Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да се докара, както ѝ прилича

Историческата сграда на Централната баня в София е обект на спор за бъдещото й предназначение
Снимка: БГНЕС

На 13 май 1913 г. е открита сградата на Централната минерална баня. Онази прекрасна сграда в историческия център, около който е възникнал градът ни, сега се руши. Централното ѝ фоайе е музей, а северното крило не просто пустее, а се руши от години. В момента тече конкурс за концесия, който трябва да определи какво да бъде и как да се ползва. 

През това време водата се излива със скорост 7200 литра на всеки час директно в канала – това установиха групата Destructive Creation през февруари, когато водеща тема на новините беше водната криза в Перник.

Днес се твърди, че банята няма как да функционира като баня, понеже нямало достатъчен дебит. Тя е затворена, както са затворени и другите 40 минерални извора в столицата.

В "Нашият ден" журналистката Антоанета Салфидж цитира запазен архив от далечната 1881 година, когато наместникът на турската власт Ахмед паша иска банята да остане под турска юрисдикция.

Градското управление обаче заявява, "че си знае, че баните са градски, че трябва да се използват от гражданите и преустройството им не е за по-голям доход, а да се докарат както им прилича."

Така се взема решението банята да се прехвърли към общината, която тегли голям кредит, за да построи банята. Това се случва във военно време, но въпреки това сградата е издигната "така както ѝ прилича".

13 май 1913 г. се оказва "отпушваща" дата, което не е случайно, за да се отвори един лечебен извор, той трябва да бъде отпушен – което е и подходяща метафора за днешния ден преди окончателното вдигането на извънредните мерки.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Старата игра и новото време

Стартирало с година закъснение, юбилейното издание на Европейското първенство по футбол остави в името си 2020 година (EURO 2020), но за първи път в своята история пътешества между 11 страни, и то по време на пандемия, проследявайки на дължина и широчина континента.  От Билбао до Санкт Петербург и от Дъблин до Баку футболът е този, който днес обвързва..

публикувано на 21.06.21 в 14:57

Неизвестният архив на придворния фотограф на Фердинанд

"Непознатият фотограф“ е изложба с фотографии на Георг Волц – в София в галерия "Синтезис".  Това е първото задълбочено представяне на работата на един от най-значимите български фотографи от края на XIX и началото на ХХ век Георг Волц .  Той живее и работи в България от 90-те години на ХIХ век е след 1905 година е дворцов фотограф на..

публикувано на 21.06.21 в 14:31

Експерт от опит – професия и мисия

Експерт от опит – една необичайна професия, която не се радва на особена популярност, от една страна, защото е относително нова – по-малко от десет години са минали откакто е станала част от Националната класификация на длъжностите и професиите, а от друга – защото е доста трудна.  Трудна е по няколко причини,  трудностите са на всички нива – като се..

публикувано на 21.06.21 в 13:04

Да прекосиш Атлантика в подкрепа на донорството

Стефан и Максим Иванови прекосиха Атлантика с гребна лодка за 105 дни. Тяхното плаване започна точно преди година и една седмица. Плаването е с кауза – подкрепа на донорството и инициативата “Да! За живот!“. Стефан и Максим Иванови са главни герои в “Нашият ден“ Защо точно тази кауза? “Нямаме близки, които имат нужда от..

публикувано на 21.06.21 в 11:18
Андрей Ковачев

Проблемът между България и РСМ не трябва да става част от ЕС

Днес е денят на загиналите българи за Македония. Отбелязва се от 1923 година на църковния празник Свети дух по инициатива на Македонската студентска организация “Вардар“.  През 1934 година този празник е забранен, но се възражда през 1990-та. Така става известен и като Ден на Македония в България. В тази ключовата седмица – поглед към..

публикувано на 21.06.21 в 11:17