Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорите, които пеят

14 и 21 май от 11 часа

БНР Новини

Много често талантът не идва сам. Особено в изкуството. Има композитори, които рисуват или художници, които композират. Има певци, които пишат  романи или писатели, чиято живопис е като поезия. Има и актьори, които пеят. И не просто пеят, а пеят удивително. 

Актьорската професия е свързана неразривно с музиката. Сякаш честото превъплъщение в различни образи бележи душите им с по-голяма дълбочина, наситеност на чувствата и мощна емоционалност. Затова, когато чуем някой актьор да пее, въздействието е два пъти по-силно, дори и да няма забележителни гласови данни.

На 14 и 21 май от 11 часа в предаването „Музикална мрежа“ слушателите на програма Христо Ботев ще имат възможност да се срещнат с музикалния талант на бележити актьори като Васил Михайлов, София Лорен, Жан Габен, Антонио Бандерас, Ванеса Паради, Джоко Росич, Мерил Стрийп, Еди Мърфи, Татяна Лолова, Джони Деп, Никол Кидман, Робърт Дауни Джуниър, Мая Новоселска, Силви Вартан, Жерар Депардийо, Тодор Колев, Катрин Деньов, Марлон Брандо, Искра Радева, Бриджит Бардо и Ален Делон.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Време е за Искри!

Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио обявява за 41-ви път "Искри", най-старият и авторитетен конкурс у нас за литературни произведения, написани от деца. Конкурсът не задава теми, оставяме ги на въображението на участниците. Очакваме не повече от три от вашите приказки, разкази, стихотворения и гатанки на имейл:..

публикувано на 23.02.24 в 17:29

Валери Петров: Човекът това е езикът му

Преди три десетилетия, още в първите месеци живот на поредицата "За думите", окрилени от дързостта на начинаещите, се обърнахме към едни от най-талантливите и обичани български творци и обаятелни обществени фигури с въпроси за българския език, процесите в речта ни, тяхната лична история с думите. За щастие те с готовност и отговорност приеха да..

публикувано на 22.02.24 в 09:31

Проф. Мари Врина-Николов за срещата си с българския език в запис от 26 юли 1995 г.

Мари Врина е изтъкната изследователка на българския език, литература и култура и утвърдена преводачка от български език във Франция. Безспорни са заслугите ѝ за популяризиране на българската литература и език. Била е преподавателка в Софийския университет, преподава в Националния институт за източни езици и култури в Париж. Член е на редакционните..

публикувано на 15.02.24 в 09:30
Сливенската чаршия

Опитвали ли сте мерсин, а гаруса?

Нищо чудно дори не сте чували тези думи, особено ако не живеете близо до морето. И аз не ги бях срещала преди за тях и най-вече за това, което назовават, да разкаже нашата мила сладкодумна слушателка Екатерина Владева от Средец, родена в Сливен. Госпожа Владева пазеше спомените на няколко поколения и ги предаваше толкова сладкодумно и образно, че..

публикувано на 15.02.24 в 08:05
Богомил Алексиев, Ваня Моллова и Венета Гаврилова

Как говори радиото днес

Този въпрос зададох преди 10 години на двама от ветераните говорители в БНР – Ваня Моллова и Богомил Алексиев. Навярно младите ни слушатели трудно ще си представят, че преди няколко десетилетия по единственото радио звучаха гласовете не на журналисти, а на говорители, които четяха на изряден книжовен език с школуван глас и произношение старателно..

публикувано на 14.02.24 в 17:05