Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Неделчо Тотев

Отливът на пациенти в общинските болници води до рязък спад на приходите

Чирпан - болница
Снимка: mbalchirpan.com

Трудно е да говорим за опит в едно заболяване, което е започнало преди месец и половина. Опитът ни по-скоро е граден през годините през всички грипни епидемии, които сами по себе си не се различават кой знае колко от коронавирусната инфекция, с тая разлика, че тук нещата малко се позатегнаха, малко се попрекспонираха. Това каза д-р Неделчо Тотев, управител на болницата в Чирпан, председател на УС на Сдружението на общинските болници в България, в здравната рубрика на "Нашият ден"

Заговори се за пандемично разпространение на Covid-19 и това донякъде създаде един по-различен подход. Конкретно за този тип инфекция малко общински болници могат да се "похвалят", че са изградили опит. Теоретично би трябвало да си подготвен – на базата на всички давани препоръки, а практически, когато се изправиш пред такъв болен, ти си действаш рутинно, както при всички други. 

При нас в болницата в Чирпан все още не е попадал такъв пациент. В случай че попадне, би трябвало да карантинираме цялото отделение, заедно с персонала, който се е сблъскал с него. Това на практика не би било добър вариант, защото би блокирало другата работа в отделението. 

По отношение на колегите, аз мога да говоря, без да бъда категоричен, всеки гледа да си реши нещата в текущ порядък, колкото се може по-бързо, защото времето е много кратко, за да се снабдим и да продължаваме да се снабдяваме с всичките предпазни средства. Второ, галопиращите цени на предпазните средства ни карат да търсим дарителски фондове, да мобилизираме местните фирми и фирмички и да молим за помощ, защото със средствата, с които разполагаме, не бихме могли да се похвалим, че можем да закупим всичко необходимо.

Слава Богу, няма много общински болници, които да са "овършани" от този вирус

Спирането на плановите операции, спирането на женските и детски консултации, психозата, която се създаде у населението, доведоха до един сериозен отлив на пациентопотока към болниците. Рязко спаднаха приходите. Тази стагнация нас ни изправя на нокти. Като няма пациенти, няма да има средства, няма да имаме ресурс, с който да си позволим да купуваме и да заплащаме нещо по-читаво като възнаграждение, с което да задържаме персонала. Персоналът е пред пенсия или пенсионери и е на такава възраст, в която започва да се замисля дали да продължи да работи... А това е още един проблем за нас – малките болници.

Разговорът с д-р Неделчо Тотев, управител на болницата в Чирпан, председател на УС на Сдружението на общинските болници в България, е част от кампанията на БНР, осъществявана от програма "Христо Ботев", "За здравето – заедно в борбата с коронавируса". Целта на тази кампания е с помощта на водещи специалисти – лекари и учени, да даде вярна и точна информация за всички въпроси, свързани със здравната ситуация в момента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Войните на Русия с Украйна и Иран с Израел са прокси войни

Израел и Иран в центъра на вниманието на света днес. Изместиха ли събитията в Близкия изток Украйна? Каква е връзката между САЩ, Русия и войната в Украйна с конфликта между Иран и Израел, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет.   Връзката между Иран – Израел..

публикувано на 19.04.24 в 18:10

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40