Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Аполония“ започва за 36-и път

Снимка: apollonia.bg

Единайсет премиери очакват публиката си на 36-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“. От 1 до 6 септември, макар и при различни условия, фестивалът ще има повече от актуална програма.

Несъстоялите се до този момент театрални, литературни, музикални и филмови премиери ще бъдат показани за първи път по необичаен начин. В рамките на пет дни старият Созопол ще празнува само на открито. Както повеляват правилата на 2020-а.

Не само поп и рок концертите, но и класическите ще бъдат на открито в Амфитеатъра. Именно на тази сцена Живко Петров ще представи новия си албум. С него на пианото ще свири и Людмил Ангелов.

Амфитеатърът в Созопол ще посрещне и Мариус Куркински с неговия юбилеен спектакъл – „Мариус на 50“. На сцената концерти ще имат и Ицо Хазарта и Любо Киров.

Литературните представяния отново ще бъдат в Художествената галерия в Стария град, но на открито в двора. Там публиката на „Аполония“ ще се срещне с Георги Господинов и неговото „Времеубежище“, с Георги Лозанов и последната му книга „Земното щастие“ и с още немалко литературни представяния.

Панорамата на новите български филми този път ще е под формата на лятно кино. Като част от кинопрограма на тазгодишните Празници на изкуствата ще е премиерата на филма „Страх” на сценариста и режисьор Ивайло Христов.

Театърът ще е на открито и ще е на маса. Неговата цел ще е не само да събуди въображението на зрителите, но и да заиграе с него.

Созопол е в трескава подготовка за откриването на Празниците на изкуствата. Преди броени часове започна дългоочакваният майсторски клас на големия оперен певец Орлин Анастасов. Повече за него и за това какво ще предложи това традиционно, но и някак различно емоционално издание на фестивала разказва артистичният му директор Маргарита Димитрова.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Антони Дончев представя новия си албум „ЗuР“

Маестро Антони Дончев представя пред публика своя най-нов албум „3uР“. Джаз стилистиката и съвременната музика – това могат да очакват почитателите на джаза и не само. "Аз не обичам определенията и не търся жанрови характеристики. Като че ли това вкарва в някакви зависимости. Затова нека всеки разбира музиката, така както сам реши", казва маестрото в..

публикувано на 08.12.21 в 16:53

Връчват наградите от конкурса за студентско творчество на името на Георги Черняков

Георги Черняков е ментор на стотици днешни писатели, преводачи, журналисти, драматурзи. На 8 декември e връчването на наградите от Националния литературен конкурс за студентско творчество на името на Георги Черняков. В различни категории ще бъдат наградени участниците в седмото издание на литературния конкурс. Церемонията е в Камерната зала на..

публикувано на 08.12.21 в 16:05

Ованес Торосян: Хамлет може да бъде всеки един от нас

С премиера посреща публиката си тази вечер (8 декември) Драматичният театър „Иван Радоев” в Плевен. Най-новото заглавие в неговия афиш е „Хамлет”. Постановката по прочутата трагедия на Уилям Шекспир е дело на Ованес Торосян, който е избрал да работи по превода на Гео Милев. „През 2012 година участвах в постановката на Явор Гърдев на „Хамлет“ в..

публикувано на 08.12.21 в 15:02

Нова зала „Резонанс“ в Дома на киното

Нова зала „Резонанс“ ще има Дома на киното от 14 декември, а първата изява там ще бъде от 19 часа – гостуване на писателя Георги Господинов, който ще представи филмите на Теодор Ушев, създадени по негови творби и получили признанието на Американската киноакадемия – „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“. Като част от инициативите на програмата кино..

публикувано на 08.12.21 в 11:22

„Студентите: изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

Изложбата  „Студентите: изящното в текстилното изкуство” обединява два юбилея: 60 години от създаването на специалността в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК като място за представяне на най- доброто от съвременното изкуство.  Интригуващата експозиция от избрани текстилни произведения е под наслов „Студентите:..

публикувано на 08.12.21 в 08:15
Подкасти от БНР