Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборът на Виктор Иванов

Снимка: helpkarma

Три български книги и хиляди километри пътуване през местата, описани в две от тях. Целта е литературните произведения да бъдат раздавани като дарения на местни библиотеки, свещенници, имами и предприемачи, чрез които да стигнат до повече хора.

Така може да бъде описана накратко идеята на 32-годишния Виктор Иванов, който за 24 часа успя да събере 2200 евро чрез платформа за дарителски кампании в подкрепа на проекта си “Просвета за добро“. С парите той възнамерява да закупи по 100 екземпляра от книгите „Възвишение“ на Милен Русков, „Калуна-каля“ на Георги Божинов и „Крива на щастието“ на Иво Иванов.

Ето как самият Иванов мотивира избора си на точно тези заглавия: "Избрал съм книгите „Възвишение“ на Милен Русков и „Калуня-Каля“ на Георги Божинов, защото описват събитията от преди Априлското въстание от гледната точка на помаците в Родопите и хайдутите в Балкана. Две гледни точки – готино, нали. Защото в тях се говори за ценностите на българи и турци от този период. Ценности, които са както непреходни, така и загубени днес.

Защото са написани на eзик, който хората ще разберат. От Мафия и разделение на властите те не разбират отдавна.

„Крива на Щастието“ на Иво Иванов е бонус, защото всеки заслужава да бъде щастлив, а историите вътре са човешки, светли и лесни за схващане.

„Приказка за Стълбата “и „Песен за човека“ ще пускам от колона на хората пред библиотеките. Единственото, което целя, е тези хора да си поразмърдат замъгления мозък, които измекяри са напълнили с бръмбари, а литературата дава прекрасна възможност за това, без да се влиза в политически теми. Повече ще слушам и по-малко говоря, само ако ме попитат."

Мотивацията на Иванов е важна и добре аргументирана: "Съпричастен съм с протестите и недоволството на хората и ги подкрепям, казва той, но прецених да си влагам енергията другаде. Моделът последните 10-12 години е София протестира – България избира. Избира лауреати по простота, което е основната причина за гнева ми. Съсипването на България доведе до огромна бездна между хората в София и извън нея. На площада и във Фейсбук сме създали фалшива илюзия, че сме много, че сме силни, че наай-накрая нещо ще се промени. България не започва и свършва със София и с розовия балон, който всеки си е надул, за да оцелява. Това са 10% от всички, не повече."

Иванов ще започне обиколката си през септември и планира тя да продължи 2-3 месеца. Дотогава смята да понаучи и малко турски и цигански, за да се разбира по-добре с хората по места.

Повече за кампанията и за самия Виктор ще научите от разговора му със Стефани Ангелова в "Нашият ден".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54