Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На дюните може с багер, но не и с палатка

Иракли, снимка от 2016 г.
Снимка: БГНЕС

През първия уикенд, в който отпаднаха ограниченията за пътуване, се разбра, че достъпът до плажа за природосъобразен туризъм "Иракли" е преграден на две места, където има начални строителни дейности. 

Два месеца изолация чакахме, за да се върнем към нормалното. Днес се питаме кое е нормата за Черноморието?

"Нормално" ли е например онова, което се случва с малкото останали незастроени кътчета? Или минава за "нормално" просто защото тече от години, изтощихме се от изгубени битки, а поколение деца порасна по протести в защита на Пирин, Иракли, Странджа, къмпинг "Корал" (списъкът не е нито изчерпателен, нито окончателен).

До плажа на Иракли сега се стига само с багер, а става въпрос за два имота, за които са регистрирани инвестиционни предложения за строителство. И двата имота са със статут на земеделска земя в защитени зони от "Натура 2000" и според решения от февруари 2020 г. на Регионалната екоинспекция в Бургас е отказано одобрението за строителство в тях.

Междувременно в НС беше внесен проект за още по-строга забрана и глоби за палатки и къмпингуване. Другите куриозни мерки в подкрепа на туризма включват субсидия за полети от чужбина, карантина за желаещите да летуват в чужбина, намаление на "такса шезлонг". 

Докато социалните мрежи обсъждат поредната недомислица, се извършва строителство в защитени зони и планомерно унищожаване на малкото останали незастроени кътчета. 

Чуйте в звуковия файл печалния обзор на Вера Стаевска от инициативата „Зелени закони“. Тъжният списък на нарушенията започва от най-северната и стига до най-южната част на Черноморската ивица.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Innovation Explorer 2024 – форумът на иновациите на бъдещето

На 22-ри февруари 2024 г. в зала “Джон Атанасов”, София Тех Парк, България отбелязва 10-ата годишнина на международния форум за иновации Innovation Explorer. Организатор е агенцията за иновации Innovation Starter, която също отбелязва рожден ден заедно с празника на форума. Събитието ще комбинира шоу програма с футуристични лекции за бъдещето,..

обновено на 20.02.24 в 12:42

Димитър Стоянов: Журналистите трябва да останат кучетата пазачи на демокрацията

Какви са пътищата и начините на финансиране на малките независими медии и каква е мотивацията да се занимаваш с разследваща журналистика у нас? В светлината на наскоро нашумелите скандални имотни разкрития във висшите политически кръгове на сайта "Бърд" разследващият журналист Димитър Стоянов говори в "Нашият ден" за това съществува ли..

публикувано на 20.02.24 в 10:45

Стартира форум за насърчаване на инвестициите и възможностите за общините

Българската агенция за инвестиции (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) организира на днешния 20 февруари форум "Привличане на инвестиции и финансиране – възможности за общините". Събитието се провежда на територията на София Тех Парк – сграда "Инкубатор", зала "The Venue", от 11:00 часа. Целта на събитието е да бъде..

обновено на 20.02.24 в 10:21
Дискусията на тема

"Дамски форум": Мястото на жените в бизнеса у нас

Сдружение "Дамски форум" проведе трета по ред конференция под надслов "Силата на разнообразието: Да променим стереотипите". Сдружението има 15 години опит в подкрепата на жените в корпоративния свят и в него членуват над 150 жени, които заемат високи ръководни позиции или развиват успешно собствени компании. Сред специалните гости на конференцията..

публикувано на 20.02.24 в 10:14
Левски като знаменосец в четата на Панайот Хитов (1867 г.)

Пратениците избират да възкръснат

Васил Иванов Кунчев. Левски. Дяконът. Апостолът... Иконата на България, която трудно намира своя храм. Безумната народна любов и още по-безумното народно предателство. Една дума с четири въпросителни: “Народе????“ От рождението до възкресението му. "Аз съм Левски" – незаснетият филм за Апостола По какво се различава Пратеникът от обикновения..

обновено на 19.02.24 в 12:31