Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Александър Носиков, кардиолог:

Не можем да спрем да лекуваме нашите сърдечноболни пациенти

Д-р Александър Носиков
Снимка: Емил Николов

"Ние, кардиолозите, не можем да спрем да лекуваме нашите сърдечноболни пациенти, не можем и да ги лекуваме онлайн – каза д-р Александър Носиков, гост на рубриката "Главен герой" на "Нашият ден".

В болницата, където работи той, има изградени ясни правила какво трябва да правят пациентите и самите лекари, които просто не могат да спрат работа.

"Препоръката да се носят маски е чудесна – но когато маски има. В условия на дефицит, който не е само у нас, а в цяла Европа, когато маските се изкупуват, няма за лекарите и медицинските специалисти, на които са най-нужни.

Това не е първата пандемия, която преживяваме. Всяка година хиляди хора умират от грип или последствията му. След прекаран грип, вероятността от инфаркт нараства многократно. Така че тази ситуация рано или късно ще свърши, по-добре рано, отколкото късно, разбира се.

Китай се справи, Корея се справи, Италия започва да овладява... Ще се справим и ние. 

През това време обаче трябва да подредим приоритетите си – кое е важно за нас, за здравето ни – за личното и за общественото ни здраве" – каза д-р Носиков.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да си го кажем по врачански!

За безподобния характер, дух и говор на врачани, устоял на попълзновенията на цивилизацията и други природни и човешки бедствия. Разговор с видния врачанин Огнян Пищиков, автор на „Речнико на Баце“, „Чергата на Баце“, „Бисерите на Баце“, „Сиренье по врачански“, „Манджа с грозгье“ и др., и с родената във Враца преподавателка във Великотърновския..

публикувано на 07.04.20 в 17:05

Мъглиж – пример и днес

На много неща ни научиха изминалите дни на изпитания. Стана ясно, че парите, като регулатор на взаимоотношения, не са оптималният вариант. Стана ясно, че алтруизмът има място в ежедневието ни. Стана ясно, че е дошло време за бърз отказ от старите предразсъдъци, разделящи хора, народи и раси. Стана ясно, че болезнено обществото се нуждае от правилни..

публикувано на 07.04.20 в 14:14
Ролята на стайните растения за пречистване на въздуха е преувеличена

Отворете прозорците!

В тези дни, когато сме "под домашен арест", качеството на въздуха е от съществено значение. Важно е да държим замърсителите надалече и да проветряваме редовно. Ролята на растенията, уви, е преувеличена, пише британският "Обзървър". 1. Отворете прозорците  Очевидно е, но все пак да напомним: това е най-простият и ефикасен начин да проветрим, но..

публикувано на 06.04.20 в 13:33
Жени-жирафи в Чианг Рай

Жените-жирафи носят между 8 и 15 кг метал в името на красотата

Какво кара жените-жирафи да носят на вратовете си до 8 кг метал? Наистина ли шиите се издължават като на чапли и ако мъжът ги хване в изневяра, има право да разреже ринговете и те да починат от мъчително задушаване? Защо смятат деформацията за висша форма на хубост и извисяване до бога? И как, по дяволите, правят любов с тези букаи на врата? Това са..

публикувано на 06.04.20 в 12:14

Ромските квартали днес – здравни и образователни предизвикателства

Трета седмица откакто живеем в условията на социална изолация. С какви ли не предизвикателства се сблъскахме през тези дни. Оказа се, че когато се налага, можем бързо да се реорганизират някои от дейностите. Най-много предизвикателствата бяха и продължават да бъдат в здравната и в образователната система. Особено когато се отнася до работата на тези две..

публикувано на 04.04.20 в 08:40