Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Главен герой

Ст. л-т д-р Адриана Камбурова: Не всеки може да бъде военен лекар

Ст. лейтенант д-р Адриана Камбурова
Снимка: Личен профил Фейсбук

В Международния ден на милосърдието и "Лекарите в света за мир", честван по решение на Изпълнителния комитет на Международното движение “Лекарите в света за предотвратяване на ядрената война”, старши лейтенант д-р Адриана Камбурова е главен герой в "Нашият ден". 28-годишната ревматоложка е на първа линия в борбата с коронавируса в Инфекциозната клиника на Военномедицинската академия и вече има зад гърба си една военна мисия в Мали. 

"Решението да стана военен лекар не беше спонтанно. Първо завърших медицина в МУ София, после прецених, че армията ще ми даде шанс да се развия в тази част от медицината, която желая – ревматологията. Военната медицина е предизвикателство и е много по-различна. Във време, когато условията са малко по-тежки и има нужда от повече помощ за пациентите, ние, като военни лекари, за нас да се притечем на помощ е и дълг, и отговорност."

"Военен лекар не може да бъде всеки – казва д-р Камбурова – само този, който го желае и е готов да живее малко извън общоприетите рамки. Защото животът на военния лекар е свързан понякога с повече пътуване, с работа извън клиниката, работа на терен, работа извън страната по време на мисии. Адаптивността е много важна. И да можем да работим извън зоната си на комфорт."

Много е важно да имаш лидерски качества, за да бъдеш на военна мисия, категорична е ст. л-т Камбурова. Тя разказа за обучението си в лидерски курс за офицери-военни медици във Форт Сам Хюстън в Тексас, за мисията в Мали и за работата във ВМА.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нужни ли са промени в Конституцията за ефективна реформа на съдебната система

"Нищо правно няма в разговора за нова българска Конституция, въпросът не е юридически, а чисто политически. Няма нужда от нова Конституция". Това каза пред БНР проф. Даниел Вълчев , декан на Юридическия факултет на Софийския университет, по повод предложения от ГЕРБ проект за нова Конституция. "В нашето общество има теми, които винаги могат да се..

публикувано на 18.09.20 в 12:19

Промените в Изборния кодекс – кого ползват

Промените в Изборния кодекс по време на протести и предстоящи избори. Народното събрание реши окончателно ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване. Като че няма избори, преди които да не се правят промени в изборното законодателство. За какво говори това – коментар в "Нашият ден" прави   Петко Георгиев , журналист и наблюдател на изборите:..

публикувано на 18.09.20 в 10:29

Откъде тръгва проблемът с безводието

Половин България може да има проблеми с водата, ако не бъдат взети мерки, прогнозира тези дни екоминистърът Емил Димитров и визира няколко области – Сливен, Ямбол, Бургас и Варна. В същото време жителите на община Севлиево страдат от безводие, при това хронично, и мерките, взети в годините досега, не са докарали водата до къщите на хората. В Севлиево се..

публикувано на 18.09.20 в 10:07

Философия на незаконния дом

Кражба ли е частната собственост, имаме ли правото да бъдем приютени в собствено леговище, или да се самонастаним в питоса на Диоген, и защо е сгрешена логиката на Закона за устройство на територията (ЗУТ)? Как проблемът с незаконното строителство попада в контекста на гражданските протести? Отговори на тези въпроси, до един търсещи..

публикувано на 18.09.20 в 09:10

Училище и вирус

Как изглежда връщането в училище по време на пандемията от Covid-19, какви са мерките и достатъчни ли са те, има ли стратегия и ясен план при случай на заболели учители, и ученици? Отварянето на училищата не е самостоятелна мярка, а е част от поредицата действия за връщане към нормален живот, но при малко по-разични условия. Поради променящата..

публикувано на 17.09.20 в 14:42