Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мими Николова - родена под щастлива звезда

Снимка: БНР

Звездата ѝ изгрява със „Замълчи, замълчи“. Песента към филма „Любимец 13“ е изпята от едно от момичетата от Хора на софийските девойки във време, в което и българската музика, и българското кино пишеха златните страници от историята си.

Името на Мими Николова е завинаги свързано с най-щастливите моменти на популярната българска песен.

"Мими е изпяла едни от най-трудните за изпълнение песни в българската естрада", казва за нея Здравко Петров.

На рождения си ден тя си спомня славни моменти и весели случки от дългата си кариера. Звездата на Мими Николова никога не е помръквала, но като че ли в последно време репутацията на българската естрада помръкна. Мнозина, помамени от лесните обещания за слава, се появиха и също толкова бързо изчезнаха от полезерението и паметта на слушателите.

На този фон кариерата на Мими Николова остава непомрачена от годините, вероятно защото освен да пее, тя умее да слуша, не спира да учи и е съхранила живото си любопиство към света, както ще се убедите от разговора с нея в рубриката "Главен герой".

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Исторически парк край Варна

История с капитални букви

Какво представлява комплексът „Исторически парк“ край село „Неофит Рилски“ и защо предизвика интереса и въпросите на журналистите? Как се финансира това начинание? Имат ли защита акционерите, участващи с парите си в проекта? Може ли да се набира   капитал без  одобрен проспект от Комисията по финансов надзор? Остават ли въпроси, зададени..

публикувано на 09.07.20 в 18:15

Деница Аргиропулос: Щастлива съм с предците си

Деница Аргиропулос е заряд от усмивки, смелост, независимост, уважение към предците и щура, нежна и горда майка на Киара. Рожбата на артистичното семейство на Кирякос Аргиропулос и Пламена Гетова обича да казва, че крушата не пада по-далеч от дървото. В нейния случай това се оказва вярно, но гарнирано с ароматите на по-динамични и променящи се времена,..

публикувано на 09.07.20 в 11:26

Проф. Стамен Стаменов: Космосът говори

Датата на рождението ни е известна. За всички. Датата на отпътуването ни е енигма. И знак. Какво оставя като послания най-прочутият български уфолог проф. Стамен Стаменов и как се сбогуваме с него днес, за да се осмелим да погледнем към настоящето и бъдещето си във време на пандемия. Журналистката и поетеса Бистра Александрова си..

публикувано на 08.07.20 в 10:25

Докато има деца, ще има цирк

"Докато има деца, ще има цирк", по този начин легендарният български клоун Тошко Козаров е подписвал снимките си. В момента циркът е поставен пред изпитания, но историята му никога не е била лесна. В голямата част от съществуването си, ограниченията са били постоянен спътник на цирковото изкуство, както ще научите от разговора с легендата на българското..

публикувано на 08.07.20 в 10:12

Как да продаваме и пазаруваме онлайн

Едно от следствията на ковид кризата е, че дори големите международните марки започнаха да затварят голяма част от физическите си магазини и да се пренасочват още по-бързо към онлайн продажби. Общуването през екран заема все по-голяма част от времето ни, независимо дали по работа или за пазаруване. "Колкото до измамите при пазаруване, в момента в онлайн..

публикувано на 07.07.20 в 15:25