Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невидимите дюни или как да пазиш нещо, което го няма

Дюни и багери стана нещо като устойчиво словосъчетание у нас
Снимка: БГНЕС

"Над половината от дюните по Черноморското крайбрежие не са отразени в специализираната карта. Като в Шабла 93% от дюните на терен не са отразени – това гласи доклад на експерти от инициативата "Зелени закони". Тяхната проверка, наречена "По следите на невидимите дюни", установява, че около половината дюни по Българското Черноморие не са нанесени в кадастъра. 

Част от тях са частна собственост, друга част са пасища, има и вече застроени. Не са нанесени дори и в територии, обявени за защитени. Проверката е обхванала състоянието на дюните от Резово до Дуранкулак.

В отговор на публикувания доклад Министерство на околната среда възразява, че дюните на Приморско са отразени – но това не е така. Нещо повече, оказва се, че на сайта на министерството има три различни специализирани карти на Българското Черноморие.

Според Конституцията и законите на страната дюните са изключителна държавна собственост и не могат да бъдат приватизирани, нито увреждани по какъвто и да било начин, върху тях строителство не е разрешено.

Почти 30% от дюните – най-вече Шабла и Камчийски пясъци – са приватизирани, като дюните на Камчийски пясъци са били оценени като пасища – като последна категория земеделска земя на цена 12 ст. на кв. м – и заменени и вече се водят урбанизиран терен, те, разбира се, също не се водят в кадастъра.

Когато си с палатка, е дюна, като си с багер – земеделска земя

На съответните терени важи забрана да има за палатка, автомобил, кемпер, но когато се стигне до необратимо увреждане – забрана няма. 

На много места концесионерите разорават дюните, за да разширяват плажа – за това също няма санкция.

Друг голям проблем са военните имоти, в които дюните също не са картографирани, а предстои да се предлагат за продажба.

Донякъде свикнахме споменаването на Черноморието неизменно да е свързано със скандални случаи на унищожаване на дивата природа и потъпкване на законите. 

Различни казуси от години будят недоволство и дори гняв, има обществена енергия природата да бъде опазвана и съхранявана, същевременно, за да може това да стане, за да бъдат защитени дюните, те трябва да бъдат в кадастъра, а кадастърът трябва да бъде реален източник на информация – подчерта Стефан Аврамов, експерт биоразнообразие към инициативата „Зелени закони“. Чуйте целия разговор:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25