Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се докара, както ѝ прилича

Историческата сграда на Централната баня в София е обект на спор за бъдещото й предназначение
Снимка: БГНЕС

На 13 май 1913 г. е открита сградата на Централната минерална баня. Онази прекрасна сграда в историческия център, около който е възникнал градът ни, сега се руши. Централното ѝ фоайе е музей, а северното крило не просто пустее, а се руши от години. В момента тече конкурс за концесия, който трябва да определи какво да бъде и как да се ползва. 

През това време водата се излива със скорост 7200 литра на всеки час директно в канала – това установиха групата Destructive Creation през февруари, когато водеща тема на новините беше водната криза в Перник.

Днес се твърди, че банята няма как да функционира като баня, понеже нямало достатъчен дебит. Тя е затворена, както са затворени и другите 40 минерални извора в столицата.

В "Нашият ден" журналистката Антоанета Салфидж цитира запазен архив от далечната 1881 година, когато наместникът на турската власт Ахмед паша иска банята да остане под турска юрисдикция.

Градското управление обаче заявява, "че си знае, че баните са градски, че трябва да се използват от гражданите и преустройството им не е за по-голям доход, а да се докарат както им прилича."

Така се взема решението банята да се прехвърли към общината, която тегли голям кредит, за да построи банята. Това се случва във военно време, но въпреки това сградата е издигната "така както ѝ прилича".

13 май 1913 г. се оказва "отпушваща" дата, което не е случайно, за да се отвори един лечебен извор, той трябва да бъде отпушен – което е и подходяща метафора за днешния ден преди окончателното вдигането на извънредните мерки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53

Сърдечносъдовата смъртност у нас – почти три пъти по-висока от средната за ЕС

Високата сърдечносъдова смъртност в България е предизвикателство, което изисква сериозни мерки за превенция и лечение. Доц. Васил Трайков, председател на дружеството на кардиолозите в България, подчерта по-рано пред БНР неотложността на проблема, като заяви, че в Националната здравна стратегия са заложени конкретни мерки за борба с проблема.  Това..

обновено на 25.04.24 в 06:48
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26