Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще вземе ли културата 10-те си процента от хазарта

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В продължение вече на няколко години Законът за хазарта не се изпълнява в частта за 10 процента от таксите за хазарт, които трябва да отиват целево за Национален фонд култура. Такива суми изобщо не са постъпвали в него. Сега този Закон, отново за последните 2 години, подлежи на ремонт в Народното събрание и текстовете, свързани с културата в него, са заплашени да отпаднат, както и текстовете от Закона за меценатството за възможността да се организират лотарии в полза на културата. 

Представители на независимия културен сектор написаха остро писмо до управляващите, в което настояват 10-те процента от приходите от хазартни такси на годишна база да останат, както и напомнят, че текстовете са били неработещи. Те предлагат тези текстове да бъдат разработени в конкретен механизъм и правилник за прилагането му – осигуряващ отчисления от хазарта за устойчивото развитие на българската култура.

Каква е причината законът да не се изпълнява и 10 процента от хазарта да не отиват за култура, както е по света? И какво трябва да се предприеме, за да стане това факт? 

Чуйте разговора с Диана Андреева от Обсерватория за икономика на културата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антоанета Бачурова и нейните хора

"В културната медийна ниша "Умно село" е най-доброто постижение на българските телевизии", казва Георги Лозанов, а Жана Попова определя поредицата като "незабелязаното в забележителните личности".  Самата поредица от портрети на едни от най-важните фигури от нашия културен живот се превърна в култова и любима за зрителите на БНТ, но за съжаление..

публикувано на 03.10.24 в 16:54

Георги Ангелов – преводач на месеца в Столична библиотека

Многобройните почитатели на един от най-добрите водещи в БНТ могат да се срещнат и да разговарят с Георги Ангелов на живо, но преди всичко за неговата работа като блестящ преводач от френски език.  Около 55 заглавия, сред които писатели като Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жан Жьоне, Йожен Йонеско, Мирча Елиаде, Жорж Батай, Мишел Турние, Исмаил Кадаре,..

публикувано на 03.10.24 в 16:15

Любен Домозетски в градината на удоволствията

Галерия Little Bird Place представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Домозетски "Градината на удовоствията".  Експозицията е интересна и сложна връзка между неговата отдаденост на природата, като източник на идеи, и съвременната картина – като визуална същност.  Изложбата включва предимно живопис и негови илюстрации на същества от..

публикувано на 03.10.24 в 15:50
IV Биенале за съвременно изкуство „Временен баланс - непрестанни трусове“

Четвъртото биенале за съвременно изкуство в Габрово между баланса и трусовете

На третия етаж на Художествената галерия "Христо Цокев" в Габрово вече са наредени артистичните проекти на участниците в биеналето за съвременно изкуство - "Временен баланс - непрестанни трусове". Неговото четвърто издание е чисто кураторски проект, който изследва младежките арт групи и техните прояви в българското културно пространство. През..

публикувано на 03.10.24 в 13:35
Теодора Димова

Теодора Димова: Християнската координатна система е базата на нашата цивилизация

Писателката и драматург Теодора Димова е избрана за член-кореспондент на БАН, стана ясно преди няколко дни. Димова е сред най-успешните съвременни автори у нас, лауреат на кампанията на Българското национално радио "Посланици на културата" . В своите романи "Емине", "Майките", "Поразените" и "Не ви познавам" Димова съумява да пречупи историческите..

публикувано на 03.10.24 в 09:53