Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Коментар на седмицата: адвокат Свилена Димитрова

Качеството на здравеопазването по време на криза

Адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация
Снимка: bba-bulgaria

"Случилото се през последните 3 месеца беше изключително важно изпитание за здравната ни система, каза в "Коментар на седмицата" адвокат Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация.

Никой не беше готов за подобно предизвикателство и въпреки това болниците издържаха на натиска."

Сред важните изводи, които кризата наложи, адв. Димитрова открои това, че болниците са справили успешно и са доказали, че са равни в борбата с Covid-19, независимо дали са частни, общински или държавни.

Кризата не е преминала и се очаква бум на заболеваемостта, тъй като плановите операции бяха отложени, също така хората спряха да се преглеждат. 

Засега от Министерството на здравеопазването няма решение да се въведат задължителни РCR тестове, за да се гарантира безопасността на постъпващите за лечение, но редица болници така и така ги прилагат.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Димитров и Андрей Врабчев

Съюзите днес и националният интерес

“Съюз” е думата във фокус на това издание на предаването “Гласът на времето” . Неговата задача е да посочи ценностни ориентири в съюзяването на общества днес. Отправна точка е контекстът на войната, но дискусията съдържа и исторически анализ.  Предаването е своеобразна равносметка за активите и пасивите 15 години след като България стана..

публикувано на 16.05.22 в 10:45

Владимир Божилов: Човечеството и неговото космическо бъдеще

Космосът е неизчерпаем източник на знания за света около нас и за създаване на бъдещи науки. България е страна, която има своите предишни успехи в космическите науки и сега продължава да работи по космически изследвания, разказа доц. д-р Владимир Божилов – астрофизик, преподавател в катедра "Астрономия" на Физическия факултет към Софийския..

публикувано на 16.05.22 в 09:18

Български електронни обучения за деца – вече и на украински език

Български електронни обучения за деца вече са достъпни на украински език. Поредицата от електронни обучителни модули "Учим с Е-моционална интелигентност“ е подходяща за деца на възраст между 6 и 12 години и се състои от общо шест на брой курса, които вече са налични на украински език. Те са посветени на базисни емоции – "Радост“, "Страх“,..

публикувано на 16.05.22 в 09:08

Спас Иванов: Дигитализацията и киберсигурността в България са нарочно потискани

Имат ли държавите освен териториални граници и дигитални граници, и как могат да ги опазят, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Спас Иванов, специалист по киберсигурност. "Имат, разбира се. Това започнаха да доказват, първо,  по-изолираните държави като Китай и Северна Корея, а в последното десетилетие и Русия, която прави..

публикувано на 16.05.22 в 08:10

Нямам си човек!

Евангелският текст от третата неделя след Възкресение Христово ни напомня за цената на здравето и причините поради, които го губим. Къпалнята Витезда, името, на която в превод от еврейски значи "дом на милосърдието", се намира в Йерусалим. В нея на определено време слиза Ангел Господен, който раздвижва водата и тя има лечебно свойство за този, който..

публикувано на 15.05.22 в 09:10