Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доверието в медиите по време на криза

| обновено на 28.04.20 в 12:04
Снимка: БГНЕС

Медията има изключително важна роля по време на бедствия. Тя и журналистите стават почти толкова важни за защитата на хората, колкото лекарите. Какво е доверието в медиите по време на криза, коментира медийният експерт проф. Георги Лозанов в "Нашият ден".

"Изследването на Стопанския факултет към СУ изразява едно твърде общо отношение към медиите. Те не будят доверие у младите (особено последните години, когато говорим за ситуация на постистина, за фалшиви новини), които интензивно използват онлайн медиите и въобще гледат на интернет като на медия. Много пъти съм казвал, че нямаме основание за това – интернет не е медия, интернет е информационен битак, на който можеш да намериш всичко, вкл. и задълбочени анализи и информации, но и всякакви лъжи, стратегии и манипулации."  

Така проф. Георги Лозанов коментира експресно проучване сред студентите, направено от Стопанския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски", фондация Каузи и Junction Bulgaria по по методика на Edelman Trust Barometer 2020, представящо различните нагласи и степени на доверие на младите хора по отношение на мерките срещу Covid-19. Според това изследване недоверието на студентите към медиите е 79%.

"Тези 21% доверие ги приемам по-скоро като обща оценка за медийната ситуация, особено пък в България, която вече 3 години е на 111-о място по свобода на словото и хората са с убеждението, че медиите в голяма степен са зависими и т.н. 

Специално по отношение на коронавируса и пандемията, аз мисля, че медиите в информационен план си вършат работата. Второ, че нямат алтернатива – тези млади хора или който и да е – откъде другаде, освен от медиите, да се информират. Каквото и доверие към институциите да имаш, към ген. Мутафчийски лично, ти научаваш това, което той мисли, през медията."

Ива Дойчинова и Георги ЛозановДоверието към медиите пада като цяло – това е процес, който не е нито нов, нито изцяло български, макар че в България той е в най-плашещите му форми... "Преди 10 години с проф. Ивайло Знеполски направихме конференция с най-големите експерти в сферата на медиите. Неин наслов беше "Демокрацията болна от своите медии". Още преди 10 години медиите станаха диагноза. Заради фалшивите новини и разбира се, заради политиките на корпоративен натиск, който в България се чувства осезаемо и който води до освобождаване на журналисти. В последните случаи беше използвано извънредното положение, за да не се забележи в общия кръг от мерки..." 

Всичко зависи от гражданската реакция

"От това обществото да е чувствително и да си пази журналистите, защото добрите, независимите журналисти винаги са подложени на натиск и на риск."

Чуйте проф. Георги Лозанов в звуковия файл.

Журналистите Огнян и Живка Атанасови коментираха ситуацията и медийното говорене в Австрия. В Австрия в началото на май се очаква да започне разхлабване на мерките. 

"От вчера набира скорост един нов скандал, относно заседание на правителството от 13 март, където Себастиан Курц е обвинен, че е искал да се заиграе със страховете на хората. Това за първи път е нещо тревожно. Иначе, Курц излиза всеки вторник в 11 часа, за да съобщи на населението какви мерки ще се приемат от тук нататък. Мерките в Австрия не са толкова строги – абсолютно спокойно можеш да се разхождаш. Лично моето усещане е за липса на всякаква паника. Но изключително дисциплинирано се спазват мерките." – каза Живка Атанасова.

"Медиите не могат да бъдат виновни за това, което се случва. Медиите отразяват. Дали на някого му харесва или не – е друг въпрос. Дали някой насилва медиите или не – това също е друг въпрос." – каза Огнян Атанасов и поднесе своя аплауз към медиите "за това, че те са на предпърва линия".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54