Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Коментар на седмицата: адвокат Свилена Димитрова

Качеството на здравеопазването по време на криза

Адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация
Снимка: bba-bulgaria

"Случилото се през последните 3 месеца беше изключително важно изпитание за здравната ни система, каза в "Коментар на седмицата" адвокат Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация.

Никой не беше готов за подобно предизвикателство и въпреки това болниците издържаха на натиска."

Сред важните изводи, които кризата наложи, адв. Димитрова открои това, че болниците са справили успешно и са доказали, че са равни в борбата с Covid-19, независимо дали са частни, общински или държавни.

Кризата не е преминала и се очаква бум на заболеваемостта, тъй като плановите операции бяха отложени, също така хората спряха да се преглеждат. 

Засега от Министерството на здравеопазването няма решение да се въведат задължителни РCR тестове, за да се гарантира безопасността на постъпващите за лечение, но редица болници така и така ги прилагат.


БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христофор Караджов

Христофор Караджов за политиката, социалните мрежи и отговорността

Как могат да бъдат регулирани социалните мрежи и гражданите да бъдат предпазени от фашизоидни политици, тероризъм и невярна информация в тях? Как изглежда България днес, погледната от САЩ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Христофор Караджов , преподавател по журналистика в Калифорнийския университет. "В България виждам битка..

публикувано на 05.06.23 в 08:55
Слизането на Св. Дух над апостолите.

Основаване и същност на Църквата

Разказът за слизането на Светия Дух над апостолите се намира в книгата "Деяния апостолски " , а празникът се чества на петдесетия ден след Възкресение Христово, който винаги се пада неделя. Господ Иисус Христос дава обещание на учениците Си за изпращане на Дух - Утешител, Който ще ги напътства във всяка истина и ще остане с тях, още преди да..

публикувано на 04.06.23 в 09:10
Асен Агов

Асен Агов: Мнозинствата се създават от избирателите, а не от политиците

Какво обърква гражданите днес, защо президентът се държи агресивно с политици, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Асен Агов , журналист и бивш политик. "Хората у нас се объркаха, защото дълго време не бяха осведомявани за всичко, което се случва у нас, а прокуратурата се държи като махленска охранителна организация.  Гражданите се..

публикувано на 04.06.23 в 08:45
Николай Стайков

Николай Стайков: Вече не спорим дали има корупционни механизми у нас

Какви процеси в държавата разкрива случаят "Осемте джуджета", разследван от АКФ (Антикорупционния фонд), след интервюто с Любена Павлова, бивша съпруга на Петър Петров (Еврото) – коментира Николай Стайков, разследващ журналист от АКФ, автор на разследването. През 2020, когато Николай Стайков представи разследването "Осемте джуджета“, главният..

публикувано на 03.06.23 в 09:00
Снимката е илюстративна.

Изпусна ли Европа AI революцията?

Страните от Г-7 са се споразумели, че трябва да приемат регулации за изкуствения интелект , които да са "базирани на риска" . Въпросните регулации трябва да съхранят отворена и благоприятна среда за развитието на дигиталните технологиите и да са основани на демократични ценности. Ще се създаде ли Закон за изкуствения интелект (AI) и..

публикувано на 02.06.23 в 15:40