Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои са новите "Изгряващи звезди"

Снимка: jabulgaria.org

Младежкият предприемачески форум „Изгряващи звезди“, организиран от „Джуниър ачийвмънт България“, тази година се проведе изцяло онлайн и излъчи своите финалисти. 

Тази година са кандидатствали над 500 младежи 63 екипа от ученици и 8 от студенти, създали проекти в последните десет месеца.

"Голяма част от проектите адресират екологични проблеми – каза Вера Петканчин, част от журито, оценяващо младежките идеи. Дали трупането на отпадъци, дали чистотата на въздуха, рециклирането на отпадъци, или възможността да обитаваме по-чиста среда – видяхме много иновативни разработки и при учениците, и при студентите.

И в учебните компании, и в живота има две посоки – едната е да се направи по-иновативен, по-технологичен продукт – и понякога е много трудно да се започне от нула и да стигне до прототип. 

Другата посока е бизнес ориентираната идея, която работи върху нещо вече създадено, и лесно и бързо може да навлезе в живота и да се реализира – да се измери като продажби и маркетингови възможности.

Бизнес идея без реализация не е твърде ценна, но и предпримачество без иновации е невъзможно."

Чуйте какво още каза Вера Петканчин за форума и за възможността младите хора да учат, като измислят собствени продукти, борят се за реализацията им и убеждават останалите в ползата от замисъла си.

Инж. Огнян Димитров, преподавател в Школа по мениджмънт към общински детски комплекс, гр. Пловдив, от години ръководи ученически екипи, които кандидатстват във форума "Изгряващи звезди".

Целта на школата, създадена преди 30 години, е да подготвя младите хора така, че да могат да се реализират в условията на преход и пазарна икономика.

"При нас те получават знания, които не получават в училище, както и практическа подготовка – каза инж. Димитров. Получават по-добра реализация, дори да не основат собствена фирма"

Един от отличените проекти е на отбор Tornado D’s за бележник от хартия, която може да се изтрива и в него да се пише отново, което го прави на практика вечен. Има и страници за управление на бюджет и други форми, подпомагащи притежателя на тефтера да бъде по-организиран, също така има от така любимите на младите хора мотивиращи цитати.

Чуйте за проекта, който очаква своите спонсори, от Димитър Славов.

За най-добър студентски стартъп пък е избрано приложение, което помага на младите хора, живеещи от държава в държава, да се регистрират към здравната система на съответната страна и да получат адекватно обслужване, където и да се намират, като пести време и нерви за чакане, попълване на формуляри и други административни грижи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Едно явление в българската стартъп екосистема

Как двама български предприемачи възраждат стара технология, ползвана в далечното минало от северноамериканските индианци за палене на бездимен огън? Гост в "Нашият ден" е Живко Стефанов , предприемач, иноватор, представител на българската стартъп екосистема, чийто бизнес, адресиран към подобряване качеството на атмосферния въздух, днес се..

публикувано на 10.09.24 в 12:10
Радослав Ризов

Радослав Ризов: Желанието ни е да направим българските предприятия иновативни

Кои са възможностите за подкрепа на креативните и творчески индустрии, които предоставя Министерството на иновациите и растежа, за кого са предназначени и в какви срокове – разговор в "Нашият ден" с Радослав Ризов , главен директор на ГД "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерството на иновациите и растежа. Уникална..

публикувано на 10.09.24 в 10:49

КФН информира младите относно небанковия финансов сектор

Стартира 22-то издание на образователната програма на Комисията за финансов надзор , която информира гимназисти относно небанковия финансов сектор . Анка Костова , директор "Връзки с обществеността и протокол" в КФН  разказва в "Нашият ден" за обучението, целящо да повиши финансовата грамотност на младите хора.   Младите визионери и..

публикувано на 10.09.24 в 10:09

Младите визионери и медийната грамотност

Проектът "Млади визионери" събира 24 младежи (18 г. – 30 г.) от България, Румъния, Словакия и Потугалия за обучение на тема медийна грамотност и дигитален сторителинг . За обмена, който ще се проведе във Варна между 18 и 24 септември , в "Нашият ден" разказва Невена Добрева . Проектът цели да насърчи младежката ангажираност, свързана..

публикувано на 10.09.24 в 09:37

Пустинен блус

Истинските фенове вече знаят новината, но сега да я разгърна, както си му редът – пионерите на пустинния блус "Тинариуен" , сред най-влиятелните колективи от туарегски музиканти, заедно с другите три "Т"-а - "Тамикрест", "Тартит" и "Теракафт", идват за първия си концерт в България. Афро от извора ни очаква в зала 3 на НДК тази сряда, 11 септември ...

публикувано на 09.09.24 в 16:48