Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съвместна продукция на програма "Христо Ботев" и радио Шумен

Ще изчезне ли язовир "Тича"

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда и водите разпореди на ВиК - Шумен и ВиК - Търговище спешно да предприемат мерки за намиране на алтернативни водоизточници. Причината е намаляващият обем на язовир „Тича“ и по-малкото количество вода, годно за питейно-битови нужди.

Двете дружества трябва максимално да ограничат ползването на вода за промишлени цели, от която пият и се мият жителите на Шумен, Велики Преслав и Търговище.

Според хората от селата Сушина и Ловец, резкият спад в нивото на „Тича“ е започнал през лятото на миналата година. Тогава няколко ръкава са се отдръпнали, а днес дори пет-шест от тях са изчезнали от картата на язовира.

Всеки месец нивото на водоема спада с над 2 млн. кубични метра, сега неговият обем е почти наполовина.

В момента в „Тича“ има малко над 160 милиона кубични метра вода. Притокът към него остава малък, а равнището му продължава да намалява.

Дългоочакваният договор за изграждане на ВиК инфраструктура по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ на стойност 126 млн. лв.  вече е факт. Парите са за подмяна на довеждащия водопровод от язовир "Тича”, за изграждане на пречиствателната станция за питейни води, подмяна на канализация, ремонти на помпени станции в Шумен, както и ВиК обекти в Нови пазар.

Малко след подписването на договора в края на април, водното дружество в Шумен е и с нов управител Жанета Панайотова. 

Екоминистерството задържа крехкото равновесие между нуждата от вода за напояване и вода за пиене, но има реална вероятност поливният сезон да се провали. В дискусията за съдбата на почти лишения от вода язовир “Тича”, което впрочем не е изолиран проблем, се включват и Димитър Куманов от сдружение “Балканка” и Христо Николов от “Напоителни системи”. 

На каква цена шуменци плащат водата си?

Димитър Куманов каза, че договорът за изграждане на ВиК инфраструктура е добра новина и че МОСВ този път си е свършило работата, но обърна внимание на факта, че част от загубите на язовир "Тича" идват от старата водопреносна мрежа, но има и "брутални кражби". Той наблегна и на нуждата вода от язовира да не се използва за промишлени нужди и предприятията от района да си осигурят собствени водоизточници.

Друг любопитен въпрос е, ако от ВиК осигуряват вода на предприятия не от района, на каква цена те плащат водата за промишлени нужди и колко плащат шуменци – да не се окаже, че плащат различно за една и съща вода.

"Вода от язовир "Тича" не се използва от 2018 г. за електроенергия" – каза Христо Николов, според него земеделският сезон ще приключи добре и ще има достатъчно вода за напояване на посеви.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Национален конкурс „Път към славата“ – Summer Camp 2020

Арт Център "Кърнолски" е неправителствена организация, която организира и провежда конкурси и фестивали в областта на детското изкуство. Димитър Кърнолски гостува в "Нашият ден" и разказа повече за тазгодишното издание осмо на фестивала  “Път Към Славата: Summer Camp” и за конкурса и за Лятната академия. "Доц. Етиен Леви, Искра Милкова, проф. Велимир..

публикувано на 13.08.20 в 12:50

Градски герои

Подлезите далеч не са любима част от градското пространство. Те безспорно са необходими, но ги използваме едва когато изчерпаме другите възможности.  За да бъде един подлез безопасен, като минимум условие е нужно да е осветен и чист. Има постоянна опасност обаче стените му бързо да се покрият с грозни надписи и драсканици.  Оказва се, че когато подлезът..

публикувано на 13.08.20 в 11:41
Николай Павлов - зам.-министър в Министерството на младежта и спорта

Николай Павлов: Младите хора искат да бъде чут техният глас

12 август е обявен за Международен ден на младежта от ООН през 1999 г. В България за първи път датата се отбелязва официално през 2007 г. Международният ден на младежта дава възможност на държавите по света да разгърнат потенциала на младите хора, да отбележат техните постижения и да планират начини за по-доброто им включване в развитието и прогреса на..

публикувано на 12.08.20 в 13:48

Винаги е време младите да вземат думата

За предизвикателствата пред младите днес, за протеста и мечтите, за реализацията, институциите и промените в света. В календара на ООН 12 август е отбелязан като Световен ден на младежта. Какво се случва с младежите по целия свят? Симона Димитрова, председател на Националния младежки форум, разказва в "Нашият ден": Време е младите да вземат думата "..

публикувано на 12.08.20 в 12:25
Андрей Ралев

Избери своето кътче природа и стани негов застъпник

Каузата по опазването на българската природа отново застава във фокуса на "Нашият ден" чрез събеседника в рубриката "Главен герой" Андрей Ралев. Ралев е един от създателите на Коалиция “За да остане природа в България”, активист в редица кампании и проекти, свързани с развитие на селските райони, устойчиво ползване на горите, опазване на реките. Занимава..

публикувано на 12.08.20 в 10:59