за Елена Николова проф. д-р Георги Венков, зам.- ректор на ТУ София и преподавател във Факултета по приложна математика и информатика. А според Елена той и с проф. дмн Владимир Георгиев от Департамента по математика на Университета на Пиза са помогнали много в..

публикувано на 25.01.21 в 16:55
Софийския университет „Св. Климент Охридски“

За класацията на университета Станфорд в позитив и негатив

Класацията на Университета Станфорд, която проследява работата на над 160 хил. учени от целия свят, отличи сред първите 2% – 12 учени от Софийския университет, 25 от БАН и 13 от други висши училища в страната. „Това, че 50 български учени намериха място в челото на класацията, а топ 2% е много тесен филтър, означава, че ние сме в отворена..

публикувано на 25.01.21 в 08:40

Стилиян Иванов за танца на въртящите се дервиши

Почитатели от цял свят на философа, поет и суфи-мистик Джелал ал дин Руми се събират в турския град Коня всяка година през декември да празнуват смъртта му. Да, правилно чухте. Мевляна, както го наричат последователите му, смята кончината си за „Сватба“, защото се жени за вечността. Той казва: „Не жали по мен… Не казвай, че си тъжен… Смъртта ми може..

публикувано на 24.01.21 в 08:50

За не/спазените новогодишни обещания

Новогодишното обещание – този личен ритуал, с които си поставяме цели, които да следваме, не датира от вчера. В началото на годината хората в древността са полагали клетви пред боговете, връщали са заемите и дълговете си. Няма да се връщаме назад в историята, ще потърсим с психолога Андрей Ганев подводните камъни и най-честите причини..

публикувано на 23.01.21 в 08:15