Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментар на седмицата: адвокат Свилена Димитрова

Качеството на здравеопазването по време на криза

Адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация
Снимка: bba-bulgaria

"Случилото се през последните 3 месеца беше изключително важно изпитание за здравната ни система, каза в "Коментар на седмицата" адвокат Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация.

Никой не беше готов за подобно предизвикателство и въпреки това болниците издържаха на натиска."

Сред важните изводи, които кризата наложи, адв. Димитрова открои това, че болниците са справили успешно и са доказали, че са равни в борбата с Covid-19, независимо дали са частни, общински или държавни.

Кризата не е преминала и се очаква бум на заболеваемостта, тъй като плановите операции бяха отложени, също така хората спряха да се преглеждат. 

Засега от Министерството на здравеопазването няма решение да се въведат задължителни РCR тестове, за да се гарантира безопасността на постъпващите за лечение, но редица болници така и така ги прилагат.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Галев

Рекламата като политически обстрел

Преди още официално да стартира предизборната кампания 2 в 1, ние, обикновените избиратели, сме свидетели на грозни скандали, обвинения, подливане на вода между отделните политически субекти. Тези от нас, които не изключват телевизорите си, защото не искат да бъдат част от тази грозна игра, със сигурност предвиждат още по-тежки сцени между..

публикувано на 13.04.24 в 10:00

142 години училищно дело в село Сотиря

Село Сотиря се намира в Югоизточна България, на 7-8 км от общинския град Сливен. Разположено е в подножието на Стара планина и в него живеят над три хиляди човека. Селото е добре благоустроено – разполага с кметство, основно училище и целодневна детска градина. Медицинското обслужване е поето от трима общопрактикуващи лекари. Името му е..

публикувано на 13.04.24 в 09:10
Снимката е илюстративна

Продажба на недвижимо имущество и завещание

. В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Ангел Димитров от Бургас: От 15 години живея с една жена на семейни начала, без да имаме сключен граждански брак. Написах си завещание, в случай че стане нещо с мен, тя да наследи моята къща. Трябва..

публикувано на 12.04.24 в 15:45

Центърът за подводна археология в Созопол претендира за регионален статут

За потъналите праисторически селища, антични градове и кораби, за ценните богатства в Черно море, за подводната археология, популяризирането и опазването на световното подводно културно наследство в Черноморския регион – разговор в "Нашият ден" с д-р Найден Прахов , директор на Центъра за подводна археология в Созопол, който може скоро да се..

публикувано на 12.04.24 в 12:41
Адв. Петър Николов и Анелия Торошанова

Ще настъпи ли хаос с Шенген?

Граничните власти вече няма да проверяват за заместващо съгласие – съдебно решение или нотариално заверена декларация при пътуване на деца по въздух и по вода в Шенгенското пространство. Кой ще следи за родителското съгласие освен съда? Може ли да се очакват отвлечени неизвестно къде деца вследствие на не малкото родителски конфликти? Ще настъпи ли хаос с..

публикувано на 12.04.24 в 12:40