Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Образование чрез изкуство

БНР Новини
Снимка: Център Алос

Рисуване със светлина, изкуство с естествени материали и неформално образование – това са само част от нещата, с които се занимава Росица Маринова. Тя е създател на платформата за съвременно изкуство към центъра за неформално образование и културна дейност "Алос".

Завършила е иконопис, а след това и екология. Това са двете нейни най-големи страсти – изобразителното изкуство и природата. Чрез основания преди седемнадесет години център "Алос" тя съчетава тези две призвания.

Център "Алос" развива богата палитра от дейности. Осъществени са над четиридесет различни проекта за международен младежки обмени, а платформата е тяхно естествено продължение. Целта ѝ е да помогне на българските деца в художествените училища, като допълни образованието им в практически и теоретичен план. 

Платформата "Паралелни стъпки, паралелни пространства", например, е ориентирана към художествените училища. Тя подкрепя млади автори в техните първи стъпки, но и се стреми да разшири образованието им с форми, актуални на съвременния контекст: сред тях са видеоарт, дигитална фотография, пърформанс, художествени инсталации, работа с естествени материали и други концептуални форми на изкуство.

Повече за многобройните инициативи на "Алос", тяхната издателска дейност, програмата им образование чрез изкуство, както и за изключително любопитното ателие за рисуване със светлина.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Икономически тенденции в малкия град по време на пандемия

Как се промени животът в малките селища вследствие на пандемията през 2020 година? Анализът на Института за пазарна икономика, който ще излезе след няколко дни (на 26 януари), засяга най-вече регионите на България и по-точно някои лоши икономически тенденции – последствия от пролетния локдаун и всички мерки срещу коронавируса. Това коментира в..

обновено на 21.01.21 в 14:59
Стефан Георгиев

Ст. Георгиев: Не повишаваме качеството на демокрацията с предстоящите избори

За какво гласуваме всъщност? За придобилата вече практика демократична същност на изборите през 2021 година и за всички съмнения именно към тази вече създадена демократична система (повече като написани правила), за особената пандемична обстановка, в която ще се проведат изборите тази година, както и каква е мотивацията на гражданите да отидат или..

публикувано на 21.01.21 в 11:45

Ден на родилната помощ в България

Бабинден е един от най-големите народни женски празници. Посветен е на бабите – това са жените, които помагат при раждане, на младите булки и невести. От древността този ден е подчинен на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са бабували на родилките. Първото българско бебе (момиченце) за годината се роди във Варна в..

публикувано на 21.01.21 в 08:50
доц. Росен Калпачки

Няма пряка връзка между тежестта на Covid-19 и неврологичните усложнения

Лекарите от УМБАЛ "Св. Анна" приложиха плазмафереза, за да спасят 60-годишен мъж от тотална парализа в резултат от развитието на синдрома Гилен-Баре, в следствие на преболедувана инфекция от Covid-19.  Доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в столичната УМБАЛ „Света Анна”, коментира случая в "Нашият ден": " Гилен-Баре е тежко..

обновено на 20.01.21 в 16:21

Харалан Александров: Обществото ни е силно фрагментирано – електорално, ментално и културно

Може би конкретните събития около встъпването в длъжност (или както го наричат напоследък инаугурация) на новия президент на САЩ Джо Байдън изглеждат като нещо, което не ни засяга пряко. Световният избирател обаче се променя под въздействието на тази динамика и вероятно променя мястото, на което се намира. Дали и как?   Социалният антрополог Харалан..

обновено на 20.01.21 в 13:17