Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой: Краси и Сим Алексиеви

25 години галерия "Възраждане"

Навършват се 25 години от създаването на пловдивската галерия "Възраждане". "Една огромна любов, която продължава вече 25 години. Срещи с художници, писатели и всякакви творци – големите творци на България. Хора интелегентни и позитивни." Така определя периода Сим Алексиев, един от ръководителите на галерията. Другата половинка на най-впечатляващия артистичен тандем е неговата майка Краси Алексиева. За тях галерията е нещо повече от продаване на изкуство. Тя трябва да има обществена и социална мисия.

Краси АлексиеваГалерия „Възраждане” към Народно читалище „Възраждане” е създадена на 5 септември 1995 г. по идея на секретаря на читалището Димитър Атанасов, писател и журналист. Ръководи се от тандема Краси Алексиева и Симеон (Сим) Алексиев. Показва се само съвременно фигуративно изкуство, като се канят както утвърдени имена, така и съвсем млади и неизвестни творци. От третата си година е профилирана на тема “Тялото”. Експонират се творби основно в стиловете реализъм, хипер, нов, и фотореализъм, символизъм и сюрреализъм, наив, примитив и др. Търсят се автори, които създават нова фигуралика, особено на тялото. Ценят се рисувачите, като се осъществяват много изложби с графика, рисунка и илюстрация. Галерията полага много труд и усилия в издаването на каталози и албуми, които ще бъдат ценен извор на познание за бъдещите поколения, интересуващи се от случващото се в изобразителното ни изкуство днес. В галерийното депо се поддържа силна и многообразна колекция от маслена живопис, графика и рисунка, скулптура, като особено впечатляваща за колекционера е сбирката по темата „Тялото”. 

Краси Алексиева разказа за изложбата в момента на Петър Мичев: "Юбилеят се превърна в двоен празник. Петър Мичев боготвори жената. Рисува я непрекъснато. Все различни и различни картини, може би защото и жените са различни. Петър Мичев има харизма и умее да омагьосва – с картини и със слово. Той просто споделя своята душа, своето виждане за света, за другите..."

През 2010 г. Краси и Сим Алексиеви са куратори на Национални есенни изложби - Пловдив с проект "Тялото". Експонирани са 20 самостоятелни изложби по темата в 5 къщи в Стария град. От 2005 г. се връчва приза „Сребърно възраждане” за постижения в изобразителното изкуство – пластика, изработена от проф.Георги Чапкънов-Чап. Носители на тази награда до момента са: доц. Владимир Генадиев, Георги Йорданов, Димитър Войнов - син, Димитър Лалев, Димитър Рашков, проф. Емил Попов, Матей Матеев, проф. Николай Майсторов, а самия проф. Георги Чапкънов е носител на награда на галерия "Възраждане" за цялостно творчество, пластика, изработена от скулптора Димитър Рашков. През 2006г., в Нощта на отворените галерии и музеи, галерията получи първата награда – скулптурата „Полет над Пловдив”, учредена от КЦМ гр. Пловдив, за галерия номер едно. През 2010 г., галерия "Възраждане" е удостоена със златна значка „Златна книга” и специален сертификат за почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата. 

Снимки - галерия "Възраждане"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Драматичен театър

Петко Койчев: Нашето общество сякаш приема като даденост своята история

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Петко Койчев , директор на Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово от 2010 година – разказва в "Семейно радио" за поетичния..

публикувано на 24.08.24 в 10:18

Защо европейски и азиатски филми почти не се разпространяват в България?

В киносалоните в България рядко се разпространяват филми от Европа и Азия. В предаването "Какво се случва“ Светлана Дамянова от София филм фест и програматорът на Киномания Христо Христозов изразиха мнение, че се повишават разходите за разпространението на филми, които не са американски. Рекламата също оказва влияние и слабото разгласяване води до..

публикувано на 23.08.24 в 17:00

Галина Попова: Детската книга е добър възпитател

"Цели шест приказки за цветята с много информация за тях, символиката и отношенията между хората е събрала в книгата си  "Приказки за белите цветя" Терез Никол. Всяко едно цвете символизира различни емоция и отношение, а в края на книгата кратко, систематизирано и съдържателно се поднася информация за конкретното цвете. Така читателите могат да..

публикувано на 23.08.24 в 15:28
Бюст-паметник на Пенчо Семов в Габрово

Документален филм ще възроди спомена за габровския дарител Пенчо Семов

Радослав Стоянов, директор на Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово, сподели в ефира на предаването "Нашият ден" своята визия за развитието на професионалното образование и ролята на индустриалеца и дарител Пенчо Семов в българската история. Гимназията, която Стоянов ръководи, е специализирана в областта на туризма, като основните..

обновено на 23.08.24 в 13:06
Саковата къща в

Етнографски музей "Етър" на 60 години

Етнографският музей "Етър" става на 60 години. За историята на музея и празненствата по повод годишнината – разговор в "Нашият ден" с уредника  Румяна Денчева . "Етърът“ е създаден през 1964 година като етнографски парк-музей и вече 60 години ни пренася в света на възрожденските българи. Освен музей "Етърът" е и център за проучване на..

публикувано на 23.08.24 в 10:32