Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На дюните може с багер, но не и с палатка

Иракли, снимка от 2016 г.
Снимка: БГНЕС

През първия уикенд, в който отпаднаха ограниченията за пътуване, се разбра, че достъпът до плажа за природосъобразен туризъм "Иракли" е преграден на две места, където има начални строителни дейности. 

Два месеца изолация чакахме, за да се върнем към нормалното. Днес се питаме кое е нормата за Черноморието?

"Нормално" ли е например онова, което се случва с малкото останали незастроени кътчета? Или минава за "нормално" просто защото тече от години, изтощихме се от изгубени битки, а поколение деца порасна по протести в защита на Пирин, Иракли, Странджа, къмпинг "Корал" (списъкът не е нито изчерпателен, нито окончателен).

До плажа на Иракли сега се стига само с багер, а става въпрос за два имота, за които са регистрирани инвестиционни предложения за строителство. И двата имота са със статут на земеделска земя в защитени зони от "Натура 2000" и според решения от февруари 2020 г. на Регионалната екоинспекция в Бургас е отказано одобрението за строителство в тях.

Междувременно в НС беше внесен проект за още по-строга забрана и глоби за палатки и къмпингуване. Другите куриозни мерки в подкрепа на туризма включват субсидия за полети от чужбина, карантина за желаещите да летуват в чужбина, намаление на "такса шезлонг". 

Докато социалните мрежи обсъждат поредната недомислица, се извършва строителство в защитени зони и планомерно унищожаване на малкото останали незастроени кътчета. 

Чуйте в звуковия файл печалния обзор на Вера Стаевска от инициативата „Зелени закони“. Тъжният списък на нарушенията започва от най-северната и стига до най-южната част на Черноморската ивица.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват Дни на нулевоенергийните сгради в Смолян

Дни на нулевоенергийните сгради се провеждат в Смолян от 23 до 25 септември.  Те са инициатива на Камарата на строителите в България и Центъра за енергийна ефективност.  Програмата на дните предлага поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителство на почти нулевоенергийни сгради от Европа и България,..

публикувано на 23.09.21 в 11:16

Биофермерът Васил Ралчев и другото лице на земеделието

Васил Ралчев развива семеен малък бизнес. Той е производител на биоплодове и зеленчуци, както и на етерично-маслени култури. Васил Ралчев е главен герой в “Нашият ден“. Защо земеделие ? „Вярвам, че това е сектор, който не е достатъчно добре развит у нас. Конкуренцията не е голяма, а и нейната възраст е застаряваща, средната е..

публикувано на 23.09.21 в 10:20

Бъдеще за малките населени места в България – реалност или утопия

Регионите са важни, защото те ни дават много повече от това да се движим свободно между отделните населени места. Дават ни право и възможност на собствен избор – да останем там, където се чувстваме най-уверени. Тази година се проведе Шестото издание на гражданския форум "Добрич в бъдеще време". Форумът е инициатива на добричкото сдружение..

публикувано на 23.09.21 в 09:12

Възможни прекъсвания на сигнала на програма “Христо Ботев“ заради профилактика

На 23 септември  ще бъде извършена планова техническа  профилактика от 9 до 17 часа на предавателя на ултракъси вълни СВОГЕ 5 на честота 94.3 мегахерца. Възможни са прекъсвания на сигнала. Можете да слушате програма „Хр. Ботев“ през интернет сайта player.bnr.bg.

публикувано на 23.09.21 в 06:00

Проф. Огнян Герджиков: Трябва да се гордеем с творците си

На 22 септември е последната вечер на “Театър пред театъра“, посветена на Иван Вазов. България чества 113 години независимост Втора годишна награда за духовен принос на името на Иван Вазов ще бъде връчена днес от президента Румен Радев. Събитието ще започне в 20:00 часа в Народния театър "Иван Вазов" и се провежда в рамките на..

публикувано на 22.09.21 в 11:16