Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съвременни измерения на светостта

Снимка: Ани Петрова

Минала през множество превратности, Христовата църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. 

През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или няколко от тези Божи угодници. При все това има много никому непознати, освен на Бога, герои на духа, които безшумно, но последователно са прокарвали пътя на Божията правда. 

За тези скрити за човешкото око праведници, както и за ония, които са издълбали с живота си трайни следи в историята на човечеството, е отредена първата неделя след Петдесетница – на всички светии. 

Протойерей д-р Добромир Димитров, свещеник на Българската църковна община в Кент, Великобритания, и преподавател по църковно право в Православния богословски факултет на Великотърновския университет, се спира на живота на светиите и търси чрез техния опит разрешаване на проблемите в Църквата.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво ще ни донесе преброяването

Защо преброяването на населението е толкова важно, колкото са действия като изборите например?  Темата коментира в “Нашият ден“ Ивана Мурджева “Да се преброим – един много важен въпрос. Мисля, че повечето от нас го подценяват, защото им изглежда по-скоро някакво административно действие, което не се отнася до нашите задължения. И..

публикувано на 13.05.21 в 09:59
Устието на река Велека

Битките за Черноморието през 2021 г.

Симптом на какво е случващото се с устието на река Велека в Синеморец или кои ще са битките за Черноморието през 2021 година? Темата коментира в “Нашият ден“ Вера Стаевска от инициативата „Зелени закони“. “Велека е един от най-чувствителните в момента казуси, но проблемът е доста по-голям. Всички знаем – цялото наше Черноморие е..

публикувано на 13.05.21 в 09:17
Аркади Шарков

Болници и финансиране – възможно ли е да не са търговски дружества

Възможно ли е болниците да не са търговски дружества? Къде се корени проблемът за финансирането и управлението на болниците в системата на българското здравеопазване? Темите коментира в “Нашият ден“ Аркади Шарков , икономист в областта на здравеопазването. “Възможно е всичко, както се казва в юридически план. Въпросът е дали ще бъде..

обновено на 12.05.21 в 14:30

Сестринското обучение у нас – дефицити и възможности

На 12 май отбелязваме Световния ден на медицинските сестри. Отбелязва се от 1974 г. Инициативата е на Международния съвет на медицинските сестри (ICN). Датата е определена според рождената дата на Флорънс Найтингейл (1820 - 1910) – а нглийската медицинска сестра, която организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската..

публикувано на 12.05.21 в 12:17

Най-големият подарък е да се родиш в България

Какви ще бъдат кадрите, които ще останат след нас? Радослав Първанов е млад фотограф, който се е заел да съчетае лицата, традиционното българско облекло и историческите обекти.  Той отдава години от живота си за сътворяване на един проект за българина и българката. Завършва образованието си в Лондон и в Германия, но избира да се върне в..

публикувано на 12.05.21 в 10:58