Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Възможно ли е Възраждането без масоните

БНР Новини
Доц. д-р Спас Ташев и арх. Ивелин Любенов (прави), Румен Василев и Румен Леонидов (седнали)
Снимка: архив БНР

Възраждането ни не е случаен процес. То е следствие от замисъла на множество лица и личности, обединени от националната ни идея, от българското. Резултати от дейността им днес са видими, но не са видими връзките им с авторитетите по онова време в Руската и Османската империя, в западноевропейските държави.

Тези невидими контакти ни изглеждат невъзможни, но въпреки това са доказани факти.

Българските възрожденски апостоли не са действали сами. Те са вградени в пъзела на европейските освободителни движения, в основата на които е мощната „невидима“ организация – масонството.

Едно е сигурно – Възраждането и Освобождението ни нямаше да се случат без изключителната роля на Софроний Врачански, Петър Берон, Васил Априлов, Георги Раковски, Васил Левски, Драган Цанков – всички те са отделни брънки от световната братска верига на свободата.

Възраждането ни нямаше да бъде същото и без помощта на масони от ранга на Осман Пазвантоглу, ген. Кутузов, ген. Инзов, Решид паша, Адам Чарториски, Мидхат паша, Марко Антонио Канини, Джузепе Мацини, Джузепе Гарибалди. В една или друга степен те също са помогнали на своите български масонски братя, отдавайки братската си помощ. 

Написано на базата на безспорни доказателства, историческото изследване на журналиста Румен Василев „съблича“ до голо свенливите по традиция учебникарски истини и заблуди, вдига невидимата историческа завесата на родния ни Ренесанс.

В предаването участват още арх. Ивелин Любенов и доц. д-р Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Исторически музей, гр. Самоков

Накъде да поемем в почивните дни

Питате се накъде да поемете през почивните дни? Богатият архив на предаването "А сега накъде" разполага с ценни идеи за пътувания в рамките на деня. Предлагаме ви аудиоразходка до Самоков, където, по всичко личи, има какво да се види. Полезно е да се знае също, че наблизо е Мальовица, откъдето тръгват много маршрути във високото. Ако сте с деца –..

публикувано на 10.07.20 в 13:01

Аз ще бъда с чудна рокля, принтирах я сама

Модната индустрия е от онези, които ковид кризата ще промени радикално. В пред-ковид света глобалната модна индустрия произвеждаше около 150 милиарда артикула годишно, цифра далеч надхвърляща потребностите на световното население от облекло. Днес големите модни марки намаляват броя на физическите магазини и се пренастройват към онлайн продажби, но целият..

публикувано на 09.07.20 в 16:13
Картина от Стоян Венев

За тънкио намек и дебелио край

Става дума за не дотам свенливия и не дотам деликатния еротичен фолклор на предците ни. Впрочем, както и с всяка друга тема, от значение е кога и с кого говориш за „онези” неща. Мъжката подпийнала компания в селската кръчма или женската, също почерпена, на Бабинден са благодатната среда за размяна на доста пиперливи думи и жестове. За непосредствено..

публикувано на 07.07.20 в 18:03
Доха през нощта, гледана от залива Корниш

Мол за соколи в Доха

В „Покана за пътуване“ Магдалена Гигова разказва за впечатленията си от летището на Доха. Във времена на пандемия, в които можем само да мечтаем за самолетни полети, реших да ви разходя из Hamad International Airport – летището на Доха. И да ви водя на мол за соколи. Като имате предвид, че брутният вътрешен продукт на Катар е 200 млрд. долара, няма да..

публикувано на 07.07.20 в 10:40

Тиранията на богатия избор

Колкото повече избор имаме, с толкова повече свобода разполагаме. На теория е така, но следващия път, като се озовете пред стелаж с десетки видове портокалов сок или сос за спагети, вече не сте толкова убедени. Парадоксалното следствие от твърде много избор е, че се парализираме и отлагаме решението . Когато имаме твърде много избор, се плашим, че ще..

публикувано на 07.07.20 в 09:20