Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Актьорите, които пеят

14 и 21 май от 11 часа

БНР Новини

Много често талантът не идва сам. Особено в изкуството. Има композитори, които рисуват или художници, които композират. Има певци, които пишат  романи или писатели, чиято живопис е като поезия. Има и актьори, които пеят. И не просто пеят, а пеят удивително. 

Актьорската професия е свързана неразривно с музиката. Сякаш честото превъплъщение в различни образи бележи душите им с по-голяма дълбочина, наситеност на чувствата и мощна емоционалност. Затова, когато чуем някой актьор да пее, въздействието е два пъти по-силно, дори и да няма забележителни гласови данни.

На 14 и 21 май от 11 часа в предаването „Музикална мрежа“ слушателите на програма Христо Ботев ще имат възможност да се срещнат с музикалния талант на бележити актьори като Васил Михайлов, София Лорен, Жан Габен, Антонио Бандерас, Ванеса Паради, Джоко Росич, Мерил Стрийп, Еди Мърфи, Татяна Лолова, Джони Деп, Никол Кидман, Робърт Дауни Джуниър, Мая Новоселска, Силви Вартан, Жерар Депардийо, Тодор Колев, Катрин Деньов, Марлон Брандо, Искра Радева, Бриджит Бардо и Ален Делон.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Спас Господов в страната на амазонките“ – друг поглед към триединството на човека

„Спас Господов в страната на амазонките“ е новият роман на Антон Баев, сътворен в изолация. Авторът нарича творбата си „самопишещ се роман“ и благодари на всички свои приятели, отзовали се с коментари под ежедневните текстове, публикувани в социалните мрежи в продължение на много дни по време на карантината и накрая събрани в книга...

публикувано на 02.02.21 в 13:05
Пати Остин и Кристиян Бояджиев, 2017 г.

Докато те нямаше

В началото на срещата в „Изпята поезия“ на 15 ноември от 17 часа ще чуете прекрасно изпълнение на гостувалата в България американска певица Пати Остин. Тя представя оригинален, нов прочит на „Till There Was You“, („Докато те нямаше“ ако имаме предвид съдържанието на песенния текст). Според много хора по света това е песен на „Бийтълс“. И е вярно, но…..

публикувано на 15.11.20 в 09:10
Кадър от

Чешкото участие на София филм фест

Чешкият център се включва в лятното издание 24-тото издание на София филм фест. Ще видим шест филма - три игрални и три документални, произведени или съпродуцирани от Чехия. С нетърпение се чака филмът "Шарлатан" на Агнешка Холанд, копродукция на Чехия-Ирландия-Словакия-Полша.  Филмът е вдъхновен от историята на лечителя Ян Миколашек, който използва..

публикувано на 10.07.20 в 09:58

Изчезналата музика на България

Спомняте ли си цветята от края на 80-те? Тогава бяха написани част от най-хубавите страници от българската музикална история. "Кале", "Ревю", "Субдибула", "Нова генерация" – тези групи от аналоговата ера и днес звучат актуално, проблемът е, че песните от онова време са записвани на несигурни носители, част от които останаха в онова време, наред с..

публикувано на 28.11.19 в 10:50
Богдана Карадочева

Среща с българската музика от 50-те и 60-те

От ефира на "Нашият ден" певицата Богдана Карадочева отправя покана към всички любители на хубавата българска песен. Тази вечер, 18 ноември, от 18 часа в зала 3 на НДК предстои концертът "Първите в естрадата". Благотворителният бенефис–спектакъл ще представи звездите на десетилетието 1953-1963 – според мнозина времето, през което са създадени повечето..

публикувано на 18.11.19 в 13:03