Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Главен герой

Ст. л-т д-р Адриана Камбурова: Не всеки може да бъде военен лекар

Ст. лейтенант д-р Адриана Камбурова
Снимка: Личен профил Фейсбук

В Международния ден на милосърдието и "Лекарите в света за мир", честван по решение на Изпълнителния комитет на Международното движение “Лекарите в света за предотвратяване на ядрената война”, старши лейтенант д-р Адриана Камбурова е главен герой в "Нашият ден". 28-годишната ревматоложка е на първа линия в борбата с коронавируса в Инфекциозната клиника на Военномедицинската академия и вече има зад гърба си една военна мисия в Мали. 

"Решението да стана военен лекар не беше спонтанно. Първо завърших медицина в МУ София, после прецених, че армията ще ми даде шанс да се развия в тази част от медицината, която желая – ревматологията. Военната медицина е предизвикателство и е много по-различна. Във време, когато условията са малко по-тежки и има нужда от повече помощ за пациентите, ние, като военни лекари, за нас да се притечем на помощ е и дълг, и отговорност."

"Военен лекар не може да бъде всеки – казва д-р Камбурова – само този, който го желае и е готов да живее малко извън общоприетите рамки. Защото животът на военния лекар е свързан понякога с повече пътуване, с работа извън клиниката, работа на терен, работа извън страната по време на мисии. Адаптивността е много важна. И да можем да работим извън зоната си на комфорт."

Много е важно да имаш лидерски качества, за да бъдеш на военна мисия, категорична е ст. л-т Камбурова. Тя разказа за обучението си в лидерски курс за офицери-военни медици във Форт Сам Хюстън в Тексас, за мисията в Мали и за работата във ВМА.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Омразата не е мнение, а проявите й не са дребно хулиганство

Съвсем наскоро в Пловдив станахме свидетели на изблик на насилие от непълнолетни към техни връстници. Проблемът с хомофобията в обществото ни не е от вчера, достатъчно е да припомним 25-годишния студент по медицина, Михаил Стоянов, който беше убит на 30 септември 2008 г. от от група младежи, които пред полицията оправдали действията си с това, че..

публикувано на 01.10.20 в 13:49
Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева: Харчете, но пазете квитанциите

"Харчете, но пазете квитанциите, за да сте отговорни към своите граждани - необичайно е подобен съвет да дойде от организация като Международния валутен фонд, но точно това каза неговият директор Кристалина Георгиева, която преди година пое управлението на Фонда. "Никога не е имало такава криза - при която съзнателно спираме икономиката, потребителите..

публикувано на 01.10.20 в 10:25
Николай Нинов

Глухите у нас очакват официалното признаване на българския жестов език

„Законопроект за българския жестов език е внесен в Парламента още преди четири години, но не срещна подкрепа от депутатите и дори не беше предложен за гласуване, казва Николай Нинов. Тогава още нямаше научно изследване, което да докаже съществуването на жестовия език като отделен език в България. Преди 2 години научни експерти, лингвисти доказаха..

публикувано на 01.10.20 в 08:15

КЗД сключи меморандум за сътрудничество с центъра за градска мобилност

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) сключи меморандум за сътрудничество с „Център за градска мобилност“ ЕАД. Меморандумът беше подписан от доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация, и Никола Рогачев, председател на съвета на директорите на „Център за градска мобилност“ ЕАД. Чрез този меморандум страните..

публикувано на 01.10.20 в 07:45

Кой е Майкъл Балинт и какво представлява неговият подход

Въпреки прогнозите, че изкуственият интелект в близко бъдеще ще замени лекарите, всички знаем, че връзката лекар-пациент е от ключово значение. От античността до днес в медицината съществува убеждението, че дорбият лекар лекува не болестта, а човека. Балинтовият подход най-общо почива върху това убеждение. Той се фокусира върху взаимоотношенията между..

публикувано на 30.09.20 в 12:44