Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на Оливие Латри

Оливие Латри
Снимка: Фейсбук/Olivier Latry

Програмата на летните променадни концерти на Би би Си предлага концерт на органиста на парижката катедрала "Нотр Дам". На 4 август 2019 г. той е имал концерт в Ройал Албърт хол.

„Спираща дъха виртуозност, която варираше от чисто ослепителна до проникновено задълбочена интерпретация и изключителна чувствителност“ са отзивите за Оливие Латри.

Признат за един от най-изтъкнатите посланици на органа в света, Оливие Латри е свирил в най-престижните зали, бил е гост на големи оркестри, дирижирани от известни диригенти, записвал е за най-големите звукозаписни къщи и е изпълнил впечатляващ брой нови произведения. Назначен е за титулярен органист на Големия орган на "Нотр Дам" на едва 23-годишна възраст. Той е и органист на Националния оркестър на Монреал от 2012 г.

Оливие Латри е преди всичко завършен, блестящ и дързък музикант, изследващ всички възможни области на своя инструмент, и надарен с изключителен талант за импровизация.

Оливие Лари редовно гостува на Филхармонията на Берлин, Филхармонията на Париж, в Радио Франция, на Концертгебау в Амстердам, свири в Мюзикферайн и в Концертаус във Виена, Елбфилхармония в Хамбург, Двореца на изкуствата в Будапеща, Кралската фестивална зала и Кралската Алберт Хол, KKL в Люцерн, Сънтори хол в Токио, Мариинския театър, Зарядийската зала в Москва, залата Bridgewater в Манчестър, залата „Дейвис“ в Сан Франциско или Уолт Дисни хол в Лос Анджелис. Той е гост на оркестри като Филхармонията на Лос Анджелис, Симфоничния оркестър в Бостън, Симфоничния оркестър на Виена, Симфоничния оркестър на NHK, Мюнхенската филхармония, Лондонската филхармония, Сидни Симфония, Симфоничния оркестър на Виенското радио, Филхармонията на Хонг Конг, СО на Монреал и разбира се на националния оркестър на Франция. Свирил е под ръководството на диригенти като Мунг Вун Чунг, Андрис Нелсънс, Еса-Пека Салонен, Стефан Дьонев, Кристоф Ешенбах, Ален Алтиноглу, Кент Нагано, Едо де Ваарт или Юкка-Пека Сарасте. Оливие също е органист в Дрезденската филхармония през сезоните 2017-2019.

Той осъществи премиерите в Белгия, Франция и Северна Америка на „Вълни“ за орган и оркестър от Паскал Дюсапин със СО на театър „Ла Моне“, Филхармоничния оркестър на Франция и Симфониците на Монреал. Той направи премиерата и на „Maan Varjot“, концерт за орган и оркестър от Кайя Саариахо, съвместна поръчка на СО на Монреал, Националния оркестър на Лион и Оркестър филхармония. През 2017 г. по повод откриването на органа в Двореца на изкуствата в Брюксел той представи концерта на Бено Мерние. През 2019 г. свири на премиерата в Германия на „Четирите лица на времето“, трития концерт за орган на Тиери Ескеш с Дрезденската филхармония и Стефан Дьонев. 

Силната привързаност на Оливие Латри към френския органов репертоар е в основата на много силни проекти. През 2000 г. записа цялото творчество за орган на Оливие Месиен за Deutsche Grammophon, интеграл, който представи на концерти в Париж, Лондон и Ню Йорк. През 2005 г., отново за Deutsche Grammophon, той записва албум с творби на Цезар Франк. Сред много други записи е концертът на Сен Санс с оркестър „Филаделфия“, дирижиран от Кристоф Ешенбах за лейбъла Ondine. Записа два великолепни албума за Naïve, включващ голяма част от френския репертоар. През 2017 г. той осъществи компактдиск с Warner Classics на органа Rieger на Парижката филхармония, който той самият откри година по-рано. През март 2019 г. Оливие Латри започва сътрудничество с лейбъла La Dolce Volta с албум, озаглавен „От Бах към бъдещето“.

Оливие Латри е професор в Парижката консерватория. Той е "доктор хонорис кауза" от няколко университета в Обединеното кралство и на университета „Макгил“ в Монреал.

От 2019 до 2022 г. е резидентен артист на „Уилям Т. Кемпер“ в Университета в Канзас в Лоурънс, САЩ.

Големият орган, разположен в Кралската Алберт хол в Лондон, е вторият по големина тръбен орган в Обединеното кралство, след Големия орган на катедралата в Ливърпул. Оригиналният орган е построен от „Хенри Уилис и синове“ през 1871 г. и по това време е най-големият в света. Фирмата в Дърам „Харисън и Харисън“ възстановява органа на два етапа през 1924 и през 1933 г. През 70-те години същата фирма отново ремонтира инструмента, като прави някои подобрения. В края на 20-и век органът отново трябва да бъде ремонтиран. До 2002 г. инструментът се поддържа само чрез „героични усилия“ от страна на Харисън и изобщо не може да се използва без присъствието на техния персонал. През 2002 г. органът е изваден от употреба за мащабна възстановка от Mander Organs. За няколко години органът отново е най-големият в Обединеното кралство, докато през 2007 г. отличието преминава към органа в Английската катедрала в Ливърпул с 10 268 тръби. Органът в залата има 9999 тръби.

Органът бе открит с гала концерт на 26 юни 2004 г. с участието на Дейвид Бригс, Джон Скот и Томас Тротер с Кралския филхармония под диригентството на Ричард Хикокс. Първите записи на току-що възстановения инструмент бяха осъществени от Дейм Джилиън Уиър.

В концерта на Оливие Латри, който ще бъде излъчен по програма „Христо Ботев“ на 12 август от 14.30 часа, ще звучат творби от Хачатурян, де Файя, Бетовен, Бах, Жигу, видор, Сен-Санс и Латри.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05