Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На дюните може с багер, но не и с палатка

Иракли, снимка от 2016 г.
Снимка: БГНЕС

През първия уикенд, в който отпаднаха ограниченията за пътуване, се разбра, че достъпът до плажа за природосъобразен туризъм "Иракли" е преграден на две места, където има начални строителни дейности. 

Два месеца изолация чакахме, за да се върнем към нормалното. Днес се питаме кое е нормата за Черноморието?

"Нормално" ли е например онова, което се случва с малкото останали незастроени кътчета? Или минава за "нормално" просто защото тече от години, изтощихме се от изгубени битки, а поколение деца порасна по протести в защита на Пирин, Иракли, Странджа, къмпинг "Корал" (списъкът не е нито изчерпателен, нито окончателен).

До плажа на Иракли сега се стига само с багер, а става въпрос за два имота, за които са регистрирани инвестиционни предложения за строителство. И двата имота са със статут на земеделска земя в защитени зони от "Натура 2000" и според решения от февруари 2020 г. на Регионалната екоинспекция в Бургас е отказано одобрението за строителство в тях.

Междувременно в НС беше внесен проект за още по-строга забрана и глоби за палатки и къмпингуване. Другите куриозни мерки в подкрепа на туризма включват субсидия за полети от чужбина, карантина за желаещите да летуват в чужбина, намаление на "такса шезлонг". 

Докато социалните мрежи обсъждат поредната недомислица, се извършва строителство в защитени зони и планомерно унищожаване на малкото останали незастроени кътчета. 

Чуйте в звуковия файл печалния обзор на Вера Стаевска от инициативата „Зелени закони“. Тъжният списък на нарушенията започва от най-северната и стига до най-южната част на Черноморската ивица.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Самюел Джонсън

Патриотизмът – граници на понятието

Английският писател и публицист Самюъл Джонсън преди близо три века изрича: "Патриотизмът е последното убежище на негодника", и тази крилата фраза е взета на въоръжение по-късно от Лев Толстой, а се цитира до днес постоянно от мнозина. Какво имат предвид двамата класици? Каква е разликата между любовта към Отечеството и войнстващата националистическа..

публикувано на 04.12.23 в 12:25

Ремонтът на обсерваторията в Борисовата градина продължава с нова бригада

Най-старата астрономическа обсерватория в България, разположена в Борисовата градина и принадлежаща на СУ "Св. Климент Охридски", се намира в по-лошо състояние, отколкото преди започването на дългоочаквания ремонт. Според отчети от екипа на катедра "Астрономия" при Физическия факултет на университета, сградите на обсерваторията са силно..

обновено на 04.12.23 в 12:17
Добрич

"Лаборатория: Млад предприемач": Какви идеи за икономиката на Добрич имат младите?

В град Добрич, благодарение на новосформираната младежка инициатива "CultureHUB", Световната седмица на предприемачеството беше отбелязана със специално събитие за гимназисти, наречено "Лаборатория: Млад предприемач". Този нестандартен формат на конкурс за предприемачески идеи, наречен "Incubator", предостави възможност на младите участници..

обновено на 04.12.23 в 11:24

Във Велико Търново създават първия сайт у нас с регистър на паметниците на културата

Община Велико Търново представи новата инициатива за включване на паметниците на културата в електронен регистър, който ще предостави подробна информация за всеки обект. Този иновативен проект има за цел да осигури масов достъп до богатото културно наследство на региона и да популяризира малко известните обекти, които до този момент не са ставали..

обновено на 04.12.23 в 11:03

Министерството на туризма прави роуд шоу във Великобритания

Министерството на туризма на Република България ще представи българския туризъм на специално организирано роуд шоу във Великобритания. Събитието, което се провежда в периода от 4-и до 7-ми декември 2023 година, има за цел да представи многообразието и възможностите на българските туристически дестинации на британската публика и туристическия..

обновено на 04.12.23 в 10:40