Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой:

Любен Дилов-син – между гласа на езика и тишината на гмуркането

Снимка: БГНЕС

Няма по-силна връзка от тази между баща и син и по-трудно преодоляване на желанието и постижението да бъдеш себе си. Любен Дилов-син е Главен герой в „Нашият ден“ в деня, в който фантастът Любен Дилов и негов баща си отива от този свят през 2008 година.

Срещата с Любен Дилов-син е приключение, което кара слушателя да навлиза все по-навътре в гората, без да се страхува, защото залогът на крайния пейзаж е невероятен и райски бряг с хоризонт в синьото – навътре в морето или океана. Журналист, писател, политик, медиен предприемач, сценарист в киното и телевизията, ментор в творчески проекти – почти невъзможна палитра за българските ширини от многобройните житейски и творчески роли на Любо, но и предизвикателство коя от тях е главната. 

„Много е подозрително да ти симпатизират много хора…“  казва Любен Дилов-син и допълва: „Живея между езика и гмуркането…“

10 юни се оказва съдбоносна дата за Любен и дори и със завръщането 30 години назад към първите демократични избори в България за Велико народно събрание.

„Получихме Велико народно събрание, в което нашите Червени бради ни завещаха една Конституция, на която още ѝ плащаме ядовете“, коментира Любен. „Преломен момент, в който България трябваше да избере пътя си. Избра може би не най-мъдрия, но най-миролюбивия път…“

Следва невероятна феерия от смях, сълзи, мъдрост и огромна доза Истина, изказана от Любен Дилов-син, който говори откровено и от позицията на директен участник в събитията през последните 30 години.

Как се срещат баща и син постфактум в радиоефира и в какво вярва Любен Дилов-син днес? Има ли смисъл да се откажеш от един печеливш проект за какаото? Кой ще участва в предстоящата дискусия за съдбата на българската култура в радиоефира, както и кой успя да се възползва от мерките за подпомагане на независимите артисти в България по време на криза? И защо Мадагаскар ни очаква с невероятно тъжните песни на моногамните гърбати китове – чуйте още в звуковия файл.

Мария Мира Христова разговаря с Любен Дилов-син. Звучи и гласът на фантаста Любен Дилов-баща, съхранен в Златния фонд на БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10

"Самоопределения на скулптурата" на "Шипка" 6

По случай своята 70-годишнина известният  художник, артист и скулптор Иван Русев предложи на своята публика, колеги и приятели изключително интересен проект, фокусиран върху базисните условия на скулптурата в днешно време.  В галерията на СБХ на "Шипка" 6, на целия първи етаж се представя иновативната експозиция, посветена на 70-годишнината на..

публикувано на 26.07.24 в 18:40

"Среща в Бургас" с музиката на Георги Милтиядов

Плевенската филхармония кани публиката на Бургас на 29 юли в Спортната зала на града, където ще има концерт-спектакъл с музиката на Георги Милтиядов . Спектакълът "Среща в Бургас" включва имената на изпълнителите:  Маргарита Хранова, Орлин Горанов, Силвия Кацарова, Цветан Недялков, Невена Пейкова, Квартет "Белканто" и др. Режисьор е Христо..

публикувано на 26.07.24 в 17:58